Kazuo Ōno

14.03.2015 16:35

Kazuo Ōno
současní světoví umělci

Kazuo Ōno (1906 Hakodate, prefektura Hokkaidō – 2010 Jokohama) je japonský tanečník, který se stal guru a spoluzakladatelem současného výrazového tance butó, inspiroval celou řadu choreografů po celém světě. Je autorem knih o tanci butó, mj. The Palace Soars through the Sky, Dessin, Words of Workshop, či Food for the Soul. Poslední dvě byly publikovány v angličtině pod názvem  Kazuo Ohno's World: From Without & Within (2004).

Narodil se jako syn rybáře, který vedl také rybářskou kooperativu v Hakodate. Otec mluvil rusky a matka byla znalkyně evropské kuchyně, hrála na japonskou citeru koto a na varhany. Ōno studoval na japonské sportovní škole a stal se brzy úspěšným atletem. Po zážitku na tanečním večeru se španělskou tanečnicí flamenco La Argentinou (Antonia Rosa Mercé y Luque), přehodnotil svá profesní přání, v roce 1933 začal se svým tanečním vzděláváním. Nejdříve se stal učitelem tělocviku na vyšší škole Kanto Gakuin High School, soukromé křesťanské škole v Jokohamě. Tam se setkal s Haraldem Kreutzbergem, německým tanečníkem, choreografem a filmovým hercem, žákem Mary Wigmanové, tanečnice výrazového tance, choreografky a pedagožky (proslavil ji New German Dance). Rozhodl se, že bude studovat u pionýrů moderního tance Ishii Baku a Eguchi Takaya choreografii.

Hluboký vliv vedle výrazového tance Mary Wigmanové měly hrůzy druhé světové války. V roce 1938 byl povolán do japonské armády a sloužil v ní devět let. Na konci války byl zajatcem v Nové Guinei.

Jeho první veřejné taneční představení se konalo, když mu bylo 43 let, v roce 1949 v Tokiu, společně s Mitsuko Andō. V publiku se nacházel také Hijakata Tatsumi, tvůrce tance butó, respektive ankoku butó (tance temnoty). Hijikata pozval Ōna do své taneční společnosti. V témže roce zakládá Kazuo Ōno v Japonsku své vlastní studio.

Od roku 1959 do roku 1966 vytvářeli Hijikata a Kazuo společně taneční prezentace, které vykazovaly také vliv z děl spisovatele Mishima Yukia a evropských spisovatelů, jako byli Jean Genet či Comte de Lautréamont. Vedle Hijikaty vystupoval také s jinými tanečníky tance butó a modern dance. V letech 1969 až 1973 hrál v hlavních rolích třech filmů režiséra Nagana Chiaki. V roce 1977 věnoval své inspirátorce Antonii Mercé (La Argentině) kus Admiring La Argentina, který je dnes považován za klasické dílo butó.

Od roku 1980 započal se svými mezinárodními vystoupeními. Názvy jeho hlavních děl jsou Má matka, Vodní lile a Silnice v nebi, silnice na zemi. Ōno představoval zranitelné a zároveň silné charaktery, často převlečen jako žena a nalíčen.

Hamburský filmový tvůrce a fotograf Peter Sempel doprovázel Ōno Kazua takřka čtvrt století s kamerou, v roce 2004 vznikl poetický filmový portrét Kazuo Ōno, I Dance Into the Light.

Svoje poslední vystoupení měl ve svých sto letech. Přes určitá tělesná omezení vytvářel pohyby svýma rukama a nohama, které znalkyně tance v New York Times označila jako snad nejlepší metaforu tajemného umění butó.

Kazuo Ōno zemřel v roce 2010 v Jokohamě ve věku 103 let.

Fotograf Eikō Hosoe zveřejnil v roce 2006 k jeho poctě obrazovou knihu Kochō no Yume / The Butterfly Dream. Newyorská hudební skupina Antony and the Johnsons mu věnovala v roce 2009 CD The Crying Light.

Kazuo Ohno Dance Studio v Tokiu po svém otci řídí jeho syn, tanečník butó Ōno Yoshito, zde se rovněž nachází archiv butó.

https://de.wikipedia.org/wiki/Kazuo_Ono
butó u nás, webové stránky
https://buto.webnode.cz/
V Praze prezentoval tanec butó Min Tanaka. O něm se zmiňuje např. i tento blog:
https://hrdinova.blog.idnes.cz/c/10855/BUTO-je-podstata-tance.html
dále o Tanakovi u nás
https://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/175233-min-tanaka-se-vraci/
Rovněž Sumako Koseki, proslulá japonská tanečnice v Čechách vystupovala již několikrát (Představení O Princi a Princ Ezně (Duncan Centre, 2002), Prasíla snů (Duncan Centre, Praha 2003, Husa na provázku, Brno, divadlo Stodola, Lužické hory 2003) Kronika kosti (Divadlo Archa, 2004, ve spolupráci s A. Šimotovou).

https://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/216691-sumako-koseki-tancem-buto-hleda-svetlo-v-temnotach/
https://www.alfredvedvore.cz/cs/program/e-puits--et-puis-?pid=386&bck=program
https://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/94552-tanec-buto-v-alfredu-ve-dvore/
V Praze vystoupil rovněž tanečník butó Ken Mai, žák Kazua Ōna.
https://operaplus.cz/podivna-vteleni-ken-maie-tanecnika-buto/


 

Zpět