Mezi řádky

16.11.2015 15:24

Mezi řádky  
filmy s Hilary Swankovou V

Ve filmu Mezi řádky (v orig. Freedom Writers, USA/Německo, 2007, režie a scénář Richard LaGravenese, americký režisér italského původu, který režíroval také film P. S. I Love You s Hilary v hlavní roli, natočený v témže roce) hraje Hilary Swanková hlavní roli učitelky Erin Gruwellové v prostředí typického pro tuto herečku, totiž v příběhu o dětech ulice vychovaných v pouličních přestřelkách a s drsným postojem k životu (oficiální text distributora) – ovšemže v jiných filmech je americká dvojnásobná držitelka Oscara „na druhé straně barikády“ (třeba už v jejím nejznámějším filmu Kluci nepláčou). I zde má film reálnou předlohu, totiž knihu The Freedom Writers Diary, kterou napsala skutečná Erin Gruwellová, učitelka a spisovatelka (další kniha: Teach with Your Heart, 2002), zakladatelka nadace a neúspěšná kandidátka do amerického Kongresu v roce 2000. 

Erin Gruwellová byla v polovině 90. let zaměstnána jako učitelka angličtiny na Wilson Classical High School v kalifornském Long Beach. Řekla svým nadřízeným, že se stala učitelkou, aby po rasových nepokojích v roce 1992 změnila svět. Ve škole panovalo, stejně jako ve městě, násilí mezi příslušníky různých etnických skupin. Učitelka se dozvídá od svých žáků, že cílem některých z nich je pouhé přežití. Jednoho dne zabaví kresbu s rasistickým obsahem, která zpodobňuje jednoho z žáků a ptá se, zda jim říká něco slovo holocaust. Nikdo ale neodpoví.

Učitelka doporučí žákům jako četbu deníky Anny Frankové a oni si pozvou Miep Giesovou (vl. jménem Hermine Santrouschitz, 1909 – 2010), jedné ze čtyř osob, které pomohly Anne Frankové, její rodině a dalším osobám se během druhé světové války skrývat. Sbírají peníze, aby mohli financovat její cestu (Giesová žila v Holandsku). Dostanou za úkol sepsat vlastní zážitky, navštíví Centrum Simona Wiesenthala. Učitelka usiluje o to, aby pochopili, že nenávist a násilí k ničemu nevedou. Dojata tím, co děti napsaly, chce texty knižně vydat.

Erin Gruwellová pracuje v několika vedlejškách, aby mohla koupit z vlastních peněz do školy knížky, protože vedoucí je odmítá koupit ze školních financí s odůvodněním, že by je žáci vrátili poškozené. V této náročné situaci Erin zanedbává svou rodinu a po čase se s ní její manžel Scott Casey rozvede (nasazení přináší oběti, ukazuje se podobně jako ve filmu Odsouzení, viz).

Kritika označila film jako „extrémně dojemné“ či „působivé drama“, zároveň jej řadí do série, v níž se postupně zapadá do klišé žánru, v němž „naděje na změnu“ vede „svaté, kteří chtějí zachraňovat žáky“ a „nebojí se naivity“ k aktivitě, která může být vnímána ale i na pomezí „sociálního kýče“.
 

https://www.csfd.cz/film/222346-mezi-radky/prehled/
https://de.wikipedia.org/wiki/Freedom_Writers

ukázky
https://www.youtube.com/watch?v=JhXMJlm852A
https://www.youtube.com/watch?v=HU_BueZZNd8

Zpět