Královská opera v Kodani

18.02.2013 12:31

Královská opera v Kodani
významné stavby současnosti

Královská opera na ostrově Holmen v Kodani je dánská národní opera a jedna z nejmodernějších operních scén na světě. Institucionálně je součástí Královského divadla. Budova je darem Arnolda Mærsk Mc-Kinney Møllera, dánského rejdaře a velkoprůmyslníka a Nadace A.P. Møllera und Chastine Mc-Kinney Møllerové. Arnold Peter Møller, otec jmenovaného dárce a spoluzakladatel firmy Mærsk, dnes největší firmy ve Skandinávii. Budovu navrhl Henning Larsen, dánský architekt a zakladatel mezinárodní architektonické kanceláře Henning Larsen Architects (1959).

Stavba byla započata v roce 2001 a dokončena v roce 2004. Operní dům byl otevřen pro veřejnost koncertem 15. ledna 2005, přítomni byli dánský premiér Anders Fogh Rasmussen a královna Margarethe II. První operní představení byla Verdiho Aida 25. ledna téhož roku. V roce 2008 obdržela stavba ocenění Outstanding Structure Award.

Kodaňská královská opera je umístěna na břehu přístavu naproti rokokovému zámku Amalienborg, sídlu královské rodiny. Budova opery je na ose se zámkem a luteránským kostelem Frederiks Kirke, nazývaným populárně Mramorový kostel (Marmorkirken), takže stojíte-li před hlavním vchodem do opery, můžete přes střechy Amalienborgu vidět kupoli kostela. Část ostrova, kde je opera postavena, se nazývá Dokøen, což znamená ostrov doků, a skutečně nedaleko se nacházejí staré doky.

Sál opery má podle uspořádání mezi 1492 až 1703 místy, záleží na velikosti orchestru. Orchestr může mít až stodeset hudebníků, což umožňuje excelentní kvalitu. Část orchestřiště se nachází pod jevištěm, což vzbuzuje kontroverzi u hudebníků. Stejně jako v Královském divadle má i v opeře královna svou lóži po levé straně auditoria, co nejblíže jevišti.

Opera disponuje kromě hlavního sálu ještě i menším sálem pro experimentální divadlo, „černé divadlo“ zvané Takkelloftet. To je historické jméno někdejšího divadla z 18. století, které stálo nedaleko odtud. Dnešní divadlo má zhruba dvě stě sedadel. Princip bude podle uváděného popisu pravděpodobně podobný, jaký známe i u nás ze slavného Černého divadla.   

Budova disponuje vedle hlavního sálu rozměrným zákulisím, které vytváří značný komfort pro účinkující. Je zde celá řada dalších zkušeben pro operu, balet, včetně elevátorů, přenosných zařízení atd., celková plocha budovy je 41,000 m² a celkem na tisíc místností.

Spolupráce architekta Larsena s firmou Mærsk byla provázena diskusemi. Firma požadovala takovou kvalitu materiálů, aby byla zajištěna trvanlivost, nechtěla přistoupit na ekonomické kompromisy, testovala kvalitu sedadel a materiálů, na druhé straně si architekt si chtěl pohlídat, aby architektonické myšlenky byly přeneseny do odpovídajících technologických postupů. Foyer je ze sicilského mramoru, naopak hlavní sál se stkví leštěným javorovým dřevem.  V centrální části foyer nalezneme velice výrazné osvětlení od islandského umělce Olafura Eliassona (kterého známe z článku o ARoS Aarhus Kunstmuseum, kde realizoval nástřešní Duhové panorama). Každé světlo sestává z velké řady skleněných prvků, z nichž některé svítí a některé světlo odrážejí. Uznávaný dánský umělec Per Kirkeby realizoval čtyři bronzové reliéfy do auditoria. Per Arnoldi, který vytvořil také logo opery, je autorem velmi zvláštní opony, která vytváří na základě optických triků trojrozměrný dojem a její barvy lze velmi obtížně reprodukovat na fotografiích.

Operní budova má tedy celou řadu pozoruhodných prvků, jimiž je velmi originální stavbou. Vedle již zmíněných se často na fotografiích reprodukuje architektonické řešení vstupu, vypouklého skleněného tvaru sestávajícího s podélně řazených obdélníků po celé jeho ploše.

A na závěr –  pro Čechy je tady jedna významná informace: Třicetiletý český dirigent Jakub Hrůša, odchovanec Jiřího Bělohlávka, se v roce 2011 stal hudebním ředitelem kodaňské opery.

https://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nigliche_Oper_%28Kopenhagen%29
Prezentace 360
https://www.virtualworks.dk/tours/kgl/test/website.html
Domovské stránky
https://kglteater.dk/
Fotky, videa
https://dansko.tripzone.cz/fotogalerie/kralovska-opera-v-kodani-6290
Jiné
https://operaplus.cz/svetova-operni-divadla-kodan/ (pěkný článek na OperaPlus)
https://www.dumazahrada.cz/stavba-rekonstrukce/architektura/2006/9/18/ze-zahranici-extravagantni-domy/

Zpět