Mariánské Lázně, Cheb a jiné

29.08.2012 22:58

Mariánské Lázně, Cheb a jiné
nevlastní cesta

Mám před sebou hromádku turistických prospektů z cesty do západních Čech, kterou podnikla Alena s jičínskými turisty. Místa mně většinou důvěrně známá z řady předchozích návštěv, mj. z EXODu v Chebu před několika lety, několika dalších cest, dokonce ještě kdysi s Letní školou slovanských studií (Univerzity Karlovy), na které byli slavisté z celého světa, případně i školních výletů, ať už v roli žáčka, studenta či pedagoga, jak si nyní vybavuju.

Jako jsem to už udělal několikrát v případech, kdy jsem „zkřížil“ své někdejší vzpomínky s aktuální cestou někoho jiného, pojednám v tak řečené „nevlastní cestě“ s vědomím, že dnes má ten termín ještě řadu dalších aspektů, při nichž je virtualita výraznější než před třiceti lety, kdy byly jen bedekry a pohlednice. Tak jdeme na to:

Cheb

Áčtyřková mapka Turistického infocentra v Chebu (náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, https://www.cheb.eu/) na druhém listu uvádí soupis „památek“ a malými foto-ikonkami, vedle řečeného náměstí Muzeum Cheb, Chebský hrad, kostel sv. Mikuláše, bývalý dominikánský klášter, františkánský klášter a křížová chodba, Kostel sv. Bartoloměje, výstavní a koncertní síň Klára.
Památky zhruba v tomto pořadí, méně stručně popsané, jsou rovněž na adrese

https://tic.cheb.cz/historicke-pamatky/d-706802/p1=26918

Vybavuju si informaci v novinách, že na kostele, postaveném slavným Balthasarem Neumannem, byly vztyčeny střechy, zničené za války a provizorně nahrazené jednoduchými jehlany ještě v době mé poslední návštěvy (nové věže vztyčeny 2008). Zda v prostoru kostela a kláštera klarisek byla v té době už výstavní a koncertní síň, to si neuvědomuju – právě zjišťuju, jak to je (už od šedesátých let).

Loket

Dva áčtyřkové listy s podobným plánkem města na ostrohu obtékaném Ohří (táž řeka jako v Chebu, německy totéž slovo – Eger). Informační centrum, hrad, kostel svatého Václava, Černá věž s expozicí NPÚ „Městské opevnění v Lokti“, radnice, přírodní divadlo pod hradem, sloup Nejsvětější Trojice, Robičská věž, Kaple sv. Anny, pivovar, Payerův dům.

V kulturním přehledu „letní kulturní sezóny“ se dočteme mimo jiné jména umělců, kteří zde letos vystoupí – Ian Anderson (Jethro Tull), Čechomor, Marta Jandová a Die Happy a Škwor, Jaromír Nohavica, Eddie Stoilow, Grande Tete, Electric Light Orchestra s Philem Batesem, Vítkovo kvarteto, také se koná Festival folklorních souborů, celá řada „pivních“ slavností aj., též Rockfestival Loket se Support Lesbiens aj.

Nový Drahov

Drobný lísteček s programem: Jubilejní dvacátý ročník Hrnčířského swingu, vystoupí Petra Erneyi Quartet (známe z letošního jičínského kulturního léta, se zpěvačkou, instrumentalisty Markem Rejhonem , Jaroslavem Šindlerem a Janem Greifonerem vystoupí jako host slovenský houslista Stano Palúch), Swing Studio Karlovy Vary a Darja Kuncová, The Swings, pražské pánské vokální kvarteto. Pěkné.

