Melrose Abbey

07.07.2013 14:58

Melrose Abbey
Poznámky o Skotsku

Jednou z motivací, proč jet do Skotska, byla touha vidět to „staré Skotsko“, spojené se starými mýty, „nedotčenou přírodou“, romantickými ruinami… Ty poslední se koncentrovaly v obrazu opatství v Melrose. Představoval jsem si jej sice někde v pustém údolí u jezera či mezi horami (to jsem si možná spletl, zkontaminoval ještě s nějakým dalším obrazem/objektem), ale obavy, že bude hned vedle město, stejně jako jsou pro turisty dobře natočené egyptské pyramidy, zatímco Káhira je kousíček od nich, neměly příliš velký vliv na sílu vize, která mě hnala za realitou, ať bude jakákoli. Nakonec jsme celý jeden den věnovali právě oněm nejslavnějším sakrálním objektům jižně od Edinburku. Autem se to zvládnout a ještě se o celé té trase zmíním.

Na dvou odkazech dole jsou pohledy „sdola“ a ze střechy jedné části objektu, pro představu, jak to v Melrose Abbey vypadá. Parkoviště je kousek (200 metrů) směrem k městu Melrose, na jehož okraji se opatství nachází. Klášter založili cisterciáci na žádost skotského krále Davida I. v roce 1136 jako „dceřinný klášter“ Rievaulx Abbey, prvního velkého cisterciáckého opatství v Anglii (to zase založili mniši z opatství v Clairvaux, původního kláštera tohoto řádu). Mimochodem Rievaulx Abbey je dnes rovněž zřícenina. Opatství bylo postaveno ve tvaru kříže sv. Jana, způsobu běžného v gotické architektuře. Z budovy, která je vcelku jako ruina, zůstala jedna z pozdějších budov (z roku 1590), v níž je umístěno muzeum.

Opatství spravuje „Historic Scotland“, komise, která se zasazuje za zachovávání historických památek. Stavba je proslulá celou řadou zdobných prvků vytesaných do kamene, draků, svatých, rostlinných motivů, chrličů. Na schodech kláštera jsou vytesána slova Johna Morowa, muže, který katedrálu postavil, která praví: "Be halde to ye hende“, tedy „Mysli na svůj konec, na své vykoupení“.

Počátky stavby spadají do 6. století n. l., kdy asi dva kilometry odtud stálo starší opatství, které bylo zasvěceno sv. Aidanovi. Bylo zničeno Kennethem I. Skotským v roce 839. Král David I. chtěl, aby nové opatství bylo postaveno na témže místě, mnichové ale argumentovali, že to není místo vhodné pro zemědělství. V té době vznikla celá řada dalších klášterů, Newbattle Abbey, Kinloss Abbey a řada dalších, některé další dceřinné kláštery.

V roce 1322 byla velká část opatství zničena při útoku Edwarda II. Anglického, který napadl město. Později bylo znovu vybudováno pomocí Roberta Bruce, tedy Roberta I., skotského krále, jehož srdce je dnes zachováno v opatství.  V roce 1385 byl klášter Edwardem II. Anglickým vypálen a trvalo dalších sto let, než byl znovu postaven. Rozhodující pro osud kláštera byl rok 1544, kdy anglická vojska znovu řádila ve Skotsku a kdy opatství v Melrose bylo těžce poškozeno. To byla poslední rána slavné stavbě. Byl opuštěn i přilehlý klášter, v  roce 1590 zemřel zdejší poslední mnich.

V roce 1610 byl v opatství vytvořen kostel pro městečko, které během staletí u opatství vzniklo. Dnes je to jedno z míst, které nesmíte vynechat, když navštívíte Skotsko.

https://www.panoramann.de/panos/uk/uk025_k.html
https://www.360cities.net/image/melrose-abbey-scotland-2#0.00,0.00,70.0

fotky
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Skotsko_Rosslynska_kaple%2C_Melrose%2C_Kelso/

Zpět