Mode Gakuen Cocoon Tower v Tokiu

26.03.2013 21:00

Mode Gakuen Cocoon Tower v Tokiu
významné stavby současnosti

Mōdo gakuen kokūn tawā, přepsáno do japonštiny, byť ne do znaků, je název stavby jinak běžně označované jako Mode Gakuen Cocoon Tower. 204 metrů vysoký mrakodrap v Tokiu je pozoruhodný, kromě svého úžasného tvaru, přímo „vyzobávající“ nejzajímavější prvky morfologie dnešní architektury (do jisté míry připomínají 30 St Mary Axe, tedy „Gherkin“ v Londýně či Torre Agbar v Barceloně), zaznamenáníhodný také tím, že je to druhá nejvyšší stavba na světě – po Lomonosově univerzitě v Moskvě – v níž jsou umístěny výhradně vzdělávací zařízení.

Nalezneme jej v oblasti Shinjuku prefektury Tokio, nachází se v západní části města. Slovíčko „Mode“ opravdu znamená módu a vztahuje se na institut módy, který je jednou z institucí umístěných v budově, založenou v roce 1966 bratry Kasuyovými. Pověřena byla architektonická kancelář Tange Associates, která patří Paulovi Noritaka Tange, synovi proslulého architekta Kenzo Tange.

Kromě školy Tōkyō Mode Gakuen mají v budově sídlo další vzdělávací instituce – IT průmyslová škola HAL Tokio, zdravotnická škola hlavního města Shuto Ikō, další vzdělání zde mohou získat auto-designéři, fotografové a další povolání. Největší objem studujících je ovšem u Mode Gauken, těch je na deset tisíc. Tato škola má totiž také pobočky v Nagoyi, Ósace a Paříži.

Vedle vlastní věže se nachází v sále ve tvaru vejce na tisíc míst pro posluchače škol, ale konají se zde i veřejné přednášky.

Budova byla dokončena v roce 2008 a patří ke dvaceti nejvyšším v Tokiu. Stovky diagonálně vedených a betonem vyplněných ocelových nosičů podpírají tři strany vřetenovitého tvaru budovy. Tím má být také dosaženo větší stability v případě zemětřesení. Tyto nosiče překrývá diagonální síť světlo propouštějících pásů, která působí dojmem kokonu. Architekt akcentoval symboliku tohoto slova, kterému dal i vizuální podobu, jakožto ochranu mladým talentům, které se zde rozvíjejí.

V každém patře jsou tři učebny kolem vnitřního jádra, které obsahuje osobní a nákladní výtahy a schodiště. Na všech třech stranách se potom nacházejí atria volných školních prostorů s dvacetimetrovou skleněnou fasádou. Vnitřní zařízení bylo vytvořeno po dohodě s jednotlivými školními subjekty. Do budovy vede podzemní příchod od nádraží Shinjuku, které se nachází v této čtvrti, kde jsou dosud postaveny nejvyšší budovy v Tokiu.

https://de.wikipedia.org/wiki/Mode_Gakuen_Cocoon_Tower
https://www.youtube.com/watch?v=tlXxU-gdcDg
https://www.youtube.com/watch?v=H9nedw-H1R4

Zpět