Hudba z Ráje 2023

08.08.2023 19:30

V některých muzikologických materiálech je uvedeno „pouze“, že se jedná o vynikajícího a žádaného hobojistu. Mě ale nicméně zaujala skutečnost, že Vilém Veverka je rovněž horolezec a do třetice oborů svých aktivit také fotograf, a můžu říci, že snímky, které jsem viděl, jsou výborné. Tohle se kontextuálně hodí ke skutečnosti, že první z koncertů Hudby z ráje (mně se líbí více název Hudba z Ráje, což má výraznější konotaci „Hudba z Českého ráje“) se, již podruhé, konal v přírodním prostředí Prachovských skal u Jičína. Chystal jsem se tedy, až se s Vilémem Veverkou, kterého jsem kdysi fotil na pražské Novoměstské radnici na koncertu s harfistkou Kateřinou Englichovou, uvidím, tak se jej zeptám, zda nebyl v pokušení odskočit si na stěnu Drážďanské věže, nalézající se za pódiem připraveným pro realizaci koncertu.

Open air koncert šel svou podstatou naproti právě „sportovnímu“ duchu obou pánů, kteří se před posluchači na prostranství pod amfiteátrem skal objevili, hlavního organizátora Václava Žmolíka znají myslím lidé obecně, tedy nikoli pouze kulturní publikum, které chodí na koncerty regionálního festivalu jím pořádané, z televize z pořadů, kde ho vidí buď na kole nebo někde ve stráni, a kamarádka mé ženy, která byla v Prachovských skalách se svým manželem, jenž ještě v důchodu vypomáhá Šlikovým u pokladny u Turistické chaty a je tedy, sám také sportovec a milovník přírody, v tomto prostředí jako doma, poznamenala, jak to ženy dělají – ale přiznám se, že jsem si toho také všiml – jak je Václav Žmolík neuvěřitelně štíhlý, i když je to ještě nápadnější u jeho výšky.

Tenhle rys Vilém Veverka, jenž celý koncert, po Žmolíkově přivítání a prvních slovech úvodu provázel, dokonce tematizoval, když ve svých vtipných výstupech dokonce hovořil o svých sto devadesáti jednom centimetru, což přivodilo zvláštní druh dobré nálady vzhledem k tomu, že hlavní protagonistka celého festivalu, dcera Václava Žmolíka, zpěvačka Karolína Cingrošová, je rovněž vysoká krásná žena – a omlouvám se, že na její jméno došlo teprve nyní, když jsem chtěl uvést celou záležitost z poněkud neobvyklé, ale v tomto případě přiléhavé perspektivy.

Měl bych ještě zmínit Michaelu Káčerkovou, pro mě novou tvář: K dramaturgii koncertů Hudby z Ráje neodmyslitelně patří skutečnost, že Václav Žmolík ke každému z nich přizve dalšího umělce, mezi něž, jak ještě uvedu, letos patří např. Václav Hudeček, Lukáš Klánský, Daniel Hůlka či v dalších formátech herci Jaroslav Satoranský a Josef Dvořák. Michaela Káčerková je prvním vzděláním varhanice a ve hře na tento nástroj vystupuje sólově na koncertech a festivalech v Čechách i v zahraničí, spolupracuje, jak uvádí v životopisu na svých stránkách (podrobněji viz tam) v široké škále s dalšími sólisty, orchestry a barokními ansámbly, její repertoár zahrnuje rovněž stylová období od staré hudby až po tu současnou. Vilém Veverka ji uvedl i jako ředitelku Karlovarského symfonického orchestru, v Karlových Varech působí i jako dramaturgyně Mezinárodního hudebního festivalu J. C. F. Fischera, který založila.

K mé aktuální perspektivě pak patřila ještě skutečnost, že jsem zkušeného „rozhlasáka“, jenž kdysi ve dvojici s Veronikou Sedláčkovou (tenkrát ještě v České televizi a myslím i v Českém rozhlase Radiožurnálu) moderoval maturitní plesy Lepařova gymnázia v Jičíně, naposledy viděl uvádět slavnostní večer 100. výročí Národního muzea, nestihl jsem se ho ale dnes zeptat, „jaké to bylo“. Snad ještě bude příležitost na některém z dalších koncertů Hudby z Ráje, které se konají na různých místech Českého ráje, tedy nejen v Jičíně, ale i např. v Markvarticích, Mladějově, Újezdu pod Troskami, Jičíně či Sobotce.

