James Charles Marshall / 29. 7. 1923 – 5. 4. 2012

21.04.2012 00:10

Když se řeklo v dobách, kdy začínal v Čechách bigbít, slovo Marshall, bylo to pro naprostou většinu muzikantů něco nedostupného, k čemu jsme všichni vzhlíželi jako k bohu. Zesilovač, o kterém jsme si mohli nechat jenom snít, a to nejen v začátcích, kdy se hrálo na filmovou promítačku a podomácku vyrobené bedny.

Nositel jména této legendy, který kytarový zesilovač v dodnes nedostižné podobě stvořil, tento měsíc v necelých devadesáti letech (v osmaosmdesáti) zemřel. Anglický zpěvák a hudebník, hráč na bicí a podnikatel v oblasti hudebních nástrojů, zvaný Lord of Loud, tedy „Pán hluku“, bez něhož by rokenrol nebyl tím, čím se stal, jehož výrobky používal třeba Jimi Hendrix, zemřel v jednom hospici v Londýně na rakovinu.

Narodil se v hlavním městě království, jeho rodiče měli tradiční rychlé občerstvení fish-and-chips (ryby a hranolky), on sám byl coby dítě nemocen (tuberkulózou kostí). V raných šedesátých létech, v době počátků rockové hudby, hrál na bicí (také hře vyučoval), vlastnil obchod s hudebními nástroji, kde prodával i bicí. Hudebníci po něm žádali také kytary a zesilovače. Do krámu přišel Peter Townshand ze skupiny Who a přál si „něco silnějšího, hlasitějšího“.

V roce 2002 řekl, „I was demanding a more powerful machine gun”, aby “blow people away all around the Word. I wanted it to be as big as the atomic bomb had been.” (Požadoval jsem silnější kulomet, abych smetl lidi po celém světě. Chtěl jsem, aby to bylo velké jako atomová bomba. New York Times, 5. dubna 2012).

Marshall byl spokojen až se šestou verzí  výrobku, kterou najatý technik pro něj vyrobil, přišli za ním pak takoví muzikanti jako Eric Clapton, Jimmi Page či příslušníci i dalších generací kytaristů 60. a 70. let jako Curt Cobain nebo Eddie van Halen. Akustická palba bývala nazývána „zeď od Marshalla“ (wall of Marshalls). Marshall měl tu výhodu, že jeho zboží bylo levnější než Fenderovo (druhé ikony v oblasti výrobků, které používali rockoví hudebníci). První model vytvořil v roce 1962, o dva roky později pro něj vyrábělo šestnáct lidí v továrně dvacet zesilovačů za týden. Následoval růst společnosti a Marshall dodával mamutí systémy třeba Deep Purple nebo Eltonu Johnovi.  

Vedle průkopníků rockové kytary Leo Fendera a Lese Paula a vynálezcem snímače Sethem Loverem patří Jim Marshall k pionýrům elektrifikované hudby. Majitel firmy Marshall Amplifiers dostal Řád britského impéria za zásluhy o hudební průmysl.  

https://www.nytimes.com/2012/04/06/arts/music/jim-marshall-88-maker-of-famed-fuzzy-amplifiers-is-dead.html?_r=1
https://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/171171-zemrel-prukopnik-kytarovych-zesilovacu-jim-marshall/
https://kultura.idnes.cz/zemrel-jim-marshall-044-/hudba.aspx?c=A120405_172315_hudba_ob
https://www.rozhlas.cz/radiowave/musiccheck/_zprava/zemrel-pan-hluku-jim-marshall--1042760

Zpět