Kolja

06.03.2014 12:47

Kolja
někdejší seminárky studentů LG / projekt Film

Námět:  Pavel Taussig
Scénář:  Zdeněk Svěrák
Režie: Jan Svěrák

Hrají: Zdeněk Svěrák (František Louka), Andrej Chalimon (Kolja), Libuše Šafránová (Klára), Ondřej Vetchý (Brož), Nella Boudová (Brožová), Stella Zázvorková (maminka), Ladislav Smoljak (Houdek), Irina Livanovová (Naděžda), Sylvia Šuvadovová (Blanka), Regina Rázlová (Zubatá)

Kamera: Vladimír Smutný
Hudba: Ondřej Soukup

Český film z roku 1996, černá komedie

Bývalý filharmonik, violoncellista František Louka hraje s kvartetem v pohřební síni. Jako starý mládenec se značnou náklonností k ženám provokuje zpěvačku Kláru. František má značné dluhy, proto shání práci, kde se dá, a s varhaníkem Musilem vystupuje v dalším krematoriu. Bydlí v malebném bytečku ve věži na Malé Straně.

Louka si přivydělává opravováním náhrobních nápisů na hřbitově, kde mu hrobník Brož dohazuje kšefty. Ten má doma plno dětí a zvířat a také těhotnou manželku Maruš. Louka mu dluží spoustu peněz. A také proto mu hrobník nabídne výhodný obchod: Kdyby se hudebník oženil s Ruskou Naděždou, neteří jeho tety Tamary, dostal by za to čtyřicet tisíc. Svatba by samozřejmě byla fingovaná, jen aby Naděžda získala české občanství.  František by si mohl koupit trabanta a ještě zaplatit část dluhu. Nabídku však rezolutně odmítne.

Louka jede na víkend do rodného městečka. Jeho maminka nemá ani ponětí, že syna vyhodili z filharmonie. Mluví o tom, že je potřeba spravit okapy, ale František na to nemá peníze. Maminka mu dává za příklad jeho bratra Víťu, který emigroval a který se v cizině vzmáhá. Po návratu do Prahy přijme František hrobníkovu nabídku. V hospodě se setká s ráznou tetou Tamarou i se svou nastávající, Naděždou. Ruska se živí jako překladatelka a má pětiletého synka. Louka dostane zálohu a brzy následuje svatba.

Maminka si myslí, že si František peníze vydělal na zájezdu filharmonie. Zpěvačka Klára se na něj zlobí. Málem se kvůli němu rozvedla a on se oženil. Na schůzce v hospodě hrobník Františovi sdělí, že Naděžda emigrovala do Západního Německa se svým přítelem, že nechal syna u tety Tamary a že po Františkovi teď určitě půjdou estébáci. Ale místo nich se před bytem objeví dva saniťáci: Teta Tamara dostala záchvat, vezou ji do nemocnice a Františkovi nechají u dveří malého ruského kluka. Brož si nemůže vzít chlapce k sobě, protože se mu nedávno narodilo páté dítě, a tak si rozzlobený František musí nechat kluka u sebe. Chlapec s ním vůbec nekomunikuje, František navíc neumí rusky. Musí ho s sebou brát do krematoria.

Domovnice se zlobí, že Louka nevyvěsil praporky k výročí. Z obav před estébáky raději vyvěsí vlaječky na okno. Chlapec poprvé promluví, když vidí sovětský praporek. Louka mu začne vyprávět o ruské rozpínavosti a koupí mu ruské vejce. Františka přijde navštívit přítelkyně Blanka a baví se s chlapcem rusky. Tak František zjistí, že se jeho svěřenec jmenuje Kolja.

V nemocnici se Louka dozví, že teta Tamara umřela, a musí Koljovi říct, že „bábuška“ bude dlouho spát. Chlapec mu na přechodu nečekaně podá svou ruku. Na rady kolegů se František vydá do dětského ústavu pro formuláře. Pak odveze Kolju ke své matce a tvrdí jí, že je to syn jeho jugoslávských kolegů. Kolja se však dá do řeči s ruskými vojáky, kteří před domem opravují náklaďák, a matka vše pochopí, odmítne se starat o Rusa.

Louka je předvolán na bezpečnost, kam se dostaví i s Koljou. Nepřízná, že svatba byla fingovaná. František si všimne, že Kolja je smutný. Zavolá své dávné milence Zuzi, učitelce ruštiny, a poprosí ji, aby chlapci přečetla po telefonu ruskou pohádku. Kolja a František se postupně sbližují. Když Kolja dostane vysokou horečku, pomůže zoufalému Františkovi usmířená Kára, která v bytě zůstane přes noc…

Po návštěvě úřednice ze sociální péče Zubaté se František ukryje i s Koljou u kamaráda Houdka v rodném městě, kde také přijme místo v kolonádním orchestru. Dosýchají se o událostech na Národní třídě. Na letišti předává smutný František chlapce Naděždě, která si pro syna přiletěla. V závěru Louka vystupuje s Českou filharmonií pod taktovkou Rafaela Kubelíka. Mou vlast poslouchá mezi diváky i těhotná Klára…

(Autor práce?)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolja
https://www.csfd.cz/film/8805-kolja/
https://www.box.cz/kolja/obsah.htm

 

Zpět