Jedburgh Abbey a Dryburgh Abbey

09.07.2013 00:24

Jedburgh Abbey a Dryburgh Abbey
Poznámky o Skotsku

Ze „4 opatství“ jsem ve dvou příspěvcích na těchto stránkách probral Melrose Abbey a Kelso Abbey, pro úplnost tedy ještě krátce o dalších dvou ze čtveřice, která bývá uváděna logicky pohromadě, vzhledem k tomu, že by bylo možné je objet během jednoho dne. Stejně tak jako Melrose a Kelso se obě zbývající opatství nacházejí jižně od Edinburku blízko anglicko-skotských hranic, spojuje je řada historických podobností, a je tedy možné je shrnout v jednom kratším textu (také proto, že mohu vycházet už pouze z informací v letácích či z webu).

Dryburské opatství bylo založeno v roce 1150 premonstráty řádu v Dryburghu u řeky Tweed nedaleko obce St. Boswell, nalézá se jen pár kilometrů od dvou dalších církevních objektů, Melrose Abbey a Jedburgh Abbey. Pozemek patřil Hughovi de Moreville, otci vraha sv. Tomáše Becketta, arcibiskupa Canterburského. V roce 1322 bylo opatství vypáleno vojáky Eduarda II., když táhl zpět ze Skotska do Anglie, Robert de Bruce jej ale znovu vybudoval. V roce 1385 bylo nicméně znovu vypáleno a v 15. století se dočkalo ještě jednou rozkvětu. Definitivně bylo zničeno v roce 1544, přičemž zůstaly jen zříceniny a hřbitov. V roce 1786 koupil pozemek Lord Buchan a pokusil se, aby zůstalo zachováno alespoň to, co ještě nepropadlo zkáze, a založil kolem velkou zahradu. Neodolal pokušení, a tak letopočet „1150“, který turisté obdivují, nepochází od původních stavitelů, ale právě od něho.

Na tomto místě jsou pohřbeny dvě významné osobnosti – Sir Walter Scott a Douglas Haig. Prvního představovat nemusíme, druhý byl polní maršálek a během první světové války hlavn velitel západní fronty.

Zatímco Dryburgh vybudovali premonstráti, opatství v Jedburghu je dílem augustiniánů. Opatství bylo založeno z rozkazu skotského krále Davida I.. V polovině 9. století byly na tomto místě dvě obce s názvem Gedworth, jedna z nich byla o 7 kilometrů jižněji. Zakladatelem byl v obou případech biskup Ecgred, postavil zde také první kostel. V roce 1118 po nástupu na trůn pozval mnichy z francouzského (burgundského) místa Bouhy. Objekt získal rychle církevní postavení převorství, později byl vybudován klášter a posléze vzniklo samostatné opatství, zasvěcené Panně Marii. Opat byl povolán do skotského parlamentu. Ve 13. století byl vybudován chór a hlavní loď a král Alexander III. se zde ženil. Stavba byla považována za jednu z nejkrásnějších normanských a staroanglických architektur.

Podobně jako v jiných případech se i opatství v Jedburghu stalo obětí historických událostí. Po porážce Angličanů v bitvě u Stirlingu proti Williamu Wallacemu bylo jako msta vypáleno. Robert de Bruce je sice během své vlády znovu vybudoval, po roce 1346, po porážce v bitvě u Neville’s Cross padlo však opět do rukou Angličanů. V roce 1370 bylo opatství na požadavek krále Davida II. rozšířeno o příčnou loď. V 15. století byl klášter třikrát vyplundrován Earlem z Warwiku, v 16. znovu, konec opatství bylo nicméně s příchodem reformace do Skotska kolem roku 1560. Monumentální Abbey of St. Mary of Jedburgh zaniklo. Po dalších peripetiích bylo opatství, respektive jeho torzo, v roce 1917 po osmi stech své historie předáno státu a dnes se, podobně jako jiné objekty, nachází ve správě „Historic Scotland“.

https://petrhajek.bigbloger.lidovky.cz/c/293623/Fotoblog-opatstvi-Jedburgh.html
https://petrhajek.bigbloger.lidovky.cz/c/323712/Fotoblog-opatstvi-Dryburgh.html
https://jablkon.eu/jbl/cestopisy/jedburgh/

https://de.wikipedia.org/wiki/Dryburgh_Abbey
https://de.wikipedia.org/wiki/Jedburgh_Abbey

 

https://www.youtube.com/watch?v=IjbFe44bTEM
https://www.youtube.com/watch?v=l_HJdYGGgS8
https://www.youtube.com/watch?v=-2DdQU1CP84

Zpět