Lynyrd Skynyrd / Sweet Home Alabama

29.04.2016 17:20

Lynyrd Skynyrd / Sweet Home Alabama
příběhy legendárních hitů

Od počátku, kdy kytarista Ed King odpočítává rytmus, přes jeho kytarovou předehru, konky tonky piánor i dalšími krabičkami, hally atd. nezkreslený zpěv, máte pocit autentického country či bigboše, byť to samozřejmě není úplně pravda (nějaké ty krabičky by se tam našly). Opakující jednoduchý refrén i celková faktura písně ji činí snadno zapamatovatelnou coby zároveň pohodovou záležitost. Je to ovšem dost absurdní, když si uvědomujeme, že tihle muzikanti, řečený Ed King, rovněž kytarista Gary Rossington a zpěvák Ronnie van Zant, přišli o tři roky od vydání této písně (1974, 1977) o život při pádu letadla. Jak to komentuje Honza Dědek v Příbězích slavných písní v Instinktu (18. února 2016) citací ironického vtipkování Steve Buscemiho v roli masového vraha ve filmu Con Air, když říká, „není to sranda poslouchat za letu písničku od kapely, jejíž členové se zabili při pádu letadla?“

Ona pohodovost patří ke stylu, označovanému jako jižanský rock (southern rock), který je charakterizován jako fóze blues, rhythm and blues, boogie a country na konce 60. let a v 70. letech patři k nejpopulárnějším podobám rockové hudby (Wikipedie). Další skupiny, které se sem zařazují, jsou např. Creedence Clearwater Revival, The Allman Brothers Band či ZZ Top.

Pro skupinu je vedle písně Sweet Home Alabama nejznámější Free Bird. Proč ale „sladká Alabama“? To se dozvídáme především ve třetí a čtvrté sloce, kde se hovoří o studiích Muscle Shoals ve stejnojmenném městě, kde vznikaly v 60. a 70. letech nahrávky Rolling Stones, Eltona Johna, Paula Simona či Boba Dylana. Zde působili také tzv. The Muscle Shoals Swampers, studioví hudebníci jako Jimmy Johnson (kytara), David Hood (baskytara), Roger Hawkins (bicí nástroje) und Barry Beckett (klávesy), kteří později (1995) byli v Alabamě zapsáni do Síně slávy. Hudebně se vztahuje text i k Neilu Youngovi, který v písních  Southern Man a Alabama zmiňuje rasistickou minulost Jižanů, na což reagují Lynyrd Skynard slovy „že ho žádný Jižan nepotřebuje“. To bylo ovšem jen přátelské pošťouchnutí, jak říká Honza Dědek.

Politický obsah ovšem písnička má i ve druhé sloce, kde se hovoří o tom, že Alabama miluje svého guvernéra Birminghamu George Wallaceho, zastánce rasové diskriminace. Hudebníci později museli vysvětlovat, že celá věc byla špatně pochopena, je míněna zcela opačně, jak se potvrdí, jestliže si pořádně desku poslechneme a po oněch slovech zaslechneme kritické bučení. V roce 1963 George Wallace vlastním tělem bránil dvěma černochům při vstupu na univerzitu v Tuscaloose a tato scéna se rovněž objeví ve filmu Forrest Gump. Na YouTube tedy můžeme Sweet Home Alabamu najít také v této podobě. Zmínka o aféře Watergate, která je ve filmu tematizována (ve videu je to pěkně vidět, jak Forrest Gump vidí ono světýlko v protější budově), je i v textu písně právě v souvislosti s guvernérem Wallacem.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lynyrd_Skynyrd
https://de.wikipedia.org/wiki/Sweet_Home_Alabama

https://www.youtube.com/watch?v=ye5BuYf8q4o
https://www.youtube.com/watch?v=gLQrbo_i2Zw

 

 

 

Zpět