Název Klasika outdoor vystihuje charakter zahajovacího open-air koncertu 6. ročníku festivalu (8. července 2023), jehož protagonisty byli tedy, když to ještě jednou shrnu, Karolína Cingrošová, Vilém Veverka a Michaela Káčerková, jejíž nástroj byl v programu uveden jako koncertní varhany. Jako čas & místo bylo na plakátech (a je na webových stránkách projektu) uvedeno „Prachovské skály pod věží Mnich“ s adresou Zámostí-Blata, vesničky nacházející se východně od „lesa“ a skalních soutěsek, popsat cestu lze vcelku jednoduše z parkoviště u Turistické chaty zmíněným vchodem s pokladnou a po široké cestě všech tří značek až na prostranství nedaleko pověstné Císařské chodby. Prakticky až pod místo, kde se koncert konal, mohou přírodním terénem (samozřejmě na povolení) dojet auta, které přivezou potřebné vybavení, včetně stolků pro občerstvení či cédéčka a další materiály, které bylo možné po koncertě si pořídit.

Tedy úhrnem velice příjemné prostředí, tak trochu podobné nějakému pikniku jako na Snídani v trávě, posluchači na dekách, převážně ale na skládacích křesílkách v půlkruhu směrem k pódiu. Na plakátech (četl jsem v jičínských Lípách) byla informace, že v případě deště jsou zajištěny pláštěnky, na facebooku pak byla informace, že v případě nepříznivého počasí se koncert bude konat v Turistické chatě, tedy v jedné ze staveb, u níž obvykle návštěvníci Prachovských skal zaparkují svá auta. Krátký videoklip na FB Hudba z ráje jen přibližně vystihuje prostor, na kterém se vše odehrávalo, i když se pokouší o zachycení právě oné uzavřenosti mezi skalními bloky a zároveň jakési otevřenosti, která je už ve slově open-air.

Mělo by zaznít, že na tomto místě se podobná událost nekonala poprvé. Při listování internetem jsem našel na stránkách JičínDnes.cz článek s rozhovorem s Karolínou Cingrošovou, kde se ještě zdůrazňuje, že ji „možná znáte ještě jako Žmolíkovou“, pojednává o koncertu v sobotu 27. června 2020, kde vystoupila s kytaristou Lubomírem Brabcem.

Kromě Veverkova žertování při uvádění jednotlivých skladeb vybočoval jinak standardní formát koncertu (Veverka ho relativizoval také komentáři k oblečení posluchačů, kteří pochopitelně nebyli ve večerních oblecích) také site-specific pojednáním přírodního prostředí, když zadní cestou hobojista vystoupal mezi keři až k příkré skalní stěně a zahrál jakousi monodii, která se překvapivě rozléhala po celém prostoru (moje žena říkala, že slyšela jeho dech), po koncertu jsem mu v krátkém rozhovoru s ním tohle okomentoval s poznámkou, že se v zimě scházejí uvnitř skalního města lidé a zpívají koledy, a atmosféru téhle akce umocnil hlas trubky Vaška Nováka, jenž na vyhlídkovém okruhu zazněl z protilehlé vyhlídky. Od stolku s cédéčky jsem si pak odnesl skvělou Veverkovu nahrávku s kapelou Wranitzky, chválenou na portálu Klasika plus, jenž také přinesl informaci o letošním ročníku festivalu.

Jednotlivé skladby pořadu nebudu příliš komentovat, podrobný program nebyl k dispozici a já jsem si spíš užíval pohody, než abych si ukládal do paměti (či snad zapisoval, což bych činil, kdybych měl psát recenzi) jednotlivé tituly, takže snad jen zmíním, že se z velké části jednalo o známé melodie, z nich možná nejznámější árie Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém Antonína Dvořáka, na konci koncertu pak populární Summertime George Gershwina, z velké části to byly ale také barokní melodie, Georga Friedricha Händela, či některých italských skladatelů.

Pokusím se teď přehledně uvést celý letošní program festivalu. Po úvodním koncertu v Prachovských skalách následoval v kostele sv. Jiljí v Mladějově, dle FB se „druhý festivalový koncert nesl v duchu recitace v podání Gabriely Filippi a Václava Žmolíka, […] jejichž medové hlasy k sobě krásně ladily. O nezapomenutelný hudební zážitek se postaral kytarista a skladatel Lukáš Sommer a zakončen byl meditací v podání Gabriely Filippi, která posluchače zavedla například do jejich dětství.“

15. července Letní koncert v kostele sv. Jiljí v Markvarticích, kde s Karolínou Cingrošovou vystoupil Jakub Kazda (zpěv) a Pavel Krčmárik (klavír), v souboru prvního z nich (Jakub Kazda & přátelé), který vede Kubův tatínek Miroslav Kazda, hraju na housle, Pavel, někdejší můj student na Lepařově gymnáziu, učitel na jičínské ZUŠ, skvělý klavírista, korepetitor etc. (vystupuje také se svou ženou, houslistkou, rovněž učitelkou ZUŠ), je tedy také Jičíňák. Mám letmý ohlas, že „v kostele bylo narváno“.

