Muzeum umění v dánském Aarhusu

18.02.2013 11:44

Muzeum umění v dánském Aarhusu
významné stavby současnosti

ARoS Aarhus Kunstmuseum, muzeum umění v dánském městě Aarhus, druhém největším městě země na východním pobřeží s přístavem a univerzitou od rokku 1928, historickým středem s hrázděnými domy a proslulým skansenem Den Gamle By a vzhledem k Aarhuské úmluvě o životním prostředí i místu evropského významu, je jedno z největších institucí svého druhu na severu Evropy. Zaměřeno je na umění současnosti, jeho název je odvozeno od starého jména města Aros, přičemž velkým psaním některých písmen vzniká grafická hříčka, poukazující na latinské slovo pro umění (ars).

ARoS je prvním muzeem, které bylo v Dánsku otevřeno mimo hlavní město Kodaň, založeno bylo v roce 1859 a od té doby se jeho sídlo ve městě několikrát přesunulo. To dnešní je eyecatcher, řečeno slovníkem vědy o médiích, tedy momentem, který přitahuje pozornost („lovec očí“). V roce 1847 se ve městě scházela skupina lidí se společným zájmem o umění a ti založili ve zmíněném roce Aarhus Kunstmuseum. Jeho prvním místem byly prostory u právě postavené radnice na náměstí s proslulým dómem – Domkirkepladsen. Dnes je na tomto místě Muzeum ženy. Teprve v roce 1877 získalo muzeum vlastní prostory v budově, kterou navrhl architekt W. Th. Walther. V roce 1891 byla budova rozšířena o dva další pavilony podle plánů Vilhelma Dahlerupa, v roce 1967 následovalo přemístění do Vennelystparken. Nový domicil muzeum získalo podle projektu C.F. Møllera, který postavil také univerzitu v Aarhusu.

Brzy ale nepostačovala tato budova ambiciózním představám osob zodpovědných za chod muzea. Při příležitosti 125. výročí existence muzea v roce 1984 vyjádřila městská rada podporu nové stavby na pozemku vedle koncertní budovy Musikhuset Aarhus, tedy v místě, kde tepe puls města. Další podporu získal projekt u královny Margarethy a korunního prince Frederika, finanční prostředky přislíbila i  Nadace Carlsberg (Carlsbergfondet). Do architektonické soutěže se přihlásilo 110 účastníků z celého světa. Rozhodnutí padlo ve prospěch místních architektů Schmidt, Hammer & Lassen. Ti dokončili budovu v roce 2003. Oficiální zahájení provozu se konalo v dubnu 2004 za patronace královny Margarethy. Aby byl vyjádřena skutečnost, že se muzeum z malé provinční organizace proměnila v instituci s mezinárodními ambicemi, bylo přidáno do jeho názvu slovo „ARoS“.

Budova v podobě kostky o rozměrech základní plochy 52 x 52 metrů a výšky 43 metrů disponuje celkovou plochou 17 000 čtverečních metrů v devíti podlažích. Ty jsou dostupné po spirálovitém schodišti nebo výtahem ve skleněném tubusu – obojí je jedním z charakteristických prvků tvarového řešení vnitřní stavby, který má i symbolický význam (viz níže). Kromě výstavních ploch v budově najdeme dále auditorium, knihovnu, kavárnu a restauraci. Na střešní terase je umístěno návštěvníkům přístupné Your rainbow panorama od Olafura Elíassona, jedna ze zdaleka viditelných ikon města.

Ke sbírkám muzea patří 1100 obrazů, 400 skulptur a instalací, 200 videí jakož přes 7000  kreseb, fotografií a grafik. Ke stálým výstavám patří tematické okruhy „Zlatý věk“ (v Dánsku je tak označováno historické období od roku 1800 do roku 1850, jiný údaj uvádí léta 1770–1900), dánský modernismus (1900–1960) a umění současnosti od roku 1980. K vystaveným umělcům patří také např. Vilhelm Hammershøi, Svend Wiig Hansen, Carsten Höller, Robert Jacobsen, Per Kirkeby, Arthur Køpcke, Peder Severin Krøyer či Bill Viola, ale také architekt Frank Gehry, umělec pop-artu Robert Rauschenberg či filmový tvůrce Wim Wenders. Známá je také kolosální plastika Boy od australského sochaře Rona Muecka.

Tzv. „gallery in progress“ je umění instalace, kde se realizuje každým rokem jedna nebo dvě místnosti v devíti „spaces“, přičemž číslo devět se vztahuje k Dantově Božské komedii, kde se píše o devíti kruzích pekla. Místnosti jsou černé v ostrém kontrastu s jasně bílým exteriérem. Tímto způsobem představuje celý prostor muzea cestu z pekla do nebe, zmíněné točité schodiště je zdůrazněním této cesty.

ARoS Aarhus Kunstmuseum
https://en.wikipedia.org/wiki/ARoS_Aarhus_Kunstmuseum
Your Rainbow Panorama
https://www.designboom.com/architecture/olafur-eliasson-your-rainbow-panorama-now-complete/
https://www.realdania.dk/Projekter/Byen/Aros-Himmelrummet.aspx
YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=P9y7RAtjz3M
https://www.youtube.com/watch?v=y70P-4gMEP8
https://www.youtube.com/watch?v=tkWdNezUN6k

 

Zpět