Karel Černý, filmový architekt

17.10.2014 13:56

Filmový architekt Karel Černý, držitel filmového Oscara, zemřel v 92 letech, čtu v kulturním zpravodajství (např. Reflex 5. 9. 2014). Možná, že byl znám zdravotní stav významné osobnosti české kultury, v každém případě se pamatuju na to, že v loňském roce obdržel Českého lva za celoživotní dílo.

Procházím filmy, na nichž se podílel. Cesta do pravěku, dnes i mezi mládeží kultovní film Karla Zemana z roku 1953, Hoří, má panenko, film, který třeba moje žena považuje za nejlepší český film vůbec, podílel se také na seriálu Hříšní lidé města pražského, který ve své době taky asi každý viděl. A o Amadeovi, rovněž v týmu Miloše Formana, už vůbec nepochybuju, kdo by ho snad neviděl, je prostě kulturní barbar. Ostatně  je třeba upřesnit, že s Formanem Černý dlouhodobě spolupracoval (na všech filmech vytvořených v Československu).

V portrétu na Wikipedii nacházím další snímky, drama Král Šumavy s Radovanem Lukavským, Vladimírem Menšíkem a Miloslavem Holubem byl v době, kdy jsem jej aktuálně viděl, velký zážitek, jakkoli je dnes označován jako schematický, s jeho tvůrcem Karlem Kachyňou Černý spolupracoval ve více případech. Jak dostat tatínka do polepšovny Aleny Poledňákové byl zase film, který (spolu s tím druhým, Jak vytrhnout velrybě stoličku) byl v době filmové nudy (na konci sedmdesátých let) nečekaným osvěžením. A Vorlíčkův Ecce homo Homolka, první díl trilogie Jaroslava Papouška z roku 1970, patří rovněž ke klasice.

Nakonec úhrn jeho práce - kopíruju větu ze zmíněného článku v Reflexu: Karel Černý pracoval na téměř stovce filmů, stovce televizních inscenací, 15 seriálech a šesti desítkách krátkých snímků a reklam.

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/58854/v-92-letech-zemrel-filmovy-architekt-cerny-drzitel-oscara.html
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-92-letech-zemrel-filmovy-architekt-cerny-drzitel-oscara/1119607
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_%C4%8Cern%C3%BD_%28sc%C3%A9nograf%29

Zpět