Klášterní zahrada ve Vrchlabí

20.08.2014 10:02

Za jednu z nejzajímavějších realizací v urbánním prostoru východočeských měst lze považovat vytvoření areálu mezi zámkem a augustiniánským klášterem ve Vrchlabí. Pamatuju si ještě jakousi neupravenou zahradu, přes kterou vedla pěšinka za klášterním kostelem, kde jsme s PSO dělávali orchestrální koncerty, k hlavní ulici podkrkonošského města, i na zámecký park za budovou zámku s jezírkem, který představoval pro místní určitě příjemnou odpočinkovou zónu.

Nyní vznikl nový kulturní prostor, který integroval klasický tvar zámeckého parku a klášterní zahradu, zahrnující ovocný sad, štěpnici starých ovocných odrůd, pokračující za brankou přecházející  do části pod novou budovou Správy krkonošského národního parku, v níž se nachází řada drobných staveb, altán, proutěný tunel či kruhová nášlapná stezka a posléze geologický park s panely, popisující tuto tematiku.

Zajímavých mi připadá několik věcí. První je propojení architektury a polidštěné přírody prakticky v centru města, které – je to zřejmé při pohledu na Google mapu – zabírá podstatnou plochu vedle hlavní Krkonošské ulice, která se uzavírá „na horním konci“ tím, co je zajímavého z historického Vrchlabí, totiž blokem lidové architektury, štítových domků (v jednom z nich je umístěno Krkonošské muzeum) a protějším kostelem sv. Vavřince. Podařilo se tak – skvělým využitím předchozích dispozic – vytvořit protiváhu dvou prostorů, které jsou přitom na několika místech vzájemně prostupné. Druhou je „ostré“ zaměření na jednotlivé oblasti, od botaniky, ovocnářství, ochranu zvířat (stanice pro handicapované živočichy), geologie (přístupové cesty se aktuálně opravují, ale samotný geologický park je dokončený), zařazení dnes nejaktuálnějších prvků (vedle už samozřejmé ekologie haptický moment, tedy zapojení smyslů v nášlapné stezce, atd.). Je to místo relaxace i poučení pro zájemce, na své si přijdou maminky s kočárky, zvídaví školáci i starší lidé, kteří mohou užít chvíli pohody na lavičce, úředníci, kteří přeběhnou s obědem v plastové krabičce v polední přestávce i výletníci s baťůžkem, kteří kvitují, jak se jim to tady podařilo.

Podrobnější deskripci projektu Klášterní zahrada, který byl realizován v rámci česko-polského projektu Rozvoj turistické infrastruktury KRNAP a KPN (Karkonoskiego Parku Narodowego) a jehož autorem je zahradní architekt Jiří Prouza, najdeme zde:
https://www.krnap.cz/aktuality/tz-klasterni-zahrada-ve-vrchlabi-uz-slouzi-verejnosti-i-ekovychove/

Fotodokumentace otevření na Rajčeti
https://hory200.rajce.idnes.cz/Otevreni_zrekonstruovane_klasterni_zahrady_Spravy_KRNAP_-_Vrchlabi_27.8.2013/
Tisk
https://www.denik.cz/kralovehradecky-kraj/klasterni-zahrada-priblizi-fragmenty-krkonos-20130830-ge54.html

Moje fotky
https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Klasterni_zahrada_ve_Vrchlabi/

 

Zpět