MeetFactory uvádí / presents

26.11.2017 23:27

Cestou po kulturních událostech jsem si do kabely přidal malou hromádku informačních materiálů kulturní nabídky MeetFactory, mezinárodního centra současného umění, které funguje od rekonstrukce už deset let, jak můžeme zjistit i na stránkách centra na stránce „O nás“:

MeetFactory je neziskové mezinárodní centrum současného umění založené v roce 2001 umělcem Davidem Černým. V důsledku povodní v roce 2002 bylo nutné opustit původní prostory v Praze - Holešovicích a projekt byl vzkříšen o tři roky později v průmyslové budově v pražské čtvrti Smíchov, ve specifickém prostoru mezi dálnicí a aktivní železniční tratí. Program byl spuštěn po rozsáhlé rekonstrukci prostor v roce 2007. 

Jak zde zmíněno, jezdíme „kolem“ vlastně autem, když takřka opouštíme centrum naší metropole na Plzeň (naproti přes Vltavu je nahoře vidět televizní areál na Kavčích horách). Celý projekt byl kdy vznikal mimořádný už tím, že se prostor staré továrny stal místem pro umění. To bylo v Čechách něco zcela neobvyklého. V záhlaví stránek pro budovu se známými Černého autíčky je označen

 
Galerie. Rezidence. Divadlo. Hudba

a jednotlivé položky jsou pak rozvedeny v menu po levé straně.

Cílem této glosy není nic jiného než „ukázat“ na věc tak jako tak už proslulou (slovo v uvozovkách podle jednoho konceptuálního umělce, který se nazýval „Hinweiser“, jeho aktivity spočívaly v tom, že na věc doslovně „ukázal prstem“, jmenoval se Bernd Löbach) a „přečíst“ ony čtyři pozvánky na koncert, které mám před sebou:

Low Roar (Island) 9. 11. 2017
Islandští Low Roar hrají shoegazem a post-rockem načichlý snivý pop a v MeetFactory již jednou hráli – před 3 lety předskakovali Slow Magic a utrhli tehdy pro sebe velký kkus pozornosti. letos kapela kolem amerického expata Ryna Karaziji vydává třetí desku „Once in a Long Long While“ předznamený singlem „Give Me an Answer“ a na podzim vyráží na dlouhé turné, které bude v pátek 9. listopadu stavět opět i u nás v továrně.

Tops (Canada)
Kanadšti indierockeři TOPS se kvůli své třetí, zatím nejambicióznější desce „Sugar at the gate“ přestěhovali do slunného LA, kde ve tudiu „Glamdale“ přetvořeného z bývalého nevěstince vytvořili neokázalou nahrávku, která svých několik vrstev a významů vydá pozornému posluchači jen postupně. Plyšová letní atmosféra vytvořená kolem Vintre synčků a hlasu Jane Penny nechává vzpomenout na Christophera Owense a jeho Girls. TOPS se po letech vrací na starý kontinent, jejich pražská zastávka je naplánovaná na pátek 10. listopadu v MeetFactory.

Moses Sumney Tawiah (UK)
Na hudební scéně se objevil v roce 2014. Od té doby nahrál několik kritiky i fanoušky vychvalovaných soulově klidných nahrávek, aby vzápětí na koncertech předvedl, jakou energii v sobě má. Moses Sumney svým jemným, ale zároveň chytlavým a zapamatovatelným hlasem přetváří klastické melodie. Do této doby vydal EP Mid-City Island, Seeds/Pleas a EP Lamentations. Spolupracoval s takovými osobnostmi jako David Byrne, karen O, Sufjan Stevens, Solange nebo Jamek Blake. V současné době připravuje nové album.

Mount Kimbie (UK)
Duo Mount Kimbie se po roce vrací do MeetFactory, aby na podzim představilo své nové album. Nové tracky jako „Marilyn“ (feat. Micachu) nebo „Wo Go Home Toghether“ (feat. James Blake) dávají tušit, že post-dubstepové duo se rozhodně nebojí experimentovat. kai Campos a Dominic Maker odstartovali svou kariéru singlem „Maybes“ (2009) a od té chvíle jsou Mount Kimbie miláčky jak kritiků, tak svého stále rostoucího publika. Takřka ze dne na den se stali vůdčími postavami nezávislé elektronické scény a pod svá křídla si jej vzal slavný label Warp.

Pozvánky jsou příjemné kartony formátu A5 s jednotnou grafikou dvou sloupců dvojjazyčného představení na jedné straně a obrazově originálního pozvání na straně druhé. Zajímavý je pro mě rovněž jazyk textové prezentace.

Poslechnu si něco z toho, co nabízejí odkazy na webové stránky:

https://www.mosessumney.com/

https://www.lowroarmusic.com/

https://soundcloud.com/lowroarwww.soundcloud.com/lowroar

https://www.tttopsss.com/

https://soundcloud.com/topsss

https://www.mountkimbie.com/

https://soundcloud.com/mountkimbie

MeetFactory

https://www.meetfactory.cz/cs/
https://www.meetfactory.cz/cs/o-nas-2

Zpět