Hotel Rwanda

19.07.2013 09:55

Sliboval jsem si, že se podívám (v souvislosti s filmem Nepohodlný) na film Hotel Rwanda, s nímž byl srovnáván. O co ve filmu jde, je zřejmé z komentářů na CSFD, které podrobně popisují téma, svým způsobem ostudné pro západní civilizaci. Ta pouze přihlížela, hned v prvním komentáři je to řečeno: Všechny supervelmoci se na vás vykašlaly. Smutné. O to víc stojí za to tenhle film vidět. To je bez debat. I když vím, jak je obtížné zasahovat do konfliktů v cizí zemi, opakuje se to v řadě dalších případů, kmenová válka mezi Hutu a Tutsii ve Rwandě, za níž přišlo o život milión lidí, je v tomto případě jen další v řadě… to je spíše politická úvaha a vlastně sem nepatří, protože film má být vždycky „nerealistický“, tj. „idealistický“, má být mementem, varováním – myslím v těchto případech.

Zdůrazňovány skvěle zahrané role – Don Cheadle, Nick Nolte aj. Poukazováno též na tématickou podobnost se Schindlerovým seznamem. Zde je oním Schindlerem Paul Rusesabagina, který zachránil na 1200 lidí před jistou smrtí. Rusesabagina (ve filmu Don Cheadle) byl hotelový manager, který ve čtyřhvězdičkovém hotelu Hôtel des Mille Collines v Kigali, největším a hlavním městě země uchránil tyto lidi před zkázou. Nebudu rozebírat události v realitě, které jsem vlastně nevysvětlil, a s odkazem na článek na Wikipedii zde (v čl. je celá problematika probrána podrobně) zkopíruju jen jeho úvodní větu: Jako Rwandská genocida je označováno masové vyvražďování rwandských etnik Tutsiů a Hutuů na jaře 1994. Vyvražďování bylo řízeno Hutuy a bylo uplatňováno na Tutsiích a těch Hutuech, kteří byli politicky umírnění. Za počátek, který genocidu spustil, je považován atentát na oba prezidenty zemí Rwanda a Burundi 6. dubna 1994. V období zhruba 100 dní bylo vyvražděno přinejmenším 0,5 milionu lidí, převážně Tutsiů. Podle většiny odhadů však čísla dosahují hodnoty 800 tisíc až 1 milion mrtvých, což by představovalo 20% celé populace.

V rozhovoru s Margret Köhlerovou (www.kinofenster.de) byl dotázán režisér filmu Terry George, že se krvavým scénám vyhýbá a masakr je jen naznačen, proč. Odpovídá: Jak bych mohl na plátně ukázat na plátně nemožné, jak lidé rozsekávají jiné lidi mačetami na kusy? Vždyť by se to nedalo ani vydržet. Terry George se totiž podobným tématům věnoval již v předchozích filmech, Ve jménu otce (1993), v němž je téma chybné rozhodnutí justice vůči bombovým atentátníkům IRA, ve filmech Matky a synové ((česky Ve jménu IRA, 1996) a Boxer (1997) jde rovněž o irský konflikt. Režisér spatřuje ve filmu možnost vyprávět příběh tak, aby dosáhl a zasáhl diváky, zatímco jinými způsoby jsou pouze podávány informace.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hotel_Rwanda
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rwandsk%C3%A1_genocida
https://www.kinofenster.de/filme/ausgaben/kf0504/wir_duerfen_afrika_nicht_alleine_lassen

https://www.csfd.cz/film/182289-hotel-rwanda/

https://www.csfd.cz/tvurce/18199-terry-george/


 

 

Zpět