MesseTurm ve Frankfurtu nad Mohanem

10.04.2013 21:39

MesseTurm ve Frankfurtu nad Mohanem
významné stavby současnosti

Mrakodrap ve čtvrti Westend v západoněmeckém Frankfurtu nad Mohanem byl v době svého dokončení v roce 1991 svou výškou 256,5 metrů nejvyšší stavbou v Evropě. V roce 1997 musel toto prvenství předat Commerzbank Tower, která má 259 metrů (s anténou 300 metrů). Kromě televizní věže (což ovšem není budova) zůstává nejvyšší stavbou ve Frankfurtu i v Německu, nicméně v evropském žebříčku tyto frankfurtské věže překonalo během prvních let nového tisíciletí dalších osm mrakodrapů, z toho – vedle londýnského Sharpu (Střepu) – sedm v Rusku (nejvyšší Federacia Vostok má 360 metrů).

Název budovy vyplývá z místa, kde se nachází, totiž nedaleko veletržního areálu, v místě zvaném Friedrich-Ebert-Anlage , což je vlastně příjezdová hlavní silnice v západní části města, tímto směrem se rozšiřuje frankfurtský bankovní sektor. Je ale třeba říci, že stojí mimo veletržní prostor a nemá žádnou souvislost s vlastními frankfurtskými veletrhy. Veletržní věž lidé často přiřazují ke čtvrti Gallus, k níž ovšem rovněž nepatří. Důvodem je právě to, že Friedrich-Ebert-Anlage je pocitově vnímána hranice mezi čtvrtí Gallus a Westend.

V roce 1985 vypsal koncern Messe Franfurt GmbH architektonickou soutěž se záměrem postavit budovu, která by mohla být novou ikonou veletrhu. Projektem byla pověřena architektonická kancelář Murphy/Jahn se sídlem v Chiagu, proslulá mj. stavbou Sony Center na Postupimském náměstí v Berlíně (to je ona „sopka“, o níž jsem před časem psal na těchto stránkách). Frankfurtská firma s nemovitostmi Tishman Speyer Properties byla pověřena, aby dovedla projekt do funkčního a profitního výsledku. Tishman Speyer Properties, která byla investorem společně s finančním ústavem Citibank, došla k závěru, že je třeba vzhledem k úsporám a zlepšení funkční kondice stavby navrhnout nové vedení elektrických rozvodů, výtahy a další prvky. Během 27 měsíců byl plán dokončen, takže se v roce 1988 mohlo začít stavět.

S celkovou výškou 257 metrů má budova 63 000 m2 celkové užitné plochy, z toho 61 711 m2 kancelářských ploch. Pyramida na střeše je 36,6 metrů vysoká. Věž je kompletně ocelobetonová konstrukce, jádro s výtahovými šachtami a schodišti bylo vyrobeno s pomocí posuvného bednění v režimu 24-hodinového směnného provozu.  Pyramida obsahuje techniku pro provozu domu a veřejnosti není přístupná.  V noci a večer je osvětlená a je dobře viditelná zvláště při příletu na frankfurtské letiště.

Veřejná podzemní garáž disponuje 900 parkovacími místy, je zde také přímý přístup na stanici metra U-Bahnhof Festhalle/Messe. Náklady na stavbu se pohybovaly kolem 500 miliónů marek. Budova má 24 výtahů, jimiž dopravuje 4000 lidí, kteří zde pracují. Plocha poschodí je 41 krát 41 metrů.

Architektonicky je nápadná forma stavby. Svým tvarem připomíná tužku, proto je také tak místními lidmi přezdívána. Architekt Helmut Jahn se při stavbě orientoval na předválečné mrakodrapy art déco a na místní projekt Campanily Hanse Roberta Hiegela z roku 1983, který neprovázelo právě štěstí. Fasáda je z červené žuly. Formy art déco mají připomínat inovativnost, blahobyt a kreativitu. Zřetelné je rovněž rozdělení na tři základní části, totiž podstavec, vlastní věž a špičku. Z čtvercového podstavce vychází tvar věže, v horní části přechází válcovitý tvar v třípatrovou pyramidu špičky.

Na německé stránce Wikipedie, z níž jsou čerpány tyto informace, je takřka stejně dlouhý text jako tento dosavadní věnován ještě dalším konstrukčním detailům, změnám majitelů a souvislostem s 11. zářím. My se ale budeme věnovat dalším stavbám, možná i v Mainhattanu, jak bývá Frankfurtu právě díky výškovým stavbám přezdíváno (Main – německy řeka Mohan, Manhattan).

https://de.wikipedia.org/wiki/Messeturm_%28Frankfurt_am_Main%29
https://de.phorio.com/messeturm,_frankfurt_am_main,_deutschland
https://www.frankfurt.de/sixcms/detail.php?id=8439&_ffmpar[_id_inhalt]=52463
https://www.thehighrisepages.de/hhkartei/ffmmesse.htm
https://www.mrakodrapy.com/2011/08/messeturm.html (výborné stránky, množství informací o výškových domech po celém světě)
https://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=205
https://www.emporis.com/building/messeturm-frankfurt-am-main-germany
https://www.archiweb.cz/buildings.php?type=12&action=show&id=108

Zpět