Knoflíkáři

13.03.2014 18:29

Knoflíkáři
někdejší seminárky studentů LG

Scénář a režie: Petr Zelenka
Kamera: Miro Gábor
Hrají: František Černý (taxikář), David Černý (chlapec), Olga Dabrowská (dívka), Vladimír Dlouhý (psychiatr), Jiří Kodet (hostitel), Bořivoj Navrátil (Jiří), Eva Holubová (Vránová), Rudolf Hrušínský (Vrána), Barbora Johnová (Michaela), Richard Toth (druhý pilot), Michaela Pavlátová (žena v taxi), Jan Čechtický (muž v taxi)

Film je producentským počinem tvůrčí skupiny Čestmíra Kopeckého z ČT. Formálně je členěn do šesti částí – povídek, které spolu zdánlivě na první pohled nesouvisí.

První z nich, Štěstí z Kokury, se odehrává částečně v americkém bombardovacím letounu, který má zakrátko svrhnout neznámý typ bomby na blíže neurčený japonský cíl (srpen 1945) a částečně v japonské domácnosti města Kokury v témže čase. Jestliže neznáte úsloví „mít štěstí z Kokury“, určitě ho poznáte a hojně ho budete používat po shlédnutí jedné šestiny Knoflíkářů.

Taxikářem se rázem ocitáme v současné Praze. Veteránská volha klidně a bez všudypřítomného spěchu brázdí noční zšeřelé ulice a je zastavena mladým párem, který na přání jednoho a z podřízení se druhého uskutečňuje milování v autě. Proti gustu žádný deputát, krčí rameny taxikář a dál se ubírá šílenou „šedesátkou“ liduprázdným městem. Netradiční milce ztělesňují známá režisérka animovaných filmů Michaela Pavlátová a příznivcům skupin Ecstasy of St. Teresa a  Colorfactory neméně známý Jan Čechtický. Velmi zajímavou postavou je také taxikář, obyčejný hrdina, v podání Františka Černého z Čechomoru.

Třetí povídka, nazvaná Civilizační návyky, je podle mě nejslabším článkem v řetězci drobných vypointovaných příběhů, které jsou pospojovány jemným humorem.

Návratem na plátna kin a do srdcí diváků můžeme charakterizovat výkony Jiřího Kodeta a Bořivoje Navrátila v Poslední slušné generaci. Právě při sledování této povídky mi připadají režisérovy autorské záměry nejvyšší měrou naplněny. Petr Zelenka se o nich vyjádřil mj. v jednom ze svých rozhovorů: „…každý jsme směs zděděných komplexů, psychických frustrací a úchylek a jejich studiem můžeme odkrýt zdánlivě neexistující logiku našeho chování… v podivném chování lidí nacházím logické souvislosti a tím je zlogičťuji…“  Tentokrát si režisér vzal do hlavy ozřejmit nám člena skupiny s tajemným názvem Knoflíkáři, který dal název celému filmu. Tipuji, že nikdo z vás neuhádne, jakým způsobem se Knoflíkáři odlišují od normálních šedivých lidí bez úchylky – i když, nenašla by se nějaká, trpasličí odchylka od obvyklého chování u každého z nás?

Pitomci vám vysvětlí, v čem spočívá „guinessovský“ rekord „trefy na osmičku“ a představí typickou dvojici mistrně ztvárněných „pitomců“ (jako vždy v podobných rolích výborná Eva Holubová a výkonem nezaostávající, léty dozrávající Rudolf Hrušínský).

Duch amerického pilota – Rádio 1. Nahlédneme do jeho zákulisí a budeme svědky vstupu flegmaticky zpomaleného, přesto pohotově reagujícího moderátora, kterak hovoří s duchem amerického pilota o vině a odpuštění. Možná, že mez námi opravdu žijí duchové obtěžkaní hříchy, porovnejme se Staropražskými pověstmi…

Zelenkův druhý celovečerní film (v roce 1996 debutoval fiktivním dokumentem „Mňága – Happy end“) je výborná komedie o našem všedním, avšak přesto neobyčejném životě. Každý máme jeden oblek do reality a druhý na tajné výlety za skrytými představami, sny a uspokojivějším přebýváním v dnešním světě. A také o tom těchto šest filmových povídek vypovídá.

(Josef Úlehla)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Knofl%C3%ADk%C3%A1%C5%99i

Zpět