Jack Daniel´s

07.04.2012 12:46

Městečko Lynchburg v americkém Tennessee je má i dnes pouhých šest tisíc obyvatel, nachází se zhruba stodvacet kilometrů od města slavného v jiném oboru, naopak velmi zalidněném, totiž Nashville (Nashville Metropolitan Area má přes 1,6 miliónů obyvatel). Ten lynchburgský je whiskey, neboť právě zde se nachází stará palírna producenta tohoto nápoje Jacka Daniela. Je paradoxem, že v celém kraji je konzumace alkoholu zakázána. Zákon pochází z doby prohibice a mohl by být odstraněn jen tehdy, kdyby byla podána petice s nejméně tisíci hlasy oprávněných voličů.

Palírna byla založena v roce 1866 Jasperem Newtonem Danielem, který se narodil pravděpodobně v roce 1846 do jako desáté dítě Calawayovi a Lucindě Danielovým. Datum je předmětem sporů, na jeho hrobě je uvedeno datum 1850, vzhledem k tomu, že ale jeho matka zemřela už v roce 1847, je nejpravděpodobnějí shora uvedené datum. Když podnik Jack Daniel´s vyrobil při stopadesátém výročí zvláštní sérii whiskey, učinil tak v roce 2000 a uváděl tedy datum 1850.

Po brzké smrti matky jej vychovával Dan Call a ten jej taky naučil vyrábět whiskey. V září 1863 prodal Call  palírnu Danielovi, v roce 1866 byla tato značka jako první palírna zapsána do obchodního rejstříku v Americe. Protože se Daniel nikdy neoženil a neměl rovněž žádné potomky, předal firmu v roce 1907 svému synovci Lemu Motlowovi. Daniel sám zemřel v roce 1911 na otravu krve. Legenda praví, že šel velice brzy do práce a nemohl si vzpomenout na číselnou kombinaci svého sejfu, vzteky do něj kopnul a zraněná noha, která se zanítila, mu přivedla otravu krve.   

Jack Daniel´s
dobrej chlast

Dnes patří palírna, která stojí stále na svém originálním místě ve městě Lynchburg, k Brown Forman Corporation.

Jack Daniel zřídil palírnu na tomto místě především proto, že voda, která zde vytéká z vápencového pramene, je optimální pro výrobu whiskey vzhledem k tomu, že je absolutně bez železitých přísad. Voda a metoda filtrování dřevěným uhlím, „Charcoal Mellowing“, kterou Jack Daniel vyvinul a na niž má rodina patentové právo, přispívá k jemnosti a typické nezaměnitelné příchuti. Při tomto postupu odkapává whiskey přibližně po dobu dvanácti dnů přes zhruba tři metry silnou vrstvu dřevěného uhlí, které se vyrábí na místě destilace z cukrového javoru. Tím jsou nápoji odebrány nežádoucí stopy tuku, které vznikají při každé výrobě pálenky, a odfiltrováno je také hrubé aroma. Následně je pak tekutina uskladněna v sudech z bílého dubu. Tyto sudy jsou pak umístěny nad sebou ve speciálních domech, tzv. „Barrel Houses“. Nejdříve po čtyřech letech pak je whiskey plněna do láhví.

Z druhů whiskey Jack Daniel´s je nejznámější Black Label. Obsah alkoholu, který býval 43 procent, byl redukován na konci devadesátých lét na 40 procent.  Prodává se v litrových lahvích, 0,7 l, ale také 1,14 l (v Kanadě). Single Barrel je nápoj z vybraných sudů, není míchána z různých sudů, každá láhev je ručně signovaná a je označeno číslo sudu, ze kterého pochází. Obsah alkoholu je 45 procent, pro trh v USA 47 procent. U Gentleman Jack probíhá filtrování dvakrát. Green Label je whiskey s obsahem 40 procent, která je skladována v sudech na volném prostoru.

https://www.vic.com/tnchron/class/JD.htm
https://www.brandeins.de/magazin/markenkommunikation/der-stoff-aus-dem-die-traeume-sind.html
https://www.vomfass.cz/whisky.html (výborná stránka, přehledná informace o skotské whisky).

Zpět