Historické skalní rytiny v Českém ráji

31.10.2012 13:29

Nejrůznější zásahy lidské ruky do tvarů kamene v pískovcových skalách v podobě vrypů, obrazců či nápisů mě od mládí nějak přitahovaly, už proto, že jsou zároveň stopou nějakého, třeba banálního příběhu někdejšího okamžiku právě probíhající přítomnosti, a byť ta událost mohla být stejně banální, záznam ve skále má v sobě něco z „ducha doby“. Pečlivé prvorepublikové nebo dokonce starší vyrytí jména a data kolem procházejícího turisty má jistou „estetickou“ hodnotu než nedbale naškrábaný nápis pět let starý. Samozřejmě vnímám i moment „poškozování“ přírody, stejně tak, jako srdíčka se jmény adorovaných protějšků vyrytých do kůry stromů, kde je to navíc do živého organismu, jako cosi problematického. Nicméně zacelené rány, viditelné působení času dodává výtvorům další rozměr, a ty jsou určitě hodné zaznamenání. Měl jsem po léta pocit nesplaceného dluhu, když jsem chtěl obrazy těchto aktivit zachytit na fotografiích a nikdy jsem se k tomu pořádně nedostal, zprvu nemaje aspoň trochu slušný foťák, posléze čas a energii vzhledem k jiným, v tu chvíli naléhavějším aktivitám.
A že to nemusí být jen zmíněné triviální záznamy, ale rytiny zajímavé historické hodnoty, jsem si rovněž vědom. Proto když jsem rozkliknul poštu a na pozvánce Jičínské besedy na listopadovou přednášku s názvem Historické skalní rytiny v Českém ráji viděl onen „gynekomorfní symbol“,
jak je tady ten proslulý kosočtverec hezky nazýván, nejen že jsem se nezarazil ani nepohoršil, jak Pavel Kracík v doprovodném textu píše, ale potěšilo mne, že i historie má tento lidský rozměr, dále pak ještě dovysvětlený dalšími souvislostmi. S potěšením si dovoluji přetisknout celý text pozvánky, ovšem bez onoho obrázku, který je samozřejmě na stránkách Jičínské besedy.

Milí přátelé,
jestliže Vás zarazil či snad pohoršil plakát na listopadovou přednášku Jičínské besedy, pak vězte, že nic není takové, jaké se na první pohled zdá být. Rytý kosočtverec na fotografii není výtvorem pubertálního jedince moderní doby, nýbrž výtvorem dávných kameníků 18. a 19. století, kteří si vysekáním ženského gynekomorfního symbolu do skalních stěn pískovcových lomů v Českém ráji pravděpodobně magicky zajišťovali zdar své práce a ochranu před nebezpečím úrazu.
Nejen tento zajímavý jev bude tématem besední přednášky nazvané „Historické skalní rytiny v Českém ráji“, kterou jsme pro Vás připravili na pátek 9. listopadu 2012. Naším hostem bude archeolog a speleoantropolog Petr Jenč z Vlastivědného muzea v České Lípě, který se výzkumu skalních rytin (nejen) v Českém ráji věnuje již dlouhou řadu let.
Kromě zasvěceného úvodu do problematiky skalních rytin se dozvíte, kde můžete v Českém ráji najít vysekané nejstarší letopočty, jak lze vysvětlit rytiny kalichů ve známé „hladomorně“ Benešce na hradě Valečově, kde se nachází jeden z nejstarších pískovcových lomů v Českém ráji s vyrytou legendou o sv. Jiří, řeč bude o málo známém skalním labyrintu Stará forota u Žehrova, o maloskalském Kalichu a tamním údajném ukrývání Českých bratří nebo o původu podivných skalních schodů na skále Velký Kapucín na Hruboskalsku, po nichž je dnes již životu nebezpečné stoupat.
Pokud jste se již někdy na výletě v Českém ráji setkali se zajímavou skalní rytinou, záhadným obrazcem či nejasným nápisem, jehož význam Vám unikal, pak odpověď na svou otázku velmi pravděpodobně naleznete v pátek 9. listopadu 2012 v 18 hodin v Porotním sále jičínského zámku.
Jste srdečně zváni!

S pozdravem za Jičínskou besedu
Mgr. Pavel Kracík

https://www.jicinskabeseda.cz/news/pozvanka-na-listopadovou-prednasku/

Zpět