Jedna ruka netleská

06.03.2014 12:46

Jedna ruka netleská
někdejší seminárky studentů LG / projekt Film

ČR 2003
Režie: David Ondříček
Scénář: David Ondříček, Jiří Macháček

Hrají: Jiří Macháček (Standa), Marek Taclík (Ondra), Ivan Trojan (Zdeněk), Klára Pollertová-Trojanová (Sandra), Kristina Lukešová (Andrea), Isabela Bencová (Martina), Jan Tříska (Standův otec), Vladimír Dlouhý (moderátor, otec Andrey)

Kamera: Richard Řeřicha
Hudba: Jan P. Muchow
Distribuce: CinemArt, 142 minut

Smolařští hrdinové úporně pátrají, co se skrývá za událostmi, které je svedly dohromady. Standa na sebe vzal vinu za pašování orlů, část trestu si odseděl. Zdánlivě netečný organizátor tohoto obchodu Zdeněk jej později málem připraví o život. Do příběhu zasahují i další postavy a motivy. Nahlédneme d rodinného zázemí Zdeňka, jehož manželka Sandra je extrémní vyznavačkou „správných“ moderních trendů, vegetariánstvím počínaje a domácí školou konče, a rodinu terorizuje snahou kontrolovat každou vteřinu jejich života. K výrazným postavám patří televizní moderátor jakési reality show, nahlížející do soukromí znenadání vyrušených lidí. Jeho dcera s kamarádkou pomáhají hlavním hrdinům vyřešit tajemství dravých ptáků. Další nepřehlédnutelnou figurou je Standův otec (Jan Tříska předvedl roztomilou studii šmíráckého herce, opájejícího se monology ze Shakespeara, ale na jevišti šantánu účinkujícího v ženském převleku).

Recenze
Vznikla bizarní tragikomedie s morbidními průpovídkami a cynickým pointováním volně proplouvajících zápletek. Podezírám autory, že chtěli dokázat jediné – co dovedou v zámoří, svedeme i u nás.

Provokující historky, které bezpráví či násilí dokázaly nahlížet jako všední banalitu a hrůzu jako groteskní jev, přesadili do tuzemských reálií. Převzali i typové vymezení postav – polařské počínání, svrhávající účastníky do ještě závratnějších propastí není nijak nové. I když někteří jeho nositelé (např. Macháčkův Standa) vycházejí z osvědčených domácích vzorů – v tomto případě ze Samotářů, předchozího Ondříčkova snímku.

Můj názor: Myslím, že se autorům po pohodovém začátku moc nevydařil konec, který byl předvídatelný a vše se v něm vyřešilo naráz. Nicméně musím pochválit hudební stránku filmu, která byla velmi zdařilá.

Košťáková

[z jiné práce:]

Když některý současný český film otevřeně přiznává, že chce své diváky především rozesmát, je třeba mít se na pozoru. Bude to další Kameňák nebo Jak ukrást Dagmaru? Za slovem „zábava“ se často skrývá pouhý nedostatek vkusu. Možná i proto režiséři mladší generace své komedie míchají s vážnějšími žánry a preventivně je obdařují přívlastkem „hořká“. Ostatně i David Ondříček označuje svůj nový film za černou komedii.

Pravda ovšem je, že Jedna ruka netleská má poctivý základ ve staré dobré crazy komedii, ve které potrhlá dvojice troubů jde z jednoho karambolu do druhého. Samotáři, Ondříčkův předchozí film, se tak trochu tvářili, že cosi vypovídají o generaci současných singles. Předností Jedné ruky je, že nic nepředstírá. Jde v ní skutečně o řetězec eskapád, který rozpoutá dvojka smolařů. Záminkou od níž se odvíjí série kotrmelců, je pátrání o tom, na co majitel vegetariánské restaurace potřebuje zásilky dravých zvířat.

(…)

Nevím, kdo první použil vzorec dvou smolařů, ale tady ho scénáristé využili na sto procent a podařilo se jim přidat i jisté orální zamyšlení. „Kam to proboha směřujeme?“ To nás napadne hlavně u postavy Sandry (Klára Pollertová-Trojanová), která tak úzkostlivě dodržuje zdravý životní styl (domácí škola, vegetariánství, žádná televize…), aniž si uvědomuje, jaký dopad má na její děti (její dcera se pokusí velmi důmyslným způsobem zavraždit svého bratra.

Iva Soukupová

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jedna_ruka_netlesk%C3%A1
https://www.csfd.cz/film/88028-jedna-ruka-netleska/
https://www.jednarukanetleska.cz/herci.html

Zpět