Indonésie

07.10.2013 10:55

Indonésie
virtuální cesta

Moje dcera Martina je docela zběhlá cestovatelka. Vydala se už na řadu míst po všech kontinentech, její cesty přitom nejsou jakkoli „zaháčkovány“ do sportovních, vědeckých či jiných týmových programů, součástí obchodních cest či podnikání, za použití grantů apod., ale původního „čistého“ zájmu „někam se podívat“ a „něco vidět“ v rámci dovolené. Vybere si vždy nějakou destinaci, naplánuje trasu podle priorit, dohodne si mantinely (způsob dopravy, rozpočet a výše výdajů na ubytování a stravování) se spolucestovateli, s nimiž se chce na cestu vydat (jedním či dvěma) a objedná před cestou (cestu od cesty více či méně, vždy však letenky) vše potřebné.

Pro mne pak mají mejly před cestou, esemesky, které pravidelně posílá Aleně, a následná vyprávění a fotky podobu jakési virtuální cesty, na které jsem fyzicky nebyl přítomen (několik kratších projektů jsme ovšem dělali i společně), ale mohu ji sledovat zpovzdálí, ale zároveň – jak to umožňují dnešní technologie, procházet v různých podobách na internetu. Tímto způsobem mohu i – vědomě – navázat na někdejší (konaly se v 80. letech) své „záměrné“  či „intencionální cesty“, které jsem chápal jako umělecké projekty, v nichž text či fotografie a vlastní fyzická cesta představovaly vzájemnou reflexi téhož  (práce s textem představovala projekt, záznam a reflexi cesty).

Tentokrát to byla Indonésie. Při první zmínce o ní jsem si vzpomněl na řadu knih českého cestovatele Miloslava Stingla, který podal obraz jednotlivých oblastí celého tohoto prostoru v Tichém oceánu, při jejichž četbě jsem si udělal základní orientaci v zeměpisných celcích – jednotlivé knihy pojednávaly o Polynésii, Mikronésii, Melanésii aj., tedy Oceánii, a dělal si na mapě elementární pořádek v Jihovýchodní Asii a lokalizaci všech těchto vzdálených oblastí (vlastně třeba Austrálie „už není daleko“, stejně jako opačným směrem Filipíny), a pak na nejrůznější dílčí souvislosti, které jsou pro člověka součástí obrazu světa, jako je poezie Konstantina Biebla, který byl jediným z básníků své generace, který jejich touhu po exotických zemích zažil, stejně jako Vladimír Binar, který si dokonce vzal za ženu Tahiťanku. Nu a dnes znovu zarezonoval v novinových článcích a v televizi dávný a přesto aktuální příběh sopky Krakatoy, podle níž nazval Karel Čapek svůj „vynález zkázy“ a stejnojmenný román. Sopky vedle starých chrámů byly jednou ze dvou klíčových motivací cesty mé dcery, a měl jsem příjemný pocit, že u onoho koutu světa, o kterém jsme kdysi sami mohli jen snít a kam už se nejspíš nepodívám, jsem mohl Martině domluvit návštěvu u jednoho z lidí, kteří u nás toho o sopkách vědí nejvíce, s  Martinem Košťákem.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Indon%C3%A9sie

Trasu v hrubé podobě popsala ve zhruba následujícím sledu (kopíruji s úpravami z mejlu): Let Praha – Istanbul – Jakarta – Yoguarta, v tomto původním hlavním městě Kraton (palác sultána), Taman Sari (vodní hrad), Pasar Beringharjo (hlavní trh), Prambanan (hinduistický komplex), následující den Borodur (buddhistický komplex), okolní vesnice Borobuduru s rýžovými políčky (Selogriyo) a plantážemi, po těchto dvou dnech přesun do Yogyakarty a začátek výletu po Jávě (Bromo & Kawah Ijen), sopka Bromo,sopka Kawah Ijen (sírová hora), následující dny po přesunu na Bali Ubud, Ubudský palác, Puri Saren Agung, Pura Marajan Agung (soukromý chrám královské rodiny,má nejhezčí bránu), Pura Desa Ubud (hlavní chrám ubudské komunity), Pura Taman Saraswati (malebný vodní palác), Monkey forest (uměle vytvořený park s kamen. fontánama), oblast Gunung Batukau - chrám Pura Luhur Batukau + rýžová pole Jatiluwih, po odpočinku na pláži Padangbai přesun na ostrov Lombok, třídenní trek na sopku Gunung Rinjani, pak ještě další „vodní program“, výlety po ostrovech, koupání atd., po dalších dnech návrat na Bali, let Denpasar – Jakarta – Istanbul a následující den Istanbul – Praha.

