Loch Lomond

21.05.2013 00:53

Loch Lomond
Poznámky o Skotsku

Přiznám se, že dříve než nějaké ponětí o největším skotském jezeru jsem znal tu podmanivou melodii a magický text písně, staré skotské balady. Ale dokonce i v tomto případě jsem si teprve nyní v hlubinách mysli vykutal, že píseň, kterou mám umístěnou v anglickém, pardon skotském folklóru, ale kterou původně znám odněkud a nevím odkud, kdysi nazpíval i Waldemar Matuška. Takže návštěva tohoto místa „opředeného mýty“, které fascinovalo v minulosti básníky a malíře, mělo prvotně právě tuto motivaci, nikoli „zeměpisnou“.

Poznámka k tomuto tématu by tedy měla mít určitě dvě části, a první z nich by se měla věnovat písni, která začíná „By yon bonnie banks…“, tedy „Krásné břehy Loch Lomondu“, což je vlastně její úplný název. Text vychází prý z dopisu, který poslal kdysi voják Donald McDonald z klanu Keppoch své milé jménem Moira. Podle jedné z legend prý dva muži z družiny Karla Eduarda Stuarta, známého pod přezdívkou Bonnie Prince Charlie (také zajímavý příběh), jakobitského uchazeče o trůn Anglie, Irska a Skotska byli po nezdaru druhého jakobitského povstání v roce 1745 zajati a jeden je puštěn na svobodu, zatímco druhý je odsouzen k smrti. První jde cestou přes hory „High Road“, druhý „Low Road“, cestou smrti, ke své milé. Melodie byla poprvé zaznamenána v roce 1841 ve sborníku Vocal Melodies of Scotland, tenkrát ovšem ještě s jiným textem.  Text dopisu je pak východiskem básně skotského básníka a žurnalisty Andrew Longa The Bonnie Banks o’ Loch Lomond, která vyšla v roce 1876.

Dnes je Bonnie Banks of Loch Lomond součástí repertoáru celé řady folkových zpěváků, ale i interpretů z oblasti pop music. Nejrozšířenější je od skotské folkrockové kapely Runrig se zpěvákem Donnie Munro (pochází ze Skye), která ji hraje na závěr svých koncertů podobně jako rakouské sdružení pro starou hudbu Quadriga Consort. Nazpívala ji ale už Martha Tilton na jazzovém albu Benny Goodmana a jeho orchestru s názvem The Famous Carnegie Hall Concert 1938. K jejím interpretům patří mj. australská hardrocková formace AC/DC, kanadská folk-punková kapela Real McKenzies, americká folková zpěvačka Judy Collins či berlínští The Sandsacks.

Jezero Loch Lomond je součástí národního parku nazvaného Loch Lomond and The Trossachs National Park, uzákoněného jako jeden ze dvou skotských NP skotským parlamentem v roce 2002. Zahrnuje vlastně čtyři části, které můžeme také vnímat samostatně, totiž  Breadalbane, Loch Lomond, The Trossachs a Argyll Forest Park. Prostor jezera můžeme vnímat (logicky) v kontextu okolních hor, především pak hory Ben Lomond, jednoho z nejpopulárnějších vrchů v celé oblasti, jednoho z 21 munro, je vysoký 974 metrů. Z hlediska správního členění se národní park nachází ve čtyřech krajích (council areas): Stirling, West Durbantorshire, Perth and Kinross a Argyll a Butte.

Obydlené je západní pobřeží ostrova, po jeho břehu vede po celé jeho severo-jižní délce široká silnice A 82, na severu přes obec Ardlui (tam jede i vlak) a na jihu s velkým centrem Balloch. Chceme-li se dostat autem k „neobydlenému“ východnímu – a tedy zajímavějšímu břehu, musíme zajet do malého místa Balmaha, kde je i budova informačního centra a pěkné velké parkoviště. Odtud můžeme, máme-li jedno odpoledne čas, udělat malý okruh a vyjít na Conic Hill (358 m, doporučuje se jít z východiska „vpravo“, kde je mírnější stoupání než „vlevo“, kde je „prďák“ hned nahoru) nebo se projít po pěšině podél jezera se zajímavými pohledy na vodní hladinu s hejny racků, posedávajících na malých ostrůvcích, a na protější kopce, sledovat rychlé změny počasí a užívat si cestu, na které potkáte klasické chodce s krosnami, kempaře, kteří přebývají na místech k tomu výslovně i uzpůsobených, holky joggerky či pány s pejsky.

Tato stezka je součástí jedné z nejznámějších dálkových pěších cest ve Skotsku, která je nazvaná West Highland Way, 154 km dlouhé stezky, správci parku (Loch Lomond & Trossachs Interim Committee) mají spočítáno, že po ní ročně přejde na padesát tisíc výletníků. Od jihu vede z Milngavie u Glasgow až do Fort William, východiska pro další turistické výlety (např. na Ben Nevis nebo do Glen Coe). Cesta podél jezera může být s jednotlivými možnými zastávkami zhruba pět hodin (podle toho, co říkali) či asi 40 km (podle jiných údajů), možná to komplikuje skutečnost, že eroze podél pobřeží, která ohrožuje prý na určitých místech i bezpečnost, vedla k tomu, že jeden úsek cesty, vedoucí pak dál například po starých cestách honáků dobytka, je od minulého roku (2012) uzavřen a je určena alternativa.

Možná by stála za zmínku ještě i skutečnost, že jezero dává příležitost i cyklistům, kteří mají na druhé straně svou trasu, případně i lodičkám. Pokud jsem zběžně zaznamenal, z jednoho místa například jezdí loďka na jeden z ostrovů, které mohou být zajímavé pro ty, kdo mají rádi přírodu. Tu mají samozřejmě rádi všichni, kdo se na tyto místa vydají.

https://www.youtube.com/watch?v=fVOcaB4_rTs
https://www.loch-lomond.net/theloch/songs.aspx
https://www.waldemarmatuska.eu/waldemar-matuska-loch-lomond/

https://www.cestopisy.com/loch-lomond/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Loch_Lomond

https://www.visitbritain.com/cs/Destinations-and-Maps/National-parks-and-scenic-areas/

Zpět