Montparnasská věž v Paříži

01.04.2013 17:35

Montparnasská věž v Paříži
významné stavby současnosti

Montparnasská věž v Paříži je jedním z výrazných zásahů do podoby Paříže, jak jej znali naši předkové od dob, kdy vzorec celého centra založil prefekt města baron Haussmann v polovině 19. století, jemuž později dlouhá desetiletí dominovala Eiffelova věž. Je jedním z nejvýraznějších kroků rozsáhlých přestaveb starší podoby města, které jen mírně pozměnila doba secese a doba předválečná (mám na mysli před druhou světovou válkou) o sto let později, tj. v druhé polovině dvacátého století, kdy se v prostoru někdejšího „břicha Paříže“ (E. Zola), kde bylo původní tržiště a kde se od šedesátých let začala postupně budovat řada objektů, tj. Forum les Halles, nádraží atd., dále pak nedaleké Centre Pompidou (1972-1977), atd., až po Pyramidu v Louvru (1989) či budovu nové opery na druhém konci města či přestavby celé čvrti La Vilette, kam se původně do místa po odstavených továrnách přemisťoval trh právě z Les Halles, či na opačném konci města, kde postupně začala vyrůstat čtvrť mrakodrapů La Défense.

Montparnasská věž vytvořila po dostavění v roce 1973 nový point of view v místě, které kdysi bylo čtvrtí umělců a slavné pohřebiště (to je shora dobře vidět), rovněž pozoruhodný výhled je nejen na celé město, ale i na vlastně vcelku nedaleko se nacházející Eiffelovu věž, jíž do určité míry představuje jakousi konkurenci (jedna věc je výhled, druhá ale tvar budovy, její kritici architektům předhazovali nejen estetickou stránku „jedné z nejhloupějších evropských stavebních hloupostí“ (Bruno Flierl) či „druhé nejošklivější stavby na světě“ (Spiegel Online), ale nejen to, ve své době byla svými 210 metry nejvyšší stavbou nejen ve městě, ale v celé Evropě. Onen městský primát přestal platit stavbou Tour First právě na La Défense.

Montparnasská věž dnes, v době, kdy se zcela změnila kritéria toho, co je „velké“, nepůsobí už tak ultimativně, pohled z ní, zvláště večer těsně před zavírací dobou (bývalo to ve 22 hod.) je svým způsobem úchvatný. Příliš ji popisovat nemá na tomto místě smysl, zvláště když česká Wikipedie má o ní dostačující článek.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tour_Montparnasse
https://www.tourmontparnasse56.com/

 

Zpět