Chebsko

Dvojjazyčná mapa Mikroregionu Chebsko,rovněž na webu https://www.chebsko.net/, i když obojí je poněkud jinak podané, na webu interativní mapa s popisky jednotlivých lokalit, jednotlivé obce mikroregionu, kalendář akcí či virtuální prohlídka Chebu, na „papírové“ mapě, udání webových adres jednotlivých obcí, tipy na výlet a zvláště naučné stezky mikroregionu – SOOS, Libsko, Okolí hradu Seeberg, Poohří.
https://www.mestocheb.cz/
https://www.mestoplesna.cz/
https://www.skalna.cz/
https://www.dolnizandov.cz/
https://www.obec-liba.eu/
https://www.obeclipova.eu/
https://www.milikov.cz/
https://www.obec-odrava.cz/
https://www.treben.cz/
https://www.kr-karlovarsky.cz/obce/poustka/
https://www.chebskapanev.cz/okrouhla/
https://www.kr-karlovarsky.cz/obce/pomezi

Wegweiser Bad Elster / Sächsische Staatsbäder

Skládačka s nabídkou lázeňských služeb a plánkem města, plného parků (Paul-Schindel-Park, Albert-Park) mezi okolními horami (Brunnenberg, Kirchberg, Wolfsberg, tedy Studniční horou, Kostelní horou a Vlčí horou), s lázeňskými budovami, hudebními pavilony (jsou dokonce dva), přírodním divadlem, Saským muzeem, a samozřejmě léčivými prameny.
Zvláštní skládačka nabídky lázní Albert Bad, jedné ze „Saských státních lázní“ (je zajímavé, že jsou to „státní lázně“). Bahenní a minerální lázně, lázeňské procedury, přírodní léčivé prostředky, medicínské tréninkové a pohybové centrum, koupele a sauna, kosmetika, ozdravné a relaxační pobyty.
https://www.bad-elster.de/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bad_Elster
https://www.saechsische-staatsbaeder.de/bad-elster.html

Muzea a galerie Karlovarského kraje
Skládačka, obsahující pozvánky do jednotlivých galerií a muzeí:
Galerie 4 – galerie fotografie; založená 1985, nejstarší fotografická galerie v České republice, Cheb
https://www.galerie4.cz/
Galerie umění Karlovy Vary; soustřeďuje se na výtvarné umění 20. století, jádro sbírky tvoří soubor obrazů česé meziválečné moderny a soubory děl z 60. a 80. let 20. století.
https://www.galeriekvary.cz/
Galerie výtvarného umění v Chebu; sídlí v bývalém radničním paláci postaveném podle projektu Giovanniho Batisty Alliprandiho.
https://www.gavu.cz/
Muzeum Cheb; založené v roce 1873, umístěno v domě, kdy byl zavražděn Albrecht z Valdštejna. Valdštejnské sbírky a Valdštejnská obrazárna jsou významnou součástí muzea.
https://www.muzeumcheb.cz/
Muzeum Karlovy Vary s pobočkami Muzeum Jáchymov, Muzeum Nejdek, Muzeum Žlutice a Muzeum Horná Blatná. Sbírky cínařství, porcelánu, skla a puškařství, dějina a příroda Karlovarska.
https://kvmuz.cz/
Muzeum Sokolov; specializuje se na hornictví a návazné výroby, historii a přírodu regionu.
https://www.omks.cz/cz/vypis.php?PHPSESSID=a4b33c442a96e866c1f84676f1ac16c2

Ovšemže, tady bychom mohli začít a pokračovat v dalších „vláknech“ informací o věci, jít po dalších rovinách atd.. Ale s vědomím, že každá zpráva je svým způsobem vždy fragment a zároveň určitým uzavřením celku, který je vymezen v tomto případě onou hromádkou zmíněných materiálů, neuzavírám s pocitem, že bych tento příspěvek jakkoli odbyl. I když vím, že na oné cestě jičínští turisté byli ještě na řadě dalších míst, např. v Lubech, v SooS, v obcích Markneukirchen, Bad Brambach, Schönberg, ve Vojtanově, na Zelené hoře, ve Starém Hroznatově a jinde. Alespoň to jsem považoval za nutné říci, aby bylo zřejmé, o čem tento příspěvek pojednává a o čem nikoli.
 

Zpět