Libštátské pozdní léto 2023 (a také podzim)

04.08.2023 19:11

Libštátské pozdní léto 2023 (a také podzim)
21. ročník kulturního festivalu

V Městském muzeu v Lomnici nad Popelkou mi Jaroslav Vávra, pilný organizátor regionálního hudebního života, dal dva listy programu na letošní letní festival v Libštátu, který už čítá – jak to rychle letí, vzpomínám si, když začínal – jednadvacátý ročník.

Z Jičína to do Libštátu není daleko, nicméně před oněmi několika léty, kdy jsem ještě měl prázdninové měsíce a časný podzim pravidelně zaplněn především jinými festivaly (Šrámkova Sobotka, Lomnické kulturní léto, Ars poetica, Jičín – město pohádky, později ještě festivaly v Železnici či Sedmihorkách), případně dalšími solitérními koncerty či akce na jiných místech, opomíjel jsem tento bohulibý projekt a sledoval jej pouze z dálky. U samotného místa hrál v povědomí také rodinný kontext, v Libštátě žili příbuzní mé ženy, a pro mě kromě toho toto městečko se zhruba tisíci obyvateli představuje jakousi součást magické „příčné“ trasy Libštát – nedaleký Košťálov – (Bořkov) – Semily, přičemž Bořkov je uzlovým bodem na cestě z Jičína do Semil a na druhou stranu, na východ, se z Libštátu člověk dostane až do Nové Paky, přičemž nad sebou, na sever, má Jilemnicko. Cestu z Jičína nicméně letos komplikuje uzavřená silnice z Lomnice nad Popelkou, kudy je to do Libštátu nejblíž (a uzavírka na této trase není v posledních letech první), takže pokud se na nějaký koncert do Libštátu dostanu, budu muset vymyslet objížďku.

Kromě toho, že jsem se zde ocitl (to souvisí s oním pocitem jakési magičnosti, abych jeho neobvyklost vysvětlil) poprvé tenkrát pro mě objevnou cestou na kole někdy v patnácti letech, jsem v obou kostelech, respektive ve velkém barokním kostele sv. Jiří, a také v malé kapli u hřbitova, hrál buď s Fidle či s komorním orchestrem KSOKrM na pozvání Jaroslava Vávry, kterého jsem znal už předtím zvláště ze Semil jakožto zpěváka a funkcionáře pěveckých sborů a moderátora koncertů, pilného kronikáře v oblasti kultury, a také otce šikovných, hudebně nadaných dcer, o nichž by v tomto textu měla ještě padnout zmínka.

Hned na prvním pořadu letošního Libštátského pozdního léta se mohou posluchači s jednou z nich, s Janou (fagot, zobcové flétny) setkat. Sám jsem ji v minulosti několikrát slyšel v různých komorních seskupeních (v našem regionu nejznámější nejspíš Trio Talia se zpěvačkou Veronikou Vildmanovou a klavíristkou Monikou Chmelařovou, či s varhaníkem, klavíristou a cembalistou Radkem Hanušem, či s gambistkou Magdou Uhlířovou), párkrát (opravdu spíše výjimečně) jsem ji svezl autem cestou ze Semil ze zkoušky Podkrkonošského symfonického orchestru – teď si dokonce nejsem jistý, zda to nebyla její sestra Jarmila (hoboj), kterou sleduji na její kariéře a viděl ji už několikrát v televizi na koncertech České filharmonie.

Právě Jana Vávrová vystoupí v pořadu Ozvěny Francie 11. srpna (pá) spolu s Monikou Chmelařovou (klavír), Anežkou Chmelařovou (zobcové flétny) a Karolínou Matysovou (zobcové flétny, harfa). Podrobnosti, stejně jako u ostatních pořadů neuvádím vzhledem k tomu, že kompletní program celého ročníku Libštátského pozdního léta je dostupný ve formátu pdf na webových stránkách obce (viz odkaz dole). Doplním jen, že Monika Chmelařová vyučuje klavír na ZUŠ Jičín (video ke shlédnutí na videoportále školy na FB, viz odkaz), je absolventkou Konzervatoře v Pardubicích a pražské AMU (u J. Panenky, I. Moravce a M. Langera), laureátkou několika soutěží, sólově vystupovala s Komorní filharmonií Pardubice, Filharmonií Hradec Králové a Jihočeskou komorní filharmonií; Anežka Chmelařová dokončila ZUŠ v oboru zobcová flétna u Jany Vávrové v Nové Pace, pokračuje na Konzervatoři v Plzni, absolvovala mistrovské kurzy s vynikajícími zahraničními umělci, účastnila se MLŠSH ve Valticích. V Nové Pace s hudbou začínala také Karolína Matysová, od září 2023 nastoupí na Pražské konzervatoři do třídy Kateřiny Englichové, v lednu 2023 obsadila 3. místo na mez. Soutěži Karla Patrase.

