Murray Head

02.08.2013 20:42

Murray Head (nar. 1946) je britský herec a zpěvák, který získal popularitu na základě role Jidáše Iškariotského ve Webberově a Riceově muzikálu Jesus Christ Superstar. Syn režiséra dokumentárních filmů Seafielda Heada a herečky Helen Shinglerové a starší bratr herce Anthony Stewarda Heada začal brzy psát songy a hrát divadlo, v polovině 60. let získal v Londýně smlouvu na gramofonovou desku. Jeho úspěch byl zpočátku nicméně mírný, teprve na začátku 70. let prorazil zmíněnou rolí Jidáše ve Webberově a Riceově muzikálu. Následoval hlavní role ve filmu Sunday, Bloody Sunday britského režiséra Johna Schlesingera, čtyřikrát nominovaného na Oscara, kde si zahrál po boku Petera Finche a Glendy Jackson. V roce 1975 nahrál song Say It Ain't So Joe, oblíbený ve své době v rozhlase.

Přes řadu rolí a písniček i filmových rolí se vytratil Head z úhlu pozornosti publika více než na deset let, až zase přišel – symptomaticky – další muzikál, který mu přinesl obnovenou popularitu: Chess (Šachy) z pera Benny Anderssona a Björna Ulvaeuse a – opět – Tima Ricea (libreto). Head hrál roli šachového velmistra Fredericka Trumpera (Američana). Song One Night in Bangkok byl velice úspěšný ve světových žebříčcích, v Německu byl dva týdny na prvním místě.

Hudba Murraye Heada se zabývá mezilidskými vztahy a nevyhýbá se ani politickým tématům, přičemž ale nikdy není prvoplánově plakátová. To, co lze vyzdvihnout, je velice proměnlivý hlas, který se dokáže pohybovat v různých výškách a artikulačních formách. V přehledu jeho nahrávek lze zjistit, že od roku 1972 prakticky každé tři čtyři roky (někdy i častěji) vydává svá alba, poslední vydal v roce 2012 s názvem My Back Pages.

https://en.wikipedia.org/wiki/Murray_Head
YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=Hc_rMiTxizg&list=PLOLMxe3RP-XK21sD5mJGAJQBeDApwv1dd
https://www.youtube.com/watch?v=f1WBjkFPtbw
https://www.youtube.com/watch?v=P9mwELXPGbA&list=PLzxa2Gy8RvTwU8LsvAOEB8L48v-RqX9XT
https://www.youtube.com/watch?v=TmOtlNwOGWc&list=PLzxa2Gy8RvTwU8LsvAOEB8L48v-RqX9XT

Zpět