Nebudu se zabývat tím, do jaké míry se kryla skutečná realizace s původní představou, ta je i pro tento příspěvek jen inspirací a touhou. V prvním okamžiku si uvědomuji, že cesta se týkala třech ostrovů v onom ústředním oblouku velkých ostrovů Indonésie, totiž Jávy, Bali a Lomboku, a už ne Bornea, z něhož ovšem, jak si znovu čtu, patří Indonésii jen jižní část, severní je součástí států Malajsie a Brunejského sultanátu, a které zeměpisně zase ještě patří do dvou celků, totiž Jáva k Velkým Sundám (Jáva, Sumatra, Celebes) a Bali k Malým Sundám. Přičemž k Indonésii patří ještě i Západní Papua, jiným jménem Západní Nová Guinea na ostrově Nová Guinea, rozpadající se rovněž do dvou států, ale zeměpisně patřící už k Melanésii. Je zřejmé, že si ještě tak jako tak budu muset udělat jakousi „malou zeměpisnou inventuru“ a mnohé podrobnosti si ujasnit.

Na českých webových stránkách je celá oblast slušně pojednaná, posuzováno třeba podle rozsahu a kvality informací srovnávaných stránek na české a německé Wikipedii, ale i množství dalších zdrojů, z nichž lze české info získat.

Obecné informace o Indonésii na českém webu:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Indon%C3%A9sie

V článku historie, uspořádání státu dle provincií i dle geografických celků – ostrovů Sumatry, Jávy a dalších několika celků (největší z sedmnácti a půl tisíce dalších ostrovů, z nichž šest tisíc je obydlených), stejně tak v celé řadě dalších stránek můžeme získat potřebné informace, např.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A9_Sundy
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A9_Sundy
https://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1va
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bali
https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1padn%C3%AD_Papua

Další stránky najdeme na cestovatelských portálech a samostatných stránkách
https://www.cestopisy.net/167-indonesie-java-yogyakarta-centrum-javanskeho-umeni.php
https://www.tereza-cestovani.estranky.cz/clanky/cestopis-java---bali.html
https://indonesie.orbion.cz/cestopisy/indonesie-bali-java-3900/
https://volanidalek.cz/indonesie/java.php
https://www.turistika.cz/cestopisy/to-nejlepsi-z-javy-yogyakarta-borobudur-prambanan
Na další nejspíš narazíme posléze.

K jednotlivým tématům zatím:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Yogyakarta_%28m%C4%9Bsto%29
https://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/indonesie/pruvodce/

Sopky
https://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/indonesie/3204-dech-berouci-sopka-bromo/
https://www.facebook.com/tamannasional.bts
https://anythingbeautiful.blogspot.cz/2010/11/mount-bromo-eruption.html
nejnázornější mapka sopky Bromo
https://www.rinjanitrekclub.com/Mount_bromo_ijen_semeru.htm

Památky
https://de.wikipedia.org/wiki/Yogyakarta_%28Stadt%29 (německy)
https://de.wikipedia.org/wiki/Prambanan
https://de.wikipedia.org/wiki/Borobudur
https://cs.wikipedia.org/wiki/Borobudur (česky)
https://www.asmat.cz/scripts/clanek.php?Clanek=2-buddhisticky-chram-borobudur-indonesie
https://pavlacermakova.wz.cz/2010/03/Cast-20-Java-Borobudur-nejvetsi-buddhisticky-chram-na-svete.html

To je samozřejmě první nástřel, v dalších příspěvcích dospějeme určitě k pregnantnějším vymezením.

Zpět