Japonská zkáza

13.03.2011 16:04

Je to děsivé. Zatímco já na těchto stránkách píšu o ozdravné síle přírodních živlů, na televizní obrazovce sledujeme nové a nové záběry ze země na druhé straně Země. Voda otáčí lodě a drtí je proti mostu jako skořápky, stovky aut plavou ve vlnách a tříští se o domy, které se vzápětí rovněž hroutí, jakoby to byly záběry natáčených modelů pro nějaký sci-fi film. Je to ale realita. Záběry, které chápeme, protože i u nás byly Troubky a byla Raspenava. Toto je ale nesrovnatelné. Tsunami, zemětřesení, jaké nepamatujeme (vzpomínám si na Mexico City, ale to jsme tenkrát neviděli ještě v „přímém přenosu“), a to je to, co je vidět. A pak je ten rozměr, který vidět není. Stovky mrtvých, miliony lidí bez přístřeší, a pak všechny ty další následky, o kterých se nechci rozepisovat.

Měli jsme v posledním desetiletí hodně možnost přemýšlet o zkáze v jejích nejrůznějších podobách. Teroristické útoky, záplavy, zemětřesení, ekologické katastrofy, výbuchy sopek. Záměrně jsem zamíchal události, které jsou výsledkem ničivé síly přírody, s těmi, které už umí způsobit člověk. Někdejší optimistická představa, že člověk převezme kontrolu nad přírodou, se zhroutila po několika desetiletích ideologických proklamací, naděje, že člověk spoutá alespoň ty negativní energie, které vůči světu vysílá, zatím není příliš velká. Rozdíl je v tom, alespoň, jak si to dovedeme představit, že příroda se, byť to je děsivé, hrůzné, tragické, a byť mrtvým život nikdo nevrátí, vždycky nakonec nějak vzpamatuje. Lidské „úsilí“ se ukazuje jako ještě daleko nebezpečnější. A je otázka, do jaké míry člověk nepřispívá i těm přírodním katastrofám. I když v této chvíli rozhodně nechci hrát nějakou lacinou „politickou“ kartu. Lidská pokora zůstává nicméně vždy jenom chvilku, pak se člověk otřepe a vítězí znovu hamižnost.

V tomto okamžiku se ale od úvahy o běhu světa vracím v mysli ke všem těm, které postihla – a ještě postihne – přírodní zkáza v Japonsku. A jako v těchto případech vždy, uvědomuju si zároveň, jak středoevropské klima, a obzvláště počasí v Jičínské kotlině, je magicky ochranné. Tady svítí za okny sluníčko a intenzívně se hlásí jaro.

https://zpravy.idnes.cz/po-silnem-zemetreseni-smetla-pobrezi-japonska-desetimetrova-tsunami-1kt-/zahranicni.asp?c=A110311_073732_zahranicni_stf
https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227537-tsunami-zasahla-2100-kilometru-japonskeho-pobrezi-mrtvych-je-tisic.html

Něco k zemětřesení a tsunami
https://zpravy.idnes.cz/specialni-priloha.asp?y=zahranicni/zemetreseni.htm
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tsunami

 

Zpět