Jičín / letní neděle v Zámeckém parku 2023

06.08.2023 19:03

Poněkud se mi nedaří najít onen stručný plakát, kde je všechno pěkně pohromadě (aktuálně je k nahlédnutí vylepený v Lípách, kde chodím každý druhý den mezi čtením a psaním na odpočinkovou/zdravotní procházku), co chci v této poznámce zmínit. Pro Jičíňáky je už několik let pojem „prodloužené víkendy“, kdy v letních měsících můžete vyrazit na různá místa v Jičíně a užít si mnohdy i docela zajímavé pořady, letos jsou na stránkách města rozepsány (je jich přes tucet) očíslované letní týdny, a vzhledem k tomu, že některé jsou rozšířené, musel bych se proklikávat po jednotlivých dnech, abych zjistil to, co teď zjistit chci, tedy mezi dalšími nejrůznějšími akcemi třeba pro děti vybrat nedělní hudební pořady v Zámeckém parku, obvykle v 17: 00 hodin.

Teď jsem se dobral přes stránky KZMJ (Kulturní zařízení města Jičína), organizátora těchto akcí, k přijatelnějšímu přehledu, k informačnímu účelu („co bude“) funkčnímu, pro můj účel (registrace kulturních akcí, festivalů, koncertů, přednášek v místě a blízkém okolí v letošním létě) ovšem použitelnému jen částečně, protože pro proběhlé akce už zde proklik není (takže předpokládám, po uplynutí tam nebude nic). Dohledal jsem si tedy ještě jinak (přes onen komplikovaný itinerář) vystoupení, které jsem si vybral a byl se na ně v Zámeckém parku podívat: Majerovy brzdové tabulky (zaujal mě už ten název, ale i jméno nejvýraznější osobnosti skupiny Petra Linharta, které mi něco z doby, kdy jsem si chtěl udělat nějakou lepší představu o tehdejší folkové scéně, něco říkalo).

Majerovy brzdové tabulky, neděle 9. 7., 17:00 (čtvrtý týden 3. – 9. 7. 2023)
Muzika, kterou zakladatel kapely Petr Linhart označuje na svých stránkách jako landscape folk, mě v lecčems zaujala, hudebně řekl bych dobově příznačná faktura devadesátek s charakteristickou melodikou, nevybočující ovšem z určitých formátů má nápadité texty, které píše, jak mi po vystoupení řekl, Linhart sám spolu s hudbou, nástrojově je to pestré, hudebníci střídají nástroje, zvláště technicky dobře vybavený je Vít Kahle se svými saxofony a klarinetem, u basového partu Antonín Bernard střídá violoncello a baskytaru, do nižších rejstříků patří také mandocello, které střídá Linhart s kytarou, s jejíž jakousi exotickou variantou by si ji posluchači mohli zaměnit velikostí, nicméně tvar má specifický, totiž mandolly (kterou si zase lidé ztotožňují s mandolínou, od níž se ale již na pohled liší právě oním ornamentálním tvarem). Zatímco mandolla se pak ladí stejně jako viola (CDGA, v kvintách a o kvintu výše než housle), větší mandocello má ladění totožné s violoncellem (tedy o okrávu níže), a má „krásný, hluboký, podmanivý tón“, jak je charakterizováno na stránkách Rosti Čapka a jeho firmy Čapek Bluegrass & Jazz Instruments.

Na FB nejdeme komentář k vystoupení v Jičíně 9. 7.: „Kapela Majerovy brzdové tabulky působí na naší scéně od roku 1986. Za tu dobu vzniklo pět řadových alb, z nichž Gabréta bývá hodnocena jako jedno z nejvýznamnějších pro devadesátá léta české scény. Charakteristický zvuk kapely je dán kombinací saxofonů, klarinetu, mandocella, violoncella, bezpražcové baskytary a především nezaměnitelného altu Andrey Landovské. Hudba MBT je velmi svébytná, žánrově stojí někde na pomezí folkrocku a world music. Texty jsou průvodcem po české i moravské krajině a jejích dávných příbězích.“ Myslím si, že je to výstižné, Linhart uváděl u každé písně příběh jejího vzniku, vázaný často k nějakému místu či události (zmínil se i některých jičínských lokalitách), bylo to příjemné a komentovali to i přítomní příznivci kapely.

