Metaxa

08.04.2012 23:49

Metaxa
dobrej chlast

Zvláštní příchuť, která je charakteristická pro Metaxu a která není pro každého přijatelná, je důvodem, proč se tento nápoj neprodává prostě jako pálenka, nýbrž jako „řecká lihovinová specialita“. Příčinou je tajné složení bylinek, které vedle základního materiálu, jímž jsou vinné hrozny, pravděpodobně přidal už Spyros (Spiridon) Metaxas, Řek, který se v roce 1880 přestěhoval z ostrova Kefalonie do Attiky. Tam získal vinice a rozhodl se, že místo vína bude hrozny destilovat a přidá do nich bylinky. Po několika letech experimentování příšel v roce 1888 s nápojem, který známe pod jeho jménem. Jako logo použil antickou minci s bojovníkem, kterou našel při likvidaci staré továrny. Ta je dodnes ve stylizované podobě na každé láhvi. Prezentace na světové výstavě přinesla nápoji velkou popularitu, Metaxas se stal dvorním dodavatelem řeckého a srbského dvora. Od roku 1900 je Metaxa exportována i do Spojených států. V roce 1968 se výroba přestěhovala do dnešní továrny. Dnes patří firma francouzskému koncernu Rémy Cointreau. Od francouzského koňaku, který se vyrábí podobným způsobem, se liší už tím, že nepochází z oblasti Cognac. A samozřejmě onou zvláštní příchutí.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Metaxa
https://www.metaxa.com/

Zpět