Massachusetts

26.12.2016 12:57

Massachusetts
příběhy písní podle J. Císaře

Smrtí Maurice Gibba na infarkt v noci z 11. na 12. ledna 2003 v nemocnici v Miami na Floridě se definitivně uzavřela úspěšná a plodná historie skupiny bratrů Gibbových – Bee Gees. Nejstarší Barry napsal společně se svými o dva roky mladšími bratry, dvojčaty Robinem a Mauricem, přibližně 1200 písní a po celém světě se prodalo asi 110 milionů jejich desek.

Tak uvádí někdejší hit, který v době svého vzniku převálcoval všechno ostatní na hudební scéně, Jaroslav Císař v knize Cesty za hity (MF 2007) v kapitole Píseň vzniklá z nicnedělání. Takto formulovaným titulem naráží na okolnosti jejího vzniku. Později jeden z nejprodávanějších singlů, který se dostal na první místo v žebříčku Velké Británie a v dalších dvanácti zemích (natočen v srpnu 1967) a byl zařazen na album Horizontal (1968), napsali bratři Gibbové poté, co je jejich zkušený producent Robert Stigwood (mj. společník legendárního manažera Beatles Briana Epsteina) vytáhl do Ameriky a oni „se zaregistrovali v hotelu St. Regis a neměli moc co na práci“, jak je cituje Císař v příběhu jejich písně. Původně byla melodie, vnímaná jako pendant k jiné hymně hippies, totiž San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair), jíž proslul Scott McKenzie či Let's Go to San Francisco britské skupiny The Flower Pot Men, určená pro skupinu The Seekers.

Zajímavé je, že podíváme-li se na text, vlastně se o nic moc nejedná, jak bychom čekali při emocionálním náboji a měkké harmonii písně, podpořené vedle hudebníků ze skupiny, kteří obstarali kytary, klavír, melotron a bicí (kromě bratří to byli Vince Melouney a Colin Petersen), ještě orchestrálním aranžmá, spočívajícím především ve smyčcových nástrojích – jeho autorem byl Bill Shepherd. V první sloce se zpívá prostě, že zpěváci mají pocit, že se mají vrátit do Massachusetts,  že jim něco říká, že by se měli vrátit domů. Nu, někdy to tak bývá, známe to i z jiných případů u nás i v zahraničí (celá raná tvorba Beatles).

V každém případě to byl první úspěch slavné skupiny, ale rozhodně nikoli poslední. O Bee Gees pak bylo ještě párkrát velmi intenzivně slyšet. Nicméně na ten sound, který byl slýchat i na prvních diskotékách tady u nás, jejich návštěvníci rozhodně nezapomenou. A neměl bych opomenout ani to, že naše rádia v té době vysílala také českou verzi světového hitu v podání Václava Neckáře.

český překlad (podle Karaoke.cz)

Mám pocit, že se vracím do Massachusetts
Něco mi říká, že musím jít domů
A všechna světla v Massachusetts pohasla
V den, kdy jsem ji opustil a nechal samotnou

Pokoušel jsem se chytit stop do San Francisco
Chystám se udělat to, co udělat chci
A všechna světla v Massachusetts pohasla
Přivedla mě zpět, abych viděl na cestu s tebou

Povídej o životě v Massachusetts
Povídej o lidech, které jsem viděl
A všechna světla v Massachusetts pohasla
A Massachusetts je jediné místo, které jsem kdy viděl

Budu vzpomínat na Massachusetts ....

https://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/bee-gees/massachusetts-14513

Massachusetts
https://www.youtube.com/watch?v=WhGbWCH6IPE 1967
https://www.youtube.com/watch?v=4XWYefe9EzI  1989
https://www.youtube.com/watch?v=z59Qlu40TzE 1997

Václav Neckář, č. text Jiřina Fikejzová, 1968
https://www.youtube.com/watch?v=osqWNNPTHHo
 

Zpět