Podrobný program večera na zmíněném odkazu není, mám jej ale k dispozici, takže alespoň stručně: Koncert zahájí renesanční francouzská melodie Do země se skrývá s českým textem Tomáše Najbrta, „oslavou lásky, dle apoštola Pavla největšího daru Boha lidem“, následuje barokní Suita g moll F.-A. D. Philidora (pět částí), třívětá Sonatina VI d moll F.-J. Nadermana, poté Trio C dur J.-H. Naudota, skladby Chanson de Mai a La Source zkomponoval harfista Alfonse Hasselman, Skladba Preludium, fuga a variace Césara Francka, po krátký čas žáka našeho Antonína Rejchy je upravena pro fagot a klavír. Následuje podmanivá kompozice Algues (Mořské řasy) Bernarda Andrése a závěrečná Pavana Gabriela Fauré, původně napsaná pro klavír, je jedním z nejznámějších skladatelových děl.

Na oborovém křížení je koncipován pořad Stopy folklóru v barokní hudbě 25. srpna v luterském kostele na Hořením konci, účinkují Jiří Sycha (barokní housle) a Filip Dvořák (cembalo). Sycha, absolvent Církevní konzervatoře v Kroměříži, je vyhledávaný hráč na tento nástroj a na violu, ale také dirigent orchestru Bolech v Táboře, působí či působil i s dalším soubory jako Instrumenta musica, Musica Florea, Collegium 1704, Musica figuralis, Hipocondria ensemble, v oblasti folklóru se setkal s interprety jako je cimbalistka Zuzana Lapčíková a zpěvačka Iva Bittová). Filip Dvořák vystudoval Konzervatoř v Brně, na AMU studoval historicky poučenou interpretaci staré hudby mj. u Václava Lukse, je také autorem knihy Stromořadí (2021), sbírky básní a CD se zhudebněnými básněmi.

K dalšímu hudebnímu oboru patří Country večer a dlouhá noc – Malina Brothers na ranči U Jezevčíka 2. září. Malina Brothers jsou bratři bandžista Luboš (Druhá tráva), kytarista Pavel a houslista Josef. Přizvali kontrabasistu Pavla Peroutku. Hráli s P. Bobkem, Spirituál kvintetem a dalšími. Večer vystoupí také kapela Náhoda „z blízké Pecky“.

Týž den je na programu také Spálovské babí léto, kdy se v evangelické kapli na Spálově bude konat koncert Jiřího Dědečka, zároveň zde bude instalována jednodenní výstava malíře Michaila Ščigola (1945–2022), a také 21. přehlídka dechových hudeb v Košťálově (který je nedaleko, takřečeno „přes most“), kde vystoupí mj. DH Táboranka, Kyzivátova kapela z Libáně a další, zmínit musím harmonikáře Josefa Šedivého (kdysi řidiče autobusu Karla Gotta, s nímž – ne s Gottem, ale s Pepou – jsme kdysi projeli pár zemí Evropy). Takže tři pořady v jeden den, je zajímavé, že jsou uvedeny pod křídly jednoho projektu, přestože se jedná o tři blízce sousedící obce.

17. září zahraje Divadelní spolek Lipany Vrchlabí v Kulturním domě v Libštátě komedii Z. Svěráka a L. Smoljaka Blaník, další divadelní představení, tentokrát pro děti, ale „nejen pro děti“, Pověsti české II 25. září tamtéž, hraje Eva Hrušková se synem Zdeňkem Rohlíčkem, 15. října v evangelickém kostele v Libštátě následuje Folklorní a jazzové potěšení, na němž vystoupí Trio 3 + 1 Nová Paka, 14. října (tj. den předtím, v sobotu) se uskuteční Podzimní trhy v Lipkách, tj. na náměstí a v Kulturním domě. V listopadu následují ještě dvě divadelní představení, Vinnetou v podání Divadelního souboru Tyl Slaná (4. listopadu) a Nerušte, prosím!, anglická komedie Ray Cooneye, kterou mohli zájemci vidět v létě na Lomnickém kulturním létě a nyní ji Divadelní spolek J. K. Tyl zahraje 11. listopadu v Kulturním domě v Libštátě.

Musím říci, když ten program pročítám, je to obdivuhodné.

 

Program je na internetu dostupný na adrese https://libstat.info/zpravy/info/program-21-rocniku-kulturniho-festivalu-libstatske-pozdni-leto-2023-a-take-podzim/ ve formátu pdf

Monika Chmelařová, https://www.facebook.com/watch/?v=601983866496540

Jiří Sycha, https://www.bolech.eu/profil-dirigenta-jiriho-sychy

Filip Dvořák, https://www.databazeknih.cz/knihy/stromoradi-483013

Josef Šedivý, https://bukovina.cz/pages/index.php?action=foto&pid=8&groupid=259&id=4025

Malina Brothers, https://www.malinabrothers.cz/

DS J. K. Tyl Lomnice n. Pop., https://dstlomnice.wz.cz/

Zpět