Jana Plodková

03.04.2010 07:13

Ještě v září minulého roku mohla jedna novinářka napsat „Možná jste o ní ještě neslyšeli. Ale připravte se, že letos na podzim o ní uslyšíte ještě mnohokrát.“ V posledních týdnech je na titulních stranách všech možných časopisů, uvnitř rozhovory s ní. Je to fajn, příjemný pocit, že další Jičíňačka (prvními byli polistopadově Chinaski) je známá tak, že už ji nelze přehlédnout nejen na jičínské kulturní scéně. První zářez Čárkovaná ve Svěrákových Vratných láhvích, pak Protektor (viz samostatný text v této složce), s nímž slavila první velký úspěch, posbírala nejrůznější ocenění včetně Českého lva, nyní hraje v seriálu, v internetové anketě Elle Style Awards Žena roku…

Zajímavé je, jak už v té vlastně malé roličce byla nepřehlédnutelná, zapamatovatelná, ačkoli vlastně skoro nehrála, podobný pocit jsem měl i u zmíněného filmu, totiž že není potřeba vždy srdceryvného hereckého projevu, jaký by předvedly některé jiné herečky (některé mi tím, jak se „tváří“, jsou z duše protivné, ale to tady nechci rozebírat, byť to jsou ikony současného českého filmu), zkrátka používá jakési jiné umělecké prostředky, kterými zcela bezpečně zaujme (a vůbec nemyslím jen ženský půvab – ale vlastně ani tohle jsem nechtěl jakkoli analyzovat, nejsa divadelní či filmový kritik, jen mne napadlo, že u onoho válečného tématu by člověk dramatickou polohu očekával).

A je pozoruhodné, že tento úspěch se zrodil opět v oblasti divadla (Michal Malátný je rovněž původním školením herec). My Jičíňáci víme, že na tom určitě má dost významný podíl Martin Zajíček, herec, který bydlí v Železnici, začal v Jičíně hrát někdy v době, kdy se zrodil také jičínský pohádkový festival, a v K-klubu, jehož je ředitelem, vytvořil herecké společenství, z něhož vyšlo už několik kumštýřů, kteří se profesionálně prosadili jako herci. A Jana Plodková to také ve svých rozhovorech připomíná a vyzdvihuje.

 Darja Nečasová z Kafe.cz, kterou jsem na začátku citoval (viz i odkaz níže) měla pravdu. O Janě Plodkové ještě uslyšíme. To, co napsala, mohu zopakovat dnes znovu, i když to po těch několika měsících má zase trochu jiný význam. Je to i mé přání dalších úspěchů.

Přepis z Pátku, LN, 26. 3. 2010: Statný kovář byl její první rolí v jičínském dramatickém kroužku. Vystudovala JAMU. Hrála např. v HaDivadle a Na Fidlovačce. Objevila se ve filmu Vratné láhve, Ocas ještěrky, Prag. Za roli židovské herečky Hany v Protektorovi získala letos Českého lva. Vloni ji internetová anketa  Elle Style Awards pasovala na Ženu roku. Hraje i v novém seriálu Zázraky života.

Výběr odkazů
https://instinkt.tyden.cz/rubriky/rozhovor/jana-plodkova-chci-vsechno_24587.html
https://www.csfd.cz/herec/26214-jana-plodkova
https://www.kafe.cz/o-kom-se-mluvi/celebrity/jana-plodkova-hrdinka-erotickych-fantazii-z-vratnych-lahvi-2557.aspx

Množství informací najdeme na dobře zpracovaných stránkách filmu Protektor.
https://www.ceskatelevize.cz/specialy/protektor/protektor-napsali-o-nas.php

Stránky jičínského K-klubu
https://www.kackojicin.cz/aktualne

 

O filmu na stránkách jan-k-celis.webnode.cz

https://jan-k-celis.webnode.cz/news/copying-beethoven-klang-der-stille-ve-stinu-beethovena/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/vodnici/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/bruno-ganz/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/berlinale-slavi-sedesatiny/
https://jan-k-celis.webnode.cz/news/protektor/
https://cms.jan-k-celis.webnode.cz/news/grandhotel/

 

Zpět