Majáles v Jičíně 2012

06.06.2012 23:46

Plánoval jsem si, jak si užiju jičínský majáles, už vzhledem k tomu, že mám tuhle slavnost zafixovanou od studentských let s těmi všemi průšvihy, které s tehdejší extatickou dobou souvisely, počínaje pozoruhodným průběhem studentských slavností v jičínské Valdštejnské loggii v druhé polovině šedesátých let, ale i s tehdejším vyhnáním Allana Ginsberga, amerického beatnického básníka, z Prahy. Ale od počátku i tady byly všeliké nástrahy, z nichž první a ne poslední byla skutečnost, že doba konání připravovaného Majálesu kolidovala s Valdštejnskými slavnostmi. Nakonec se i tohle nějak zvládlo a já jsem měl už někdy od konce března v mobilu zaškrtnuté datum pořádání, chodily mi nadšené zprávy od Libora Bukovinského, organizátora, o dalších kapelách, které přibyly do programu. V dubnu jsem si užíval velikonoční rockové kapely, oproti všemu očekávání se mi jich sešlo v uších i v objektivu celá desítka. Říkal jsem si, když ještě přidám řadu těch dalších, které budou na Majálesu, budu mít přinejmenším docela slušný přehled o současném regionálním dění v této oblasti.
Nu, nevyšlo to. Sám jsem už dopoledne měl hraní v jednom z vlastních projektů, které se nedalo přesunout, a navečer další program, takže se stalo, co se mi občas přiházívá, že tři čtyři dny je relativní klid, a pak se můžu stavět na hlavu, abych to zorganizoval tak, aby nebyla jedna věc na úkor druhé. Tentokrát mě vezli ze Zákup do Mladé Boleslavi, kde jsem jen přeskočil do druhého auta, tam ochotně přistaveného a připraveného, abych byl včas na jiném místě v Praze.
Tož alespoň zaznamenávám ohlasy lidí, registruju si zprávy o celé věci, o vhodnosti pořádat takovéto věci v prostoru sportovního zařízení, o průběhu i naplněných či nenaplněných očekáváních vzhledem k jednotlivým skupinám, o chvále místních kapel atd. atd.

Program Jičínského hudebního festivalu 26. května 2012 - Zimní stadion v Jičíně
12:00h ABRAHAM
13:00h STEAMROLLER
14:00h TCHEI-CHAN
15:00h POROROCA
16:00h MOROKWENG
17:00h SAMHAIN
18:00h KILLERPANDA
19:00h HENTAI CORPORATION
20:00h POST PUBESCENTOS
21:00h GOODFELLAS
22:00h WOHNOUT

https://bandzone.cz/abraham
https://bandzone.cz/steamroller
https://bandzone.cz/tcheichan
https://bandzone.cz/pororoca
https://bandzone.cz/morokweng
https://bandzone.cz/samhain
https://bandzone.cz/killerpanda
https://bandzone.cz/hentaicorp
https://bandzone.cz/postpubescentos
https://bandzone.cz/goodfellas

Nebudu se rozepisovat o těch jičínských kapelách, které už z řady vystoupení i znám, jen pár zmínek některých dalších podle poslechu na Bandzone.
Propracovaností mě překvapila hořická kapela Morokweng (spolupracovala též s Killerpandou), hned první písnička na Bandzone Svět se zhasne i bez nás (2011) je dobrá, ještě by pomohla kvalitnější nahrávka (prostorovost dobrá, ale jsou tu šumy, mohlo by to víc svítit), hudební materiál je výbornej, hráčky kvality solidní, nic není přehlcený, pořád se něco děje, takže se člověk nenudí stereotypností, vokály promakaný. Zkrátka hodně dobrá muzika.
Naopak jsem se nudil u pražské trash-rokenrolové kapely Hentai Corporation, prostě mi připadá, že to je při vší té snaze třeštit o ničem. Ani nemám nic proti exhibování, jaké je vidět na videu, ale prostě to nemá žádnou gradaci, je to od začátku „rychle“, pořád stejně, přitom z toho nejde žádná síla. Tohle bylo zajímavé někdy za Arthura Browna. Ale možná je to jen otázka vkusu, možná na jevišti v bezprostředním kontaktu působí jinak, moc tomu ale nevěřím.
Hodně zajímaví mi připadají (ačkoli některým lidem, s kterými jsem mluvil, se v Jičíně z nějakých důvodů nelíbili) akustičtí Goodfellas. Pravda, přílišným očekáváním občas následuje zklamání, ale myslím si, že téhle partě ten Anděl patří. Poslouchal jsem Sleepy Hollow z roku 2009, přestože je to jednoduchá písnička, má atmosféru, barvu. Mají dobře našlápnuto.
Z kapely Wohnout jsem odposlouchal asi patnáct vteřin a nechal jsem toho. Snad jsem měl vyhledanou tu správnou skupinu, kdysi snad zajímavou, ale tohle… To už není ani sranda.
Snad ještě přece jen k těm jičínským. Ne o muzice, ale o faktu, jak se urodilo. První čtyři kapely jičínské, pak po prostřídání ještě ty, které si už vybojovaly svoje místo na slunci. O tom, že byl všem dán prostor, přestože si jedna z nich stěžovala, že to bylo v jednu odpoledne, kdy ještě skoro nikdo nepřišel. Mohu ujistit, že i třicet posluchačů není málo. Kdysi tady byl Jan Burian, muzikant známý po celá osmdesátá léta ve dvojici s Jiřím Dědečkem, autor řady knížek, známý z povícero televizních pořadů. Měl dvě vystoupení pro studenty dopoledne (možná to byl také jeden z těch důvodů), večer přišlo do K-klubu sedm posluchačů. Nehraje se holt vždycky jen pro plný Strahov.

Videoukázky z jičínských vystoupení jsou na adrese
https://majales-jicin.cz/
Krátký článek a fotky zde
https://www.mojejicinsko.cz/index.php/kultura/961-fotogalerie-hudebni-festival-majales-pritahl-na-zimni-stadion-na-700-lidi
Další odkazy, FB
Jičínský majáles
https://www.facebook.com/groups/163949160354681/315926328490296/
fotky Ondřeje Březovského
https://www.facebook.com/groups/163949160354681/315926328490296/#!/photo.php?fbid=4028310914730&set=at.4028265633598.172990.1490291403.100000591859629&type=1&theater

 

Zpět