Procházím webovou prezentaci, mají novou 2023, ale je proklik na staré stránky, kde jsou především texty, které mě zajímají, a na stránky Petra Linharta, jenž má ještě další hudební projekty. Na prezentaci lze najít texty, ukázky MP3 a videa, fotografie. Poetičností se vyznačuje řada textů, alespoň jeden na ukázku (Kámen v polích):

Vyzvání koně po nebi                                    
Podzimní koně jako my

Nízko hřívy blízko

Křížem na kostelní věži
Mimoběžné koně běží

Vyzvání koně po nebi
Závodní koně jako my

Kámen stojí
K slunci
V polích
Vstříc

V Jičíně se skupina v blízké době objeví ještě jednou, 18. 8. 2023 ve Valdštejnské loggii ve 20 hod.. Anotace na stránkách programu Valdštejnské loggie:
Víly, duchové, sudičky, princezny a bájné postavy v krajino-písních legendární kapely.
Majerovy brzdové tabulky jsou nezaměnitelný zvuk a pocit, hudba v krajině a krajina v hudbě, půlnoční úplněk a skály vyprahlé poledním sluncem, ranní mlha a první večerní hvězda, lidé na cestě a neviditelné bytosti lesa, písně zdánlivě zaniklého starého světa.
Charakteristický zvuk kapely je dán kombinací saxofonů, klarinetu, mandocella, violoncella, bezpražcové baskytary a především nezaměnitelného altu Andrey Landovské.

Z předchozích a následujících nedělních pořadů v Zámeckém parku v rámci Dovolené v Jičíně vypisuju alespoň některé (možná budou skoro všechny) – 18. 6. Sabina Uxová, dvacetiletá folkrocková zpěvačka z Kolína. Letos si otevřela své stránky, informace o ní na profilu Bandzone. Dívka zpívá pěkně, nicméně když jsem narazil na řečeném portálu na píseň Maškary, podivil jsem se, že není označeno autorství Karla Kryla (a tedy to vypadá, že je to autorská píseň, i když nepředpokládám, že by to byl od dívky záměr, protože tomu je podobně i u dalších titulů, např. Mezi horami). V týž den ale také proběhl ve tři hodiny odpoledne koncert Vítání léta ve Valdštejnské loggii v podání Tanvaldského komorního orchestru, který řídí Graziano Sanvito, někdejší dirigent Podkrkonošského symfonického orchestru, kde jsem u prvních houslí strávil řadu let.

25. 6. The Papper Jack (uvedeno s neuvěřitelnou nedbalostí jako „Tha Paper Jack“)
16. 7. René Souček, WE2, Tcheichan v duu
23. 7. Modrý kšandy
30. 7. Hluboké nedorozumění, folk-acoustic z Prahy (mají zajímavé stránky)
6. 8. Bludy a Snap Call [zrušeno]
13. 8. Fénix, heavypunková kapela
20. 8. Evan a Ruiny blahobytu (nová jičínská kapela)
27. 8. Malý orchestr Mladá Boleslav
3. 9. Brnkačka brnká pro Apropo (Jičín – K-klub)
10. 9. Petr Lüftner
(všechna vystoupení v neděli v 17:00 hod.)

 

Z dalších událostí alespoň zmínka: ProArt festival 2. – 6. 8. 2023
10. 8. Ozvěny z Francie, v rámci Jičínského trojkostelí, pořad též jako úvodní na festivalu Libštátské pozdní léto 2023 (v komentáři k němu pojednávám podrobněji)
14. 9. (čtvrtek, 18:00 hod.) Recitál Lubomíra Brabce (Jičínské trojkostelí, účinkuje L. Brabec a K. Žmolíková Cingrošová)

Odkazy

Majerovy brzdové tabulky, více

https://cs.wikipedia.org/wiki/Petr_Linhart
https://www.majerovky.cz/
https://valdstejnskalodzie.cz/program/majerovky
[staré stránky souboru] https://music.taxoft.cz/mbt/
[Petr Linhart] https://www.petrlinhart.cz/
mandocello https://www.capekinstruments.com/?file=mandoliny&mandolina=mandocello&popisek=Mandocello#
více o Rostislavu Čapkovi, výrobci s M. Ebenem Na plovárně, 2023 (stojí za to poslechnout si, o výjimečnosti českého bluegrassu etc.)
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1093836883-na-plovarne/223542152000015/

Sabina Uxová
https://bandzone.cz/_106891
https://sabinauxova.cz/

Hluboké nedorozumění
https://www.hlubokenedorozumeni.cz/

Evan
https://kzmj.cz/sekce-divadlo/evan-a-ruiny-blahobytu/

Přehled kulturních akcí červenec 2023 (příloha informačního materiálu, který je rovněž vydáván v tištěné podobě a doručován jičínským občanům do poštovních schránek)
https://www.jicin.org/sites/default/files/files/2023-07/2023kamcervenec.pdf

Přehled kulturních akcí srpen 2023
https://www.jicin.org/sites/default/files/files/2023-07/2023kamsrpen.pdf

Zpět