Beseda s Jaroslavem Satoranským, hercem Divadla na Vinohradech, se uskutečnila 23. července na Šolcově statku v Sobotce. „Moderátor pořadu Václav Žmolík kladl zvídavé dotazy na Mistrovy začátky na Kladně, na jeho herecké spolužáky z DAMU, na kolegy z divadla i filmu.“ Tak komentují pořad stránky Šolcova statku (viz odkaz), dozvídáme se zde rovněž, že na ikonické lavici před vchodem do budovy, kde proběhly v minulosti desítky nejrůznějších pořadů, zahrálo také „Zámecké saxofonové kvarteto Josefa Žemličky […], tentokrát v obsazení […] Vladimír Vlášek, Josef Žemlička, Roman Fojtíček a Otakar Martinovský.“

Následuje vystoupení Daniela Hůlky a Karolíny Cingrošové na Arkádovém nádvoří jičínského zámku 17. srpna (19:30) s titulem Okouzlení klasikou aneb hity 18. a 19. století. Na klavír bude hrát Luboš Přikryl. Následující den (18. srpna, 18:00) a pořad je další z besed, které jsou zařazeny do letošního festivalu, totiž Jak se máte?...s Josefem Dvořákem, jenž má v Českém ráji (v závěru údolí Plakánku, tedy pokud půjdete pěšky od hradu Kost) chalupu, konat se bude v Konferenčním sále mladějovské Formanky (Mladějov je od Dvořákovy chalupy vzdušnou čarou vzdálený asi pět kilometrů), se známým hercem si bude povídat Václav Žmolík.

Jako další jsou na programu uvedeny 27. srpna (14:00 hod.) Sefardské písně a Pohádky tisíce a jedné noci v Šolcově statku v Sobotce, poté Festivalové GALA s Václavem Hudečkem v kostele sv. Jana Křtitele v Újezdu pod Troskami (1. září, 19.00 hod.), kde jsem před několika lety poslouchal (a také fotografoval) Karolínu Cingrošovou s harfistkou Kateřinou Englichovou a hercem Igorem Barešem. KlasikaPlus uvádí, že na tomto místě v minulých ročnících festivalu vystoupili také Bára Basiková, Jaroslav Svěcený či právě Vilém Veverka.

28. září (20:00) v jičínském kostele sv. Ignáce posluchači vyslechnou Svatební košili a v druhém jičínském kostele sv. Jakuba Většího (na Valdštejnově náměstí) 26. prosince Českou mši vánoční J. J. Ryby).

Moje poznámky jsou nutně neúplné vzhledem k tomu, že jejich část jsem napsal po již proběhlých pořadech, v době, kdy kompletuju komentáře k festivalům v Jičíně a okolí (a tedy stojím před podobným problémem jako zde, kdy jsem měl i některé jiné zdroje než jsou stránky festivalu a FB profil) a ostatní, zhruba od poloviny srpna, v době zveřejnění na mých stránkách teprve proběhnou, mají tedy povahu anotace. Pokud některé pořady navštívím, doplním případně tento text buď v tomto souboru nebo jako další samostatný příspěvek.

Odkazy

Úvodní open-air koncert, lokalita na mapě
https://mapy.cz/turisticka?q=Dr%C3%A1%C5%BE%C4%8Fansk%C3%A1%20v%C4%9B%C5%BE&source=base&id=2122252&ds=1&x=15.2914444&y=50.4670132&z=17&base=ophoto

https://www.hudbazraje.cz/events/klasika-outdoor-1?fbclid=IwAR2uLylyN8EaFAKWVYwhVIm4On51RsujecjhhX83O-E8ZTjKaidbLlAuCKU

Michaela Káčerková
https://www.kacerkova.cz/

Na portálu Klasika plus
https://www.klasikaplus.cz/vyhled/item/9955-tuzemska-spicka-predvede-sve-umeni-v-ceskem-raji

Krátký shot z Prachovských skal z FB
https://www.facebook.com/100013953168607/videos/816929580101489?locale=cs_CZ

Beseda s Jaroslavem Satoranským
https://www.solcuvstatek.cz/cs/clanek/?beseda-s-jaroslavem-satoranskym-110

Stránky festivalu
https://www.hudbazraje.cz/

Jeden z komentářů z loňských ročníků
https://www.jicindnes.cz/zpravodajstvi/26052-do-prachovskych-skal-se-chysta-rusalka/

Zpět