John Hancock Tower v Bostonu

02.03.2013 00:20

John Hancock Tower v Bostonu
významné stavby současnosti

V Bostonu, největším městě v Nové Anglii a metropoli státu Massachusetts na východním pobřeží Spojených států, je v současnosti nejvyšší stavbou John Hancock Tower, šedesátiposchoďový mrakodrap vysoký 241 metrů. Předtím, než byl postaven, měla už jedna budova na tomto místě stejný název, takže se dnes hovoří o starém a novém Hancock Toweru. Dokonce se v hlavním městě nazývaly jménem obchodníka a guvernéra z 18. století tři stavby, všechno budovy pojišťovny John Hancock Insurance).

Zatímco architekti u nových, postmoderních či dekonstruktivistických staveb „vymýšlejí“ nové tvary, odpovídající jiné filozofii, čínský architekt Ieoh Ming Pei , autor návrhu na John Hancock Tower (spoluautorem byl Henry N. Cobb), se drží vlastně elementárního konceptu monolitického útvaru, minimalistických hladkých rovných ploch a dosažení maximální výšky, charakteristického pro před-postmodernistické odbobí. Přesto má řadu prvenství, tím nejvýznamnějším je pravděpodobně použité množství skleněných ploch, jaké kdy bylo jak v ploše, tak počtu na výškovém domě použito. S tím souvisely i problémy, když se krátce po dokončení technologickou chybou uvolnilo z fasády několik skleněných desek (20 × 3,40 m, 227 kg) a spadly na ulici. Policie musela při rychlosti větru vyšším než 70 km v hodině uzavírat prostor kolem stavby. Díry ve fasádě byly přechodně překryty dřevotřískovými deskami, což samozřejmě místní komentovali výsměšně výrazem „Plywood-Palace“  (Překližkový palác) či „nejvyšší budova z překližky na světě“. Problém byl odstraněn teprve po pokusech v aerodynamickém tunelu ve spolupráci s Technologickým institutem Massachusetts a celá fasáda byla v roce 1973 vyměněna. Na základě skleněné fasády trpí stavba ovšem také vysokými náklady na klimatizaci. Další problém, silné výkyvy při větru, které ve vyšších patrech vedly údajně ke zdravotním potížím několika pracovníků, kteří si stěžovali na mořskou nemoc, byly odstraněny 600 tunami olověných závaží v 58. patře.

Stavební náklady se navýšily z původně předpokládaných 75 milionů dolarů o dalších sto milionů, tedy na konečnou výši 175 milionů dolarů, také doba stavby se prodloužila o několik let.

Původní budovy Johna Hancocka se zrcadlí ve fasádě nové věže. První z nich, nejstarší z roku 1922, je plochá budova a jmenuje se Stephen L. Brown Building (Adresse 197 Clarendon St.). Za ní stojí „stará“ věž z roku 1947 o čtrnácti poschodích, která byla mezitím přejmenována na Manulife Tower (601 Congress Street).

https://de.wikipedia.org/wiki/John_Hancock_Tower
https://de.wikipedia.org/wiki/Ieoh_Ming_Pei
https://www.youtube.com/watch?v=KeoJAQKF4uU
https://www.youtube.com/watch?v=eqis68DMxT0
https://www.youtube.com/watch?v=LpZ_AzGGfL4&NR=1&feature=endscreen
https://www.youtube.com/watch?v=pxznzbLuqtg

Vynikající americká databáze staveb historických i současných
https://www.bluffton.edu/homepages/facstaff/sullivanm/index/index.html

 

Zpět