Indonésie / Malá zeměpisná inventura

07.10.2013 10:57

Indonésie / Malá zeměpisná inventura
virtuální cesta po Indonésii

Ještě než jsem začal psát příspěvky k virtuální cestě v exotické oblasti, k nimž mne inspirovalo cestování mé dcery Martiny právě po těchto místech, bylo mi jasné, že si musím pro sebe udělat tak trochu pořádek v geografii. Oprášit už trochu pozapomenuté středoškolské vědomosti, uvědomit si, že přestože uběhlo jen několik desetiletí, svět se mezitím radikálně proměnil (dodnes třeba nemám úplně jasno o uspořádání zemí na jihu bývalého Sovětského svazu), tak trochu „zazoomovat“ této části zeměkoule, protože člověk samozřejmě ví, že existuje nějaká Jáva, Bali, Sumatra, případně Celebes, že jsou v nějakém historickém vztahu slova Indonésie a Malajsie, že na sever jsou hned už Filipíny, na severovýchod Malajský poloostrov, a na východ můžeme počítat s těmi pojmy jako Mikronésie, Melanésie, a není to ani daleko na Nový Zéland a do Austrálie. Jsou ale všeliké pojmy, které se kříží, seskupení menších ostrovů atd. Samozřejmě, že nemůžeme ani tak všechno vyčerpat, vždyť těch ostrovů a ostrůvků je kolem sedmnácti tisíc. Nicméně právě tenhle ostrovní charakter umožňuje vnímat leccos „uzavřeněji“ než kontinenty, které jsou přece „konti-nuální“, a některé názvy, třeba souostroví, tomu napomáhají.

Tak nejdříve to nejjednodušší, „opakování“ skoro ze základní školy či z klukovských knížek „Rozum do kapsy“ podle mapky v pdf na stránkách www.bali-indonesie.cz či na mapě Wikipedie.
https://www.bali-indonesie.cz/sites/default/files/mapa-indonesie.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Indonesia_map.png

Ostrovy v takřka souvislém „oblouku“ od západu k východu – Sumatra (severně od ní Malajsie, Thajsko a Vietnam), Jáva, Bali, Lombok, Komodo a Rinca, Flores a Východní Timor, pak v pásu na sever na zmiňovanými Borneo (Indonésii patří jižní část, severní k Bruneji a Malajsii, „kousek“ odtud severně Filipíny), Celebes (Sulawesi), Maluku a Papua, Nová Guinea (opět jen západní část). Borneo. Borneo, Jáva, Celebes a Sumatra jsou Velké Sundy, Bali patří k Malým Sundám.

Celkový kontext vyznačuje termín Malajské souostroví (též Východoindické, Jihovýchodoasijské), zahrnující Velké a Malé Sundy, Muluky a Filipíny. Dohromady s Austrálií, Novým Zélandem, Melanésií a Novou Guineou se používá (dnes ovšem nepříliš uznávaný) pojem Australasie (jím se měl oddělit prostor od Polynésie).
https://de.wikipedia.org/wiki/Indonesischer_Archipel

Když budeme pokračovat podrobněji a vybereme některé skupiny ostrovů v Indonésii (podle německého seznamu na Wikipedii), pak

z ostrovů u Jávy zmíníme „Tisíc ostrovů“ Kepulauan Seribu (Pulau Seribu), skupinu 130 ostrovů 60 km od Jakarty (provincie Banten), ostrovy Karimunjawa, 27 ostrovů severně od pobřeží Jávy, či ostrovy Bawean a Madura (provincie Jawa Timur, největší z desítek dalších),

z ostrovů u Sumatry skupinu padesáti ostrovů Banyak s největším ostrovem Tuangku a ostrovem Bangkaru, zajímavým svým národním parkem (vodní želvy aj.), souostroví Mentawai jižně od pobřeží Sumatry s největšími ostrovy Siberut, Sipora, Severní a Jižní Pagai, skupinu ostrovů Batu, které protíná rovník, ostrovy Lingga a Natuna, větší skupina Riau na východním pobřeží s ostrovy Batam, Bintam, Bulan, Galang, Karimun, Kundur a dalšími,

z ostrovů u Bornea pak souostroví Karimata, nazvaného podle největšího z nich,

z ostrovů u Sulawesi (Celebesu) skupinu padesáti hornatých a sopečných ostrovů Sangihe, severovýchodně od ostrova, na pomezí Celebesského a Moluckého moře, z nichž je možná nejzajímavější ostrov Siau; spolu s Talaudskými ostrovy (též Salibabo) bývají označovány společným jménem Sangihe-Talaud-Archipel; celá oblast je rájem potápěčů, stejně jako soustroví Togian, 56 ostrovů tvořících 120 km dlouhý, silně fragmentovaný oblouk – zdejší nádhernou přírodu, zvláště korálové útesy, láká množství návštěvníků, takže lokalita vyžaduje i důraznější ochranu (provincie Sulawei Tenhag), podobně Banggai, dostupné letadlem, či Buton s pozoruhodnou historií (říše Madžapahit),

z ostrovů u Lomboku písečné souostroví Gili (Gili Air, Gili Meno a Gili Trawangan).

Samostatnou pozornost si zashuje souostroví Alor na samém východě celého řetězu ostrovů přinejmenším s desítkou ostrovů, jimž bychom se měli, pokud bychom chtěli trochu více poznat celou oblast, věnovat samostatně – kvůli pozoruhodné kultuře „přírodních národů“ i přírodě.

Další skupiny ve Východních Malých Sundech představují ostrovy Komodo, soustroví Sawu, Solor, skupiny ostrovů kolem ostrova Sumba, další desítky ostrovů u Timoru, Roti a Semau (na německé Wikipedii má řada z nich samostatnou stránku). Do provincie Maluku (Molukken) spadají ostrovy Banda, souostroví Gorom, Watubela či Kei, skupina Tyando, souostroví Aru, Taninbar či Babar, Sermata, Leti, Barat Daya, Damar, v provincii Severní Maluku souostroví Bacan či Obi.

Nu a konečně v provincii Papua Barat v Západní Nové Guinei se nacházejí skupina Raja Ampat, zahrnující na tisíc pět set malých ostrůvků.

Pochopitelně nemůžeme, a ani by to nemělo smysl, rozšiřovat donekonečna tento příspěvek při vědomí, že na portále Indonésie (kromě seznamu, z něhož vychází tento stručný přehled) je přes dva tisíce příspěvků a přímým vstupem se můžeme dostat nejen k článkům o jednotlivých ostrovech, ale i místech a městech, mořích, horách a sopkách, národních parcích atd., nemluvě o celé oblasti kultury, náboženství aj. I tak se možná podívám na některá ze zde zmíněných jmen blíže.
https://de.wikipedia.org/wiki/Portal:Indonesien
Podrobný přehled ostrovů, jejich lokalizace, obyvatelstva aj. na adrese
https://islands.unep.ch/IHB.htm

Zpět