Muffin vs. cupcake

28.08.2012 13:04

Onehdá byl v novinách článek o vítězném tažení v Americe oblíbených dortíčků i do Čech, o tom, jak si dvě studenty v Praze otevřely s nimi obchod/cukrárnu s názvem Sweets´n´sins. V textu se popisovalo, co to cupcake vlastně je, s tím, že rezignovali na možnost dobrat se správného českého názvu – a s velkým zdůrazněním toho, že cupcake „není muffin“. Což mě hned, přiznám se, napadlo. Tedy napadlo mne, že to je muffin.
Určité vysvětlení je na stránkách cukrárny, ale nepříliš zevrubné, stránky se ze značné části teprve připravují. Dívky zřejmě dávají přednost přípravě sladkostí před příliš velkými výklady.
https://www.sweetsnsins.cz/sweetsnsins#!__sweetsnsins
Tak jsme se ještě porozhlédli, a našli jsme toto vysvětlení:
Cupcakes jsou mrňavé, pěkné, roztomilé, sladké, vynikající malé dortíky potřené jakoukoliv polevou či krémem chcete. Cupcake (jednotné číslo, čti kapkejk, doslova znamená hrníčkový dort) je jeho označení v americké angličtině. V britské angličtině se mu říká fairy cake (čti féry kejk, doslova znamená vílí dort) a v Austrálii ho najdete pod označením patty cake (čti pety kejk, doslova znamená placičkový dort) nebo cup cake.
Více na adrese
https://catalinapece.blogspot.cz/2011/02/kakaove-cupcakes-s-americkym-vanilkovym.html
No a nebo třeba tady:
https://www.freshcupcakes.com/

 

Zpět