Kluci nepláčou

15.11.2015 22:38

Kluci nepláčou
filmy s Hilary Swankovou I

Když si pročítáte filmografii americké herečky Hilary Swankové, která dnes patří k neobsazovanějším v zemi (a v Hollywoodu), zjistíte, že v prvním desetiletí její filmové práce (od roku 1991) to jsou převážně participace na televizních seriálech či filmech, béčkových filmů, hororů či komedií – a teprve od filmu Kluci nepláčou (1999) to jsou snímky, kterými stojí za to se zabývat. Na tento oscarový film pak odkazují takřka všechny komentáře, které se herectvím Hilary Swankové zabývají, na prvním místě.

Ty nejznámější filmy mají svou webovou stránku na (i na české) Wikipedii, takže jde spíše o kontextuální zpracování a nalezení odkazů, případně mohu něco málo doplnit z německých zdrojů. Takže hned ten zmíněný první Hilaryin film, Kluci nepláčou (1999, režie Kimberly Peirce) si bere za dramatické téma identity, vycházející, podobně jako film Odsouzení (o němž jsem přidal nedávno příspěvek) ze skutečného příběhu Teeny Brandonové, která byla znásilněna a zavražděna. Tato brutální historie (odehrávající se – ještě znovu paralela – v podobném prostředí nejnižší společnosti jako Odsouzení) se bezprostředně váže k transsexualitě dívky, která podstupovala proměnu v chlapce – Brandona Teena. Nevím, zda mám zmiňovat, co jsem našel na stránce o transsexualitě na německé stránce Wikipedie, totiž návrh na novou (2015) změnu kvalifikace tohoto jevu (podle definice Světové zdravotní organizace „přání být uznán a žít jakožto příslušník jiného pohlaví“) na „gender incongruence“ (tj. nesouhlas se svým pohlavím), to znamená, že už na transsexualitu nebude nahlíženo jako na poruchu osobnosti, popřípadě chování, či jako na psychickou poruchu. Téma filmu je totiž  poněkud jiné, jde o tragický příběh msty a nenávisti k „jinému“ sexuálnímu cítění (Němci mají výraz v češtině neexistující pěkný výraz Andersfühlende) – ovšem je pravda, že vyplývá právě z tohoto problému: násilníci Nissen a Lotter chtěli dokázat Laně, která Brandona miluje, že on není muž (nejlépe je pro poruzumění celého kontextu přečíst si příběh na stránce o Brandonu na české Wikipedii, viz odkaz dole).

Doplním ještě, že Kimberly Peirce zpracovala původně téma jako krátký film (s jinými herci) v roce 1995, poté, co jej v roce 1999 rozšířila na oscarový film, následovalo během několika let na 65 nejrůznějších ocenění, mimo jiné festivalových či cen kritiků, především představitelce hlavního hrdiny Hilary Swankové, ale i Chloë Sevigny, představitelce Lany  Tisdel, ale i samotné režisérce.

Na téma napsali songy známí hudebníci jako Ric Ocasek, frontman The Cars, Saint-Marie nebo Robert Smith z The Cure.

V komentářích na CSFD se někteří diskutující vyjadřují k filmu překvapivě velice negativně. Nesdílím názor, který jsem někde nedávno zaregistroval, že tato diskuse je jen bezduché plácání grafomanů, samozřejmě se mohou vyskytnout méně citliví jedinci či takoví, kteří prostě nemají vytříbený vkus, ale prostě se chtějí jen bavit, ale s vyloženou hloupostí či arogancí se (na rozdíl třeba od komentářů k aktuální politice) setkáte spíše v menšině; a v každém případě je celkový vzorek přijetí či nepřijetí toho kterého snímku nějak signifikantní. V tomto případě si myslím, že je možné, že Češi nemají rádi, když se věci říkají „natvrdo“, často se setkávám s tím, že kritické poznámky, které nejsou podloženy emocemi, slyší neradi.

Kluci nepláčou
https://cs.wikipedia.org/wiki/Brandon_Teena
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kluci_nepl%C3%A1%C4%8Dou
https://de.wikipedia.org/wiki/Boys_Don%E2%80%99t_Cry
https://www.csfd.cz/film/29419-kluci-neplacou/prehled/
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=aOarssJWHhI
https://www.youtube.com/watch?v=CYULovG0-SQ

Zpět