Krvavá sklizeň

16.11.2015 15:25

Krvavá sklizeň
filmy s Hilary Swankovou VI

Je zajímavé, že film Krvavá sklizeň, v anglickém originále The Reaping, je v distribucích různých zemí nazývána také třeba Diablova žatba nebo Desať božích rán (tj. Deset ran egyptských) či Die Boten der Apokalypse (Poslové apokalypsy), přinejmenším lze za všemi těmito tituly tušit, že se jedná o horor či thriller. Tentokrát natočený v roce 2007 v režii Stephena Hopkinse (např. TV seriály 24 hodin, který běžel i u nás, či Californication), rovněž autora řady kultovních hororů původem z Jamaiky. Hilary Swankové byla svěřena hlavní role tentokrát v příběhu vědkyně.

Křesťanská misionářka Katherine Winter ztratila svou víru v Boha poté, co její rodina za tragických událostí zahynula. Opustí proto křesťanství a začne se věnovat oboru vyvracejícímu náboženské fenomény - vědě. Zanedlouho se z ní stane uznávaná odbornice, kterou jen tak něco nezaskočí. Jednou je pozvána do malého městečka v Luisianě, které vypadá, jako by bylo napadeno starozákonními ranami. Po několika chvilkách strávené měřením však začíná zjišťovat, že její vědecká víra nemá pro tamní jevy žádné vysvětlení. Pojednou musí v sobě Katherine opět probudit původní víru v Boha, aby se postavila temným silám, které ohrožují nejen obyvatelé městečka… (oficiální text distributora)

Vědkyně pracuje až do násilné smrti své dcery a muže jako misionářka, poté ztratí víru v Boha. Její osobní příběh je ve filmu uváděn postupnými prostřihy do starších vzpomínek. Nyní pracuje jako profesorka na Státní univerzitě v Louisianě a odhaluje domnělé boží zázraky jako podvody. Tak se například ukáže, když ji poprosí o pomoc učitel z města Haven, které má být trápeno deseti egyptskými ranami, že zde obyvatelé vesnice pěstují satanský kult a už po generace zabíjejí své druhorozené děti. Atd. atd., nebudu překládat celý příběh (z německé Wikipedie) do detailu. Film natáčela společnost, která se specializuje na žánr náboženského hororu a kritika hovoří o tom, že se bohužel jedná o jedno z chybných rozhodnutí herečky po ocenění dvěma Oscary. Motivy zabití malé záhadné dívky, údajně posedlé satanem, či brodění se potoky krve vedly filmovou kritičku Claudiu Puigovou z USA Today k doporučení divákům, aby z tohoto „slabomyslného“ filmu nejen odešli, ale dali se úprkem pryč. Neumím posoudit, neviděl jsem, nicméně narazil jsem na video 10 nejstrašidelnějších filmů. Nechal jsem si ujít, zda je Krvavá sklizeň zařazena.

V každém případě se mi zdá zajímavá slovní hříčka, která musí každého v tomto kontextu napadnout – Haven znamená v angličtině útočiště, Heaven je nebe.

https://kultura.zpravy.idnes.cz/hillary-swankova-se-koupe-v-rece-plne-krve-fiq-/filmvideo.aspx?c=A070426_143608_filmvideo_kot
https://www.csfd.cz/film/213190-krvava-sklizen/prehled/
https://de.wikipedia.org/wiki/The_Reaping_%E2%80%93_Die_Boten_der_Apokalypse

trailer
https://www.youtube.com/watch?v=XacD-PTMtFs
celý film (ve francouzštině)
https://www.youtube.com/watch?v=WJJzd0rWgSE

Zpět