Johann Strauss ml. / Schatz-Walzer

08.05.2014 18:48

Johann Strauss ml. / Schatz-Walzer
Ze staré Vídně

Další ze skladeb, k nimž bude zřejmě obtížné dohledat cokoli bližšího. Ale ne, na německé nikoli, ale na anglické Wikipedii je článek, vycházející z textu Petera Kempa anglické Johann Strauss Society.

Pozdní dílo (opus 418) zkomponoval Strauss v roce 1885. Melodie v tomto valčíku pocházejí z operety Cikánský baron, kterou vytvořil skladatel v témže roce (premiéra 24. října 1885). Praxe skládání orchestrálních kusů vycházejících z operet u Johanna Strausse pochází již od dob J. Offenbacha, který to dělal podobně (ostatně, byť každé přirovnání kulže, tvořili autoři klasických jevištních hudebních děl suity a autoři filmové hudby postupovali podobně, když z materiálu, prostupujícího celým filmem akcentovali jednu ústřední melodii, která se jako coververze nahrávala na gramofonové desky). Offenbach dokonce postupoval tak, že nalákal své publikum předehrami, které se prezentovaly ještě před samotnou premiérou nové operety.

Cikánský baron je dílo inspirovaná maďarskou hudbou, připomínající v mnohém i Straussovu podobnou operetu Netopýr (premiéra 1874 v Theater an der Wien). Titul je převzat z druhého dějství, Ha, seht es winkt, es blinkt, es klingt, když Sandor Bariknay oslavuje nalezení rodového pokladu a jásot sdílí s dalšími hosty, což jsou Saffi a Czipra. Kouzlo melodie ale lze nalézt také v 2. dějství, v závěrečné árii operety So voll Fröhlichkeit.

Skladba začíná v C dur ve stylu pochodu Du kannst der Zigeuner ganz vertrau'n, předtím než nastoupí první melodie valčíku So voll Fröhlichkeit. Druhá část valčíku je začátek tria Ha, seht es winkt, es blinkt, es klingt a následuje druhá část tria Nun will ich des Lebens mich freuen v G dur. Třetí valčík vychází z melodie Nur keusch und rein a dramaticko-romantickou částí Ja, das Alles auf Ehr v Es dur, čtvrtý valčík v C dur je Doch, mehr als Gold und Geld, než začne vystupňování do bouřlivého G dur Das war' kein rechter Schiffersknecht, kde se ozvou trombóny a lesní rohy.

Anton Webern vytvořil v roce 1921 aranžmá pro smyčcový kvartet, harmonium a klavír.

https://en.wikipedia.org/wiki/Schatz-Walzer
https://www.youtube.com/watch?v=QH0j04ZNK0g

Zpět