Ledasjaká mrťafa

04.10.2011 15:56

Ledasjaká mrťafa
20. října 2011 v 19 hod.
v jičínském K-klubu


Letošní pořad Fidle pojmenovala jeho autorka Lenka Krausová podle názvu jedné rozpustilé písničky, která je součástí pořadu. Obojí se jmenuje Ledaskajá mrťafa. Je tedy na místě se zeptat, co to vlastně mrťafa je. V prvních pořadech Fidle jsme mívali na programu nejrůznější jazykové hrátky a hříčky v přesvědčení, že i lidová tvořivost je co do jazyka úžasná, objevná, že narazíte na věci, nad kterými zůstane občas rozum stát. Jeden „návod“ na to, jak zjistit, co to je mrťafa, je, prostě pozorně poslouchat, o čem se v písničce zpívá. To je ale na Vás, posluchačích.
My se pokusíme o lingvistickou interpretaci slova.  Asi nejspíš to první, co nás napadne, budou podobná slova jako je tajtrdlík, ťulpas a ťululum. Možná by toto vlastně pro vysvětlení stačilo, protože mrťafa je tohle všechno dohromady. Internetový vyhledávač mi ještě napovídá slovo hašašíra. Zvláště obě poslední slova patřila do oblíbeného repertoáru mého otce, tedy zvláště vzhledem k mé osobě. Ve chvíli, kdy jsem něco popletl, byl nedůvtipný či nedostatečně ve střehu, byl jsem jednou z těchto bytostí, tou či onou.
Když jsem se dotázal internetu, odkázal mne na jeden článek o Karlu Čapkovi, jehož autor vyhledal v díle českého spisovatele nejrůznějších podobných slov i slov jinak nelichotivých převelice,  holomek a lajdák z toho nejběžnějšího slovníku znamenají něco trochu jiného, mezulán a utřinos mohou být něčím blízké.  Vlastní slovo mrťafa pak pochází od starého slova "mrť" s významem "co hnije, tleje". Slovo určitě znáte z výrazu "shnít do mrtě", tedy rozpadnout se na nejmenší částečky, na něco nevýznamného. "Mrťafa" tedy označuje člověka s nedostatkem energie či vůle, bezvýznamného, obvykle také malého človíčka, zkrátka takového troubu. Mrťafa nicméně není slovo tak výslovně urážlivé, je v něm shora zmíněný humor a poezie.  A o to jde.
A jaké písničky jsme do tohoto pořadu zahrnuli? V první části programu jsou písničky „zlodějské“,  další jsou o různých zaměstnáních, také nějaké o jídle, a nechybí ani něco lyriky. Ale to už nechci příliš rozvádět, kdo přišel na koncert, tak si je poslechne. Něco je ze starších pořadů, také trochu nového. Tak přejeme příjemný poslech.

jkč

Zpět