Munros

20.05.2013 12:22

Munros
Poznámky o Skotsku

Nahlédnete-li do příruční knihovny Skota, který se trochu věnuje horám, určitě v ní nebude chybět knížka, jejíž titul obsahuje slovo „Munro“. Toto slůvko je jedním z těch, které by nemělo chybět ani ve slovníku návštěvníka Skotska, stejně jako třeba slovo glen, údolí, nebo haggis a scotch pie, pojmy v oblasti skotské gastronomie. Munro je hora ve Skotsku, která je vyšší než 914,4 metrů. Takovéto vymezení vypadá nesmyslně do okamžiku, než si uvědomíme, že výška je přepočtem nadmořské výšky 3000 stop, tedy míry „zaokrouhlené“, stejně tak je důležité, že se jedná pouze o horu ve Skotsku. Je to totiž jedna z ritualizací přírody – jedná se o seznam, původně sestavený skotským zeměměřičem a milovníkem hor Hughem Munrem (1850-1919) Munro´s Tables, který nadchnul příslušníky Skotského horolezeckého klubu. Dodnes si v aktualizovaném seznamu těchto hor (na české stránce Wikipedie jsou popsány problémy, které provázejí „exaktnost“ původního seznamu, totiž samostatnost jednotlivé hory a prominenci, převýšení od sedla) Skotové zaškrtávají, podobně jako to dělal sám Hugh Munro, vrcholy, které už zdolali, ve snaze zmáknout pokud možno všechny. Sám jsem jednu takovou knihu členky Grampians Club viděl, a „odfajfkováno“ jich měla požehnaně.

Od „míry“ 3000 stop se pak odvíjejí další kategorie, které Skotové při určování hor používají – „Corbetts“, „Grahamas, „Donalds“, případně „Marilyns“ (platí nejen ve Skotsku, ale pro celé Spojené království).

Za poznámku možná ještě stojí skutečnost, že „Munros Bagging“, lezení na Munro, není pravděpodobně žádná legrace, jak by to mohlo vypadat, jestliže bychom vycházeli pouze z údaje o nadmořské výšce (Ben Nevis se svými 1344 metry je více než o dvěstě metrů nižší než Sněžka). Musíme si uvědomit, že hory v Skotsku se zvedají z takřka „nulové výšky“ (třeba Loch Lomond, jezero, nad nímž se zvedá Ben Lomond, jedna z oblíbených skotských hor, má nadmořskou výšku 974 metrů), dále skutečnost, zřejmá při prvním pohledu, že totiž skotské hory mají alpský charakter  (ne nadarmo se The Coullins na ostrově Skye nazývají také „Alpy“), a pak neuvěřitelně náhlé změny počasí, které se může ve Skotsku během hodiny změnit ze slunného dne na „heavy rain“.  Můžu potvrdit, že škrábání na Ben A´n, oblíbeného „kopečku“ u jezera Katrine, vysokého 1491 stop (461 metrů), tedy o několik desítek metrů vyššího než je Veliš u Jičína, na nějž je „výstup“ záležitostí prakticky pár minut, trvalo (nahoru a dolů) asi dvě a půl hodiny.

Munros
https://cs.wikipedia.org/wiki/Munro

Ben A´n
https://www.walkhighlands.co.uk/lochlomond/ben-aan.shtml
https://www.incallander.co.uk/walks/benaan.htm

Seznam nejvyšších hor ve Skotsku
https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Berge_in_Schottland
Anglický seznam
https://www.walkhighlands.co.uk/munros/munros-region

Zpět