Jagniątków

21.09.2014 11:27

Jagniątków
kulturní památky v Dolním Slezsku

Polský Jagniątków, německy Agnetendorf, ale také Agnieszków (několik let po válce), je dnes součástí Jelenie Góry (od roku 1998), založili jej ale v roce 1650 čeští protestantští uprchlíci. Všechna tři jména se vztahují ke slovu agnes, které jakožto latinský výraz znamená jehně, což je polsky jagnię, poslední překlad je nicméně podle polského znění Anežky, tedy Agnes. Podle Barbary Agnes von Schaffgotsch, manželky majitele pozemku Hanse Ulricha, svobodného pána von Schafftotsch, starobylého slezského rodu, pocházejícího z Frank.

Zajímavé je místo dnes především vzhledem ke zdejšímu pobytu německého dramatika a básníka Gerharta Hauptmanna, nositele Nobelovy ceny za literaturu (drama Tkalci je právě ze slezského prostředí). Významný spisovatel zde zanechal i fyzickou stopu: V roce 1899 mu postavil berlínský architekt Hans Griesbach vilu, v níž je dnes muzeum – Haus Wiesenstein. Budova poněkud připomíná malý hrad, interiér je nicméně secesní. Dokončena byla v roce 1922 nástěnnými malbami Hauptmannova přítele, slezského malíře Maximiliana Avenaria a grafika Ernsta Paula Wieseho, který pracoval u Avenaria během první světové války v tiskárně generálního štábu v Berlíně a který výtvarně pojednal vstupní halu vily.

Po Hauptmannově smrti v roce 1946 ztratil dům, v němž dramatik bydlel takřka půl století, i obec na významu, ostatky dramatiky byly převezeny do sovětské okupační zóny a posléze převezeny na ostrov Hiddensee. V letech 1946- 1989 sloužila budova jako dětská ozdravovna, dostala název Warszawianka.Teprve v roce 1989 se dohodli čelní představitelé obou států, Polska a Německa, spolkový kancléř Helmut Kohl a ministerský předseda Tadeusz Mazowiecki, že ve Slezsku bude vybudován bilaterální památník dramatika. Teprve v roce 1999 však došlo k realizaci záměru, Haus Wiesenstein byl sanován a v roce 2001 bylo otevřeno muzeum.

https://www.gerhart-hauptmann.de/
(stránky svazku pěti muzeí, věnovaných G. Hauptmannovi)
https://www.polish-online.com/polen/staedte/riesengebirge-gerhart-hauptmann-haus.php
https://de.wikipedia.org/wiki/Jagni%C4%85tk%C3%B3w
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jagni%C4%85tk%C3%B3w
české stránky o Jagniątkówě
https://www.turistika.cz/mista/jagniatkow-dum-gerharta-hauptmanna
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jagni%C4%85tk%C3%B3w

Zpět