Kelso Abbey

09.07.2013 00:23

Kelso Abbey
Poznámky o Skotsku

Když jsme se rozhodovali, které místo navštívíme kromě Melrose, když jsme dali na program Melrose (to mělo samozřejmě s Rosslynskou kaplí přednost před vším ostatním), tak jsme narazili na „ikonu“ 4 Abbeys, čtyři opatství v témže regionu, k nimž patří vedle  Melrose ještě Kelso, Jedburgh, Dryburgh. Námět byl vlastně záležitostí cykloturistiky, pod ní se to dá najít také na internetu. Bylo jasné, že nemůžeme zvládnout všechny čtyři během jednoho dne, který jsme měli k dispozici, tak „nejblíž“ při cestě bylo Kelso. Místo jihovýchodně od Edinburku, na soutoku dvou říček Tweed a Teviot o velikosti něco přes pět tisíc obyvatel, malebné se svými kočičími hlavami a náměstím ve francouzském stylu, nedalekým zámečkem Floors (o něm je zde samostatný příspěvek) a především pak se zříceninou opatství Kelso Abbey, od něhož se vlastně odvíjí i stavba samotného města. Před ním tady byla sice malá vesnička, ale nevýznamná, známá pod jménem Calkou. V roce 1783 navštěvoval místní školu Sir Walter Scott a traduje se jeho vyjádření, že je to „nejkrásnější, ne-li nejromantičtější vesnice ve Skotsku“.

Opatství bylo budováno mnichy kongregace z dnešního Thiron-Gardais u francouzského Chartres, kteří sem přišli z nedalekého opatství v Selkirku. Příslušníci řádu jej postavili na pozemku, který dostali od krále Davida I. Skotského. Stavba začala v roce 1128, o patnáct let později byla hotová a zasvěcená Panně Marii a sv. Janovi. Kelso se stalo velmi brzy jedním z nejbohatších opatství ve Skotsku, pocházejícího z bohatého Scottish Borders. Protože leželo velmi blízko skotsko-anglických hranic, stávalo se, že bylo často poškozováno. Například ve skotsko-anglických válkách na začátku 14. století došlo k poškození, mniši vše ale opravili.

K nejtěžšímu zásahu došlo v konfliktu v souvislosti s Marií Stuartovnou v letech 1544 až 1547, kdy byly poničeny i další opatství v jižním Skotsku, j. Melrose, Dryburgh a Jedburgh (tedy všechna čtyři opatství, o nichž jsme hovořili na začátku). V roce 1560 přišla do Skotska reformace, a tedy nebyla šance na opravu těchto staveb. Po skončení reformace bylo opatství v létech 1647 až 1771 používáno jako farní kostel, zatímco jiné jeho části byly zdrojem kamene místního obyvatelstva. V roce 1805 byla velká část zříceniny odvezena, takže dnes je vlastně zachována jen západní věž a transept.

Objekt je vzdálen kousek od středu města, není problém ve městě zaparkovat. Objekt je ohraničen, na některých místech jsou názorné tabule, které umožňují představu, jak stavba vypadala před pobořením. Byly to opravdu mohutná díla lidské ruky.

https://www.visitscottishborders.com/Downloads/4abbeyscycleroute.pdf
https://de.wikipedia.org/wiki/Kelso_Abbey
https://www.youtube.com/watch?v=HAUwisbeq9E
 

Zpět