Jaromír Gottlieb / Jičín – Valdštejnovo pole neválečné

08.03.2016 16:59

Jaromír Gottlieb / Jičín – Valdštejnovo pole neválečné 
vernisáž knihy v RMaG Jičín

V konferenčním salónku, kde se podobné akce, spojené především s mluveným slovem, konávají, bylo tentokrát natřísknuto, že jsem si říkal, že snad mělo muzeum zvolit jiné místo. Na druhé straně Porotní sál, kde se konají například přednášky Jičínské besedy, „nepatří“ Regionálnímu muzeu a galerii, organizaci, jejíž byl Jaromír Gottlieb dvanáct let ředitelem a které knihu vydává, a stávající volba místa měla tu výhodu, že autor knihy Jičín - Valdštejnovo pole neválečné, která zde byla 3. března 2016 pokřtěna, musel mít dobrý pocit, že téma jičínské publikum zajímá.

Gottlieb se tématem Albrechta Valdštejna v Jičíně zabýval z různých úhlů pohledu po řadu let. Jednotlivé „položky“ tohoto zájmu jsem zmínil v loňském roce na přednášce v Olomouci o jičínské barokní krajině v druhé její části, v níž jsem chtěl poděkovat těm, kdo se tím či oním způsobem zasloužili o povědomí tématu, o jeho znovuoživení a o rozšíření vědění o něm. Shrnu-li to co nejstručněji, byl to objev souvislostí konceptu komponované krajiny s hvězdnými drahami, deskripce urbanistické kompozice a vize Jičína, plánované metropole Valdštejnova vévodství a jeho sídelního města, v krajině, idea Jičína jako „města čtyř krajin“ či srovnání dvou krajinných konceptů – valdštejnského a schlikovského. Mohu k tomu přidat ještě i osobní pohled, neboť textový materiál o oratoři jako spojnici dvou center moci, duchovní a světské, a „katedrále v krajině“, jsem pro muzeum překládal, a s Jaromírem jsem pak spolupracoval na projektu filmu, s nímž jsem oslovil Čestmíra Kopeckého, který se ale nerealizoval.

Z těchto důvodů jsem i sám napjatě očekával knihu, o jejich přípravách jsem věděl mj. i od Věry Šejnové, která se podílela na přípravě knihy typografií a grafickým řešením v jejích několikerých verzích, na nichž práce narůstala vzhledem k tomu, že Jaromír chtěl do knihy vpravit všechno, co měl na mysli, aby se už po letech „zbavil AVEho“, tématu, které se – vcelku pochopitelně – po tak dlouhé době s naléhavostí vracela, a mohl se věnovat jiným věcem.

V první části vernisáže se Jaromír Gottlieb rozpovídal o charakteru studie právě jakožto summě nápadů, idejí a představ, které nicméně nejsou pouhým fantazírováním bez jakéhokoli ukotvení v realitě, nýbrž jsou podpořeny způsobem práce s tématem. Myšlenku, kterou s Jaromírem sdílím (uvědomil jsem si ji naplno po někdejším pročtení Kolmanových tlustopisů), že Albrecht z Valdštejna měl mimořádný smysl pro strategii v krajině, může Jaromír opřít přístup uvažování o krajině, totiž o skutečnost, že vychází z bezprostředního kontaktu s místem, které prochází, o myšlení „v terénu“, schopnost „číst v krajině“. S druhé strany jsou jeho úvahy o Jičíně podepřeny bádáním někdejší spolupracovnice, historičky Barbory Klipcové, jedné z předních odbornic na Valdštejna u nás. Takže přestože přichází, jak sám říká, s řadou „souvislostí, které se zdají mít pravděpodobnost vysokou“, tak jsou tu i takové, které „ji mají viditelně slabou“, a o obojích předpokládá další kritické posouzení, ale zároveň soubor možností, o kterých předtím nikdo neuvažoval. Pro povahu tohoto textu pak nepočítal zprvu s knižním vydáním, ale vytvořením textu pro pár čtenářů, jak to ostatně sdělil v korespondenci i mně.

Druhá část setkání, před vlastním křtem, pak bylo děkování řadě osob, které se tím či oním způsobem o vznik knihy zasloužily. Rituálu se pak ujala ředitelka Knihovny Václava Čtvrtka Jana Benešová, Karel Kuča (mj. autor několikasvazkové publikace Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku) a . Petra Ziková. A na něj takřka plynule navázal Michael Pospíšil, který přišel – jak je jeho zvykem – s písněmi k tématu, a zazpíval a zahrál, tentokrát sám tři písně vztahující se k Valdštejnovi.

K vlastní knize by bylo asi předčasné se vyjadřovat, už proto, že z ní ještě neoschla tiskařská čerň. Především to ale není úkolem této glosy o jedné ze zajímavých kulturních událostí na začátku jara tohoto roku.

https://www.muzeumhry.cz/publikace/28-ostatni
https://jicinsky.denik.cz/kultura_region/jaromir-gottlieb-valdstejnovo-pole-nevalecne-20160225.html

Moje fotodokumentace vernisáže

https://jankcelis.rajce.idnes.cz/Jaromir_Gottlieb_krest_knihy_Jicin_-_Valdstejnovo_pole_nevalecne_4._2._2016/

 

Zpět