Hulk (2003)

18.07.2013 21:04

Filmové zpracování námětu o zeleném monstru, vycházejícího z komiksu, vytvořeného Stanem Lee a Jackem Kirbym v newyorském komiksovém nakladatelství Marvel Comics (dnes vlastně Marvel Enterprises) v roce 2003 je jen jedním v řadě, vytvářející celý svět tohoto superhrdiny, respektive celého filmového světa. Na rozdíl od pozdějšího Neuvěřitelného Hulka s názvem ve shodě druhé série komiksu, vydávaného od 70. let (zatímco první řada vycházela od roku 1962), je tento film svěřen režisérovi, u něhož je možná tato práce poněkud překvapivá -  v Taiwanu narozenému Američanovi Ang Leemu (se Stanem Lee, tvůrcem komiksu, nemá nic společného, to je jen shoda jmen). Ang Lee proslul takovými filmy jako je Rozum a cit (1995), Zkrocená hora (2005) či Pí a jeho život (2012), tedy snímky považované za ztvárňující závažná témata, filmy nejvyšší kvality. Nechci říkat, že Hulk je film kvality „nižší“, naopak charakteristické pro Leeovo zpracování je využití prvků charakteristických v komiksu, např. split green (rozdělení plátna, podobně jako je v knižním komiksu rozdělena stránka na několik políček), navíc se nacházíme v době, kdy není problémem proměna postavy, podstatný motiv u tohoto tématu (stálo by za samostatný článek, ne-li knihu) prostřednictvím vizuálního efektu zvaného morphing (nejznámější proměna, odměněná i Oscarem, v Terminátoru 2, kde se postava zvedá z tekutého stavu, rok 1991, tvůrcem byla společnost Industrial Light & Magic (ILM). Na začátku třetího tisíciletí už není problém takovouto proměnu realizovat, zatímco ještě před půl stoletím se fyzicky posunovalo objekty.

Pojďme ale k samotnému filmu. V obsazení vedle Erica Bany, australského herce chorvatsko německého původu v hlavní roli dr. Bruce Bannera vynikla americká oskarová herečka Jennifer Connely a zřejmě především Nick Nolte v roli Bruceho otce Davida Bannera. Stan Lee, tvůrce komiksu, si zde zahrál malou roli hlídače. V ději se – na rozdíl od filmu z r. 2008 – objevuje, jak právě zmíněno, otec Bruce Bannera, proměňujícího se v Hulka, který dělal na sobě pokusy, a při narození svého syna zjistil, že mu předal genetické mutace. Tím, kdo rozbije laboratoř a zabije svou ženu, rovněž není jako první Bruce, ale už jeho otec, když zjistí, že jeho nadřízení mu chtějí pro porušení zákazu odejmout licenci. Bruce se stává expertem v genové technice, nanotechnologii a jaderné fyzice. Klíčová událost je ozáření Bruceho gama paprsky při poruše zařízení. Zatímco smrtelná dávka by jiného zabila, zmíněné genetické předpoklady vedou k nám známým proměnám. Pak má film svůj děj, zásadně odlišný od filmu z roku 2008, roli hrají vztahy mezi Betty, majorem Glennem Talbottem, otcem a synem Bannerovými – pozoruhodný je boj mezi nimi, když Bruce bere sílu z elektrické sítě a bleskem jsou teleportováni do pouště atd.. Bruce sám nakonec končí v amazonské džungli.

Zajímavé jsou okolnosti vzniku filmu. Ang Lee odmítl kvůli Hulkovi režii Terminátora 3, pro titulní roli se původně počítalo s Johnny Deppem. Hulk byl vygenerován kompletně, jak už zmíněno firmou Industrial Light and Magic na počítači, „předlohou“ byl německý profi bodybuilder Günter Schlierkamp, který od devadesátých let žije v USA. Ještě bych měl učinit zmínku, kterou jsem zapomněl na začátku příspěvku napsat a kterou najdeme v českém komentáři původního seriálu, totiž že inspirací autorů Hulka, poté co hledali po realizaci Spidermana námět, byl román Louise Stevensona Dr. Jekyll a pan Hyde, německý Frankenstein (německý, protože žil v Německu na zámku Frankenstein, kde ho Mary Shelleyová na evropskch výletech s Lordem Byronem coby předlohu ke svému románu našla)  a pražský Golem.  

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hulk_%28komiks%29
https://de.wikipedia.org/wiki/Hulk_%28Film%29
https://www.csfd.cz/tvurce/2976-ang-lee/
https://www.csfd.cz/film/5728-hulk/

Na CSFD se mi líbí komentář Djomy, přestože dává jen tři hvězdičky.
Tak tohle bylo zvláštní. Ang Lee odvedl práci za kterou mu bude rozhodně půlka publika tleskat a druhá ho nepochopí a nejraději by ihned dostala zpátky své vstupné. Kde je zakopán problém? V přístupu. Ang Lee vytvořil psychologický výzkum na téma Komiksový hrdina a jeho problémy. Celá stylizace se blíží komiksu úplně jinak než ostatní komiksové filmy. Tim Burton vytvořil svou atmosféru Gothamu, ale Ang Lee zašel na hranici vizuální podoby papíru na kterém je nakreslen komiks, když různé obrazy jsou v okýnkách rozházeny po obrazovce a plynou současně. Dodává tím filmu opravdu netradiční nádech umocňující divákův pocit, že si pročítá stránky komiksu. Eric Bana je dokonalým Hulkem ve všech ohledech a krásná Jennifer Connelly je prostě úžasná. Nick Nolte se jako záporák a otec Hulka, který může za jeho druhé zelené já, rozhodně nemá za co stydět. Bohužel film trochu dojíždí na tempo, které je neustálým psychologickým posunem hlavní postavy bržděn a na akční scény se dostane jen v několika případech (ale stojí to za to). Pokud nechcete příliš akční film, který sází na psychologii a promyšlenou konstrukci rozhodně je Hulk dobrá volba, ale pokud máte akční choutky tak se vaše srdce nedočká naplnění.

Zpět