Kurt Gerron

15.05.2014 21:21

Kurt Gerron
velká postava berlínské filmové scény

Tip na tuto postavu, kterou jsem neznal, jsem našel v hromádce časopisu TV Stern, komentující tematiku filmu, muziky, divadla a aktuálního TV programu. Židovský německý herec, zpěvák a režisér se jmenoval Kurt Gerson, tedy „o jedno písmenko jinak“, narodil se v Berlíně v roce 1897, zemřel v Osvětimi v roce 1944 v plynové komoře – paradoxně den po jeho smrti byl provoz smrtícího zařízení zastaven. Pozoruhodný osud herce, který se objevil v legendárním filmu Josefa von Sternberga Modrý anděl jako partner Marlene Dietrichové, a který ještě v koncentračním táboře v Terezíně založil kabaret Karussel (Kolotoč), je zachycen v dokumentárním filmu, dokonce dvou Vězeň v ráji (Prisoner in Paradise) a Karussell Kurta Gerrona (Kurt Gerrons Karussell).

Na české Wikipedii je životopisný článek, který doplním několika důležitými detaily. V první světové válce byl Gerron těžce zraněn, takže mohl započít studium, které ale bylo zkráceno a Gerron byl znovu poslán na frontu, nyní jako lékař do lazaretu. Ve vedlejších rolích němého filmu, do nichž byl obsazován od počátku dvacátých let, hrál groteskní charaktery, což bylo dáno jeho nadváhou, způsobenou fyziologickým onemocněním, následkem válečného zranění. Byl angažován také v divadlech Maxe Reinhardta, vystupoval v kabaretech a revuích. Od roku 1926 se věnoval také režii, a když přišel zvukový film, prosadil se i tam. V Brechtově Třígrošové (Šestákové) opeře zpíval známý Morytát o Meckie Messerovi (u nás známý v podání Miloše Kopeckého). Jiným filmem, ve kterém si zahrál, byl filmová opereta Die drei von der Tankstelle (Tři z benzínové pumpy), která znamenala první filmový úspěch pro tehdy ještě neznámého Heinze Rühmanna (později i u nás proslul filmem Stalo se za bílého dne). Film Es wird schon wieder besser (Zase bude dobře), v němž Rühmann rovněž hrál, stejně tak jako Der weiße Dämon (Bílý démon), tentokrát s Hansem Albersem, Gerron režíroval.

Tragickému konci se mohl Gerron vyhnout, kdyby byl využil pomoci svých přátel, Marlene Dietrichové a Petera Lorra, kteří ho chtěli včas dostat do Hollywoodu. Považoval však svůj jazyk – němčinu – za nástroj, bez něhož by se neobešel. V Terezíně byl donucen natočit dokumentární film, který byl později známý pod názvem Der Führer schenkt den Juden eine Stadt (Vůdce daroval židům město). Po deportaci do Osvětimi, která následovala po dokončení filmových prací, nepřežilo skoro žádné z tisíce šesti set dětí.   

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kurt_Gerron

Ich bin das Nachtgespenst (Jsem noční strašidlo)
https://www.youtube.com/watch?v=G-q0eOkdL2M

Mackie Messer
https://www.youtube.com/watch?v=AWPvx1KPA9Y

Die drei von der Tankstelle
https://www.youtube.com/watch?v=Rw3EGsp__mk

Zpět