Katedrála ve městě Brasília

11.03.2013 14:37

Katedrála ve městě Brasília
významné stavby současnosti

Rozlousknout oficiální název katolické katedrály v hlavním městě Brazílie  Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida dá trošku práce. První dvě slova jsou jasná, jedná se tedy o metropolitní chrám, tedy chrám hlavního města, slovíčka „Senhora“ nám v portugalštině napovídá španělskou „seňoru“, tedy už můžeme tušit, že se bude jednat o Mariánský kostel, a tak tomu skutečně je s tím, že se jedná o v Brazílii silný kult Neposkvrněného početí, přítomný v Brazílii v souvislosti s Panenkou Marií z Aparecidy, města ve státě São Paulo. V Německu se podobné kostely jmenují Unserer Lieben Frau (naší milé Paní), napíšete-li slovíčko Aparecida do Googlu, ukáže vám obrázek s anglickým popisem Our Lady of Conception (who) Appeared, tmavou sošku „černé Madonny“ s korunkou a přehozeným zdobeným hávem, patronku země. Svátek svaté se slaví 12. října. Kdybychom chtěli ještě pokračovat v pátrání, u nás bychom našli nejvíce odpovídající svatou v poutním chrámu v Hejnicích v Jizerských horách.

Pojďme ale k samotné stavbě. Katedrála ve městě Brasília, navržená a realizovaná nejvýznamnějším brazilským architektem Oscarem Niemeyerem v souvislosti s urbánním konceptem celého města a vysvěcená v roce 1970, se vyznačuje hyperbolickou formou (stavby ve formě hyperboloidu jsou zajímavým tématem, vlastně je to týž princip, na jakém je postavena slavná stavba na Ještědu), v níž je 16 stejných betonových elementů, spojených do tvaru, interpretovaného často – vedle dalších možností jako trnové koruny Krista či sepjatých rukou Panny Marie aj. – jako kalich květiny, podobně jako jiné prvky stavby (například oltář ve tvaru vejce) je tedy i symbolem života (mohli bychom pokračovat v interpretaci i v jiných směrech, např. symbolu slova „catholica“, tedy všeobecné přístupnosti všech věřících atd.) kruhové stavby, o níž technicky konstatujme, že je průměru 70 metrů.

Interiér stavby je poměrně „prázdný“, kromě zmíněného oltáře se nahoře vznášejí tři andělé, po stranách jsou gavetas, „šuplíky“, do nichž se ukládají po smrti rakve biskupů. Stěny oválného baptisteria jsou vyzdobeny malovanou keramikou brazilského malíře a sochaře Athose Bulcãa, častého spolupracovníka Oscara Niemeyera. Pozoruhodné jsou vitráže francouzsko-brazilské umělkyně Marianne Peretti, instalované v katedrále v roce 1990.  Před stavbou pak návštěvník nalezne tři metry vysoké plastiky čtyř evangelistů.

Katedrála je mimořádný akustický fenomén. Zvuk se podél betonového soklu nese tak dobře, že je slyšet při normální intenzitě hlasu až na dvacet pět metrů daleko.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cathedral_of_Bras%C3%ADlia
https://www.youtube.com/watch?v=nX3FQIAyUlE
https://www.youtube.com/watch?v=IxCw3vITnOk
https://www.youtube.com/watch?v=fvv2EX2p29c

 

Zpět