Kantonská věž

12.02.2013 09:51

Kantonská věž
významné stavby současnosti

Kantonská věž je šest set metrů vysoká televizní a vyhlídková věž ve stejnojmenném jihočínském městě, které má v současnosti přes tři milióny obyvatel (správní městský celek takřka osm miliónů obyvatel) a je hlavním městě provincie Kanton (čínský název města Guǎngzhōu Shì, provincie Guǎngdōng). Kanton je jedním z prudce se rozvíjejících měst a oblastí Číny, bývá nazýván „továrnou světa“, pozitivní vliv na jeho rozvoj má blízkost Hongkongu, dvakrát ročně, na jaře a na podzim se zde koná největší importní a exportní veletrh Číny.

Jedinečná architektura spočívá v hyperbolické struktuře dvou vzájemně vsazených elips a byla postavena v kooperaci holandské architektonické kanceláře Information Based Architecture (IBA) a londýnské firmy Ove Arup  & partneři Hong Kong Ltd. (Aruba). V létě roku 2004 vypsala Kantonská televize (Guangzhou Construction Investment & Development Co, Ltd, Guangzhou TV station) architektonickou soutěž, kterou vyhrály IBA a Aruba. Architekty projektu jsou Mark Hemel a Barbara Kuit z IBA. Základní kámen byl položen 23. listopadu 2005 a do prosince 2006 trvaly základové práce.

Od prosince 2006 bylo započato se stavbou ocelové konstrukce. Jednotlivé prvky byly vyrobeny v jedné továrně v Šanghaji a dovezeny nákladními vozy na staveniště. Prvky byly smontovány a poté svařeny a montážní čepy následně vypáleny. Poté, co stavba vyrostla do výše šesti kruhů a byly připevněny opěry a trubky, byly opěry vyplněny z důvodů stability a požární bezpečnosti vyplněny betonem. Až do výšky sto metrů stavba postupovala pomocí pěti jeřábů. Poté byly tři vnější jeřáby odstraněny a struktura a jádro dokončeno pomocí dvou zbylých jeřábů.

Původně měla být stavba v jihovýchodní části City dokončena na konci léta 2007. Práce na betonovém jádru vnitřního sloupu byly dokončeny ale až v roce 2008. Poslední prstencový element byl upevněn v listopadu tohoto roku, čímž bylo dosaženo základní strukturní výšky 459, 2 m s vyhlídkovou plošinou a zábavním patrem. Na ni nasazená vrchní část o délce 160 metrů sestává ze čtyř stožárových segmentů a rovněž z několika částí sestavené antény v délce 80 metrů. Uvnitř stožáru smontovaná anténa byla v květnu 2009 vysunuta ze stožáru, čímž bylo dosaženo konečné výšky 610 metrů. V červenci následujícího roku byla nicméně nejvyšší segment stožáru přímo pod anténou posunut směrem dolů o deset metrů (zasunuta zpět do stožáru), čímž vznikla výška, která se nyní u stavby udává.

Kantonská věž vystřídala v prvenství nejvyšší televizní věže CN Tower v kanadském Torontu s výškou 553 metrů. Stala se nejvyšší televizní věží na světě a druhou nejvyšší volně stojící stavbou na světě. Tuto pozici ztratila ovšem hned v následujícím roce, když byla otevřena Tokyo Sky Tree, která je vysoká 634 metrů. Od té doby je čtvrtou nejvyšší stavbou na světě – po Chalífově věži (psal jsem o ní na těchto stránkách poté, co byla otevřena), mrakodrapu v Dubaji o výšce 830 metrů, zmíněné tokijské stavbě a o pouhý metr vyšší obytné stavbě Abraj Al Bait Towers (Mecca Royal Clock Tower Hotel) v Saudské Arábii.

Věž může pojmout ročně až pět miliónů návštěvníků, počítá se s deseti tisíci denně (toto je údaj před dohotovením, 2010). Náklady se udávají cca 2,2 miliard yuanů, přepočteno 245 milionů euro. Věž má 37 nadzemních a dvě podúrovňová podlaží. Kromě technických a jiných zařízení pro provozování televizního vysílání je v budově konferenční centrum, kino, výstavní prostory, kavárny, restaurace atd.. V prvním podzemním podlaží se nachází muzeum, hala s gastronomickou nabídkou, krámky se suvenýry. Odtud se otevírá prostor pro venkovní parkoviště pro šest set osobních aut a autobusů a návaznost na veřejnou dopravu. Vyhlídkové plošiny jsou ve výšce 32,8 metrů a řada dalších až po nejvyšší ve výšce 459, 2 metrů. Ve dvou vyhlídkových plošinách ve výšce 417,6 a 428 metrů jsou otáčivé restaurace, ve výšce 407 metrů je restaurace pro V.I.P. pro dvě stě osob v deseti separovaných místnostech, které mohou být pronajímány samostatně. Mezi platformami ve výškách 170 a 350 metrů je otevřené schodiště, nazývané Skywalk, které je umístěno kolem betonového jádra stavby.

Vrátíme-li se ještě naposledy k technickému principu stavby, můžeme zmínit historickou rovinu věci: Princip rotačního hyperboloidu si nechal v Rusku patentovat 12. března roku 1899 pod číslem říšského patentu 1896 inženýr a architekt Vladimír Šuchov. Ten navrhl a realizoval již v roce 1911 u ústí Dněpru 30 kilometrů od ukrajinského přístavního města Cherson maják, který tento princip využíval. Princip spirály ostatně využil i jiný ruský architekt Vladimír Tatlin ve svém utopickém projektu, známém dnes jako Tatlinova věž, se jménem Věž (či Památník) třetí internacionály. Kantonská věž je tedy realizací takřka na rok sto let po někdejším ruském vizionářském projektu. Mimochodem, architekti takového stavby, které otevírají nové světy tohoto oboru, nazývají architekturikone.

https://de.wikipedia.org/wiki/Canton_Tower (text se podstatnou měrou opírá o informace na této stránce)
https://cestovani.idnes.cz/kantonska-televizni-vez-ma-sklenenou-podlahu-v-433-metrech-pm0-/kolem-sveta.aspx?c=A120608_120231_igsvet_tom
https://czech.cri.cn/321/2011/06/15/1s122737.htm
https://www.hedvabnastezka.cz/kanton-guangzhou-kuang-cou/

Zpět