Insomnie

15.11.2015 22:39

Insomnie
filmy s Hilary Swankovou III

V originále Insomnia, 2002, remake stejnojmenného norského filmu Erika Skjoldbjærga z roku 1997, tentokrát v režii Christophera Nolana (řada filmů o Batmanovi a jiných sci-fi filmů). Hilary Swank je zde v hlavní roli vedle Robina Williamse (Walter Finch), v dalších rolích např. i Al Pacino (v roli jednoho z detektivů, Willa Dormera, druhého Hapa Eckharta hraje Martin Donovan), jimž je Hilary v roli detektivky Ellie partnerkou. I zde je brutální vražda (jako v Hilaryina nejslavnějšího snímku Kluci nepláčou). Mám-li ho komentovat co nejstručněji, budu kopírovat názor v komentáři Enšpígla na CSFD: Jedna z dobrých atmosférických kriminálek, která přesahuje žánr krimi. Naprosto zde vyniká Al Pacino. Až budu trpět nespavostí, budu si jistě často pouštět tenhle film.

Story: Vyšetřovatel Will Dormer z Los Angeles cestuje se svým parťákem Hapem Eckhartem do Nightmute na Aljašce, aby vyšetřil sedmnáctileté školačky jménem Kay. Při ohledání mrtvoly zjistí Dormer, že otisky prstů oběti jsou pečlivě uříznuty, z toho vysoudí, že oběť musela svého vraha znát, a že budou následovat další vraždy.

Služební cesta Dormerovi dává příležitost být trochu mimo od interních policejních vyšetřování proti němu, přesto mu půlnoční slunce, při němž je permanentně světlo, brání pořádně se vyspat. Hap mu první večer vypráví, že chce přistoupit na obchod s kolegou a přitom vypovídat proti sobě a Dormerovi. Dormer vyslýchá Randyho, bývalého přítele zavražděné. Pochybuje o Randyho vině. Když vyšetřovatel nalezne Kayin batoh, je jasné, že Randy svou přítelkyni nemohl zavraždit. Vyšetřování se poté obrací jiným směrem.

Brzy je odhaleno místo možného pachatele, chata nedaleko řeky – policisté vyrazí s větší jednotkou k ní, kde narazí na nějakého muže, který střelí jednoho policistu do nohy. Podezřelý uprchne, policisté jej pronásledují. Časem se zatáhne hustá mlha, v níž lze osoby těžko rozeznat. Když Dormer vidí před sebou vynořit muže, domnívá se, že je to podezřelý a vystřelí na něj. Vzápětí pochopí, že postřelil svého parťáka Hapa a ten mu umírá v náruči. Dormer tvrdí svým kolegům, že Hapa zastřelil podezřelý. Pak zavolá jeho ženě a informuje ji o Hapově smrti. Zapře i jí, že střílel on a slíbí jí, že udělá všechno, aby našel vraha jejího muže.

Dormer navštíví v nemocnici zraněného kolegu a vysvětluje mu, že vinu za všechno, co se stalo, nese ten, kdo zavraždil Kay. Další policistka, Ellie Burr, pochybuje při přezkoumávání celého případu o Dormerově líčení, protože Hap ležel na zemi v takové poloze, v níž nelze vysvětlit směr střelby podezřelého. Našla se sice kulka, tu ale Dormer před převezením do laboratoře vymění. Pak Dormerovi někdo zavolá. Ten ho ale odbude, protože ho považuje za reportéra, který hledá atraktivní námět.

Ve skutečnosti ale jedna dosud neznámá osoba pozorovala Dormera při činu a nyní jej dostává pod tlak, což vede mezi oběma k eskalující hře na kočku a myš. Krátce před finálním soubojem s vrahem Dormer přizná své mladé kolegyni Ellie, která už tuší pravdu, co udělal. Vzápětí ale je smrtelně zraněn. Když mu ona nabídne, že skutečnost zatušuje, prosí ji, ať to nedělá.

Zůstává nevyjasněno, zda Dormer svého partnera Hapa Eckharta zastřelil úmyslně. Na konci filmu říká, že on sám neví, jak to vlastně bylo.

Kritika vyzdvihuje roli Ala Pacina, v níž je Hilary Swanková poněkud zatlačovaná do pozadí, a poukazuje na souvislost titulního motivu nemožnosti se řádně vyspat s potížemi rozlišovat správně realitu od halucinace, což je podstata policejní práce. Ve filmu se to promítá do okamžitých výpadků soustředění až po skutečné problémy s identifikací reality.

Odkazy
https://www.csfd.cz/film/6994-insomnie/prehled/
https://www.imdb.com/title/tt0278504/?ref_=nv_sr_1
https://de.wikipedia.org/wiki/Insomnia_%E2%80%93_Schlaflos

https://www.youtube.com/watch?v=1OY5J11CWrE

Zpět