Hermitage Plaza I v pařížském La Défense

30.03.2013 14:19

Hermitage Plaza I  v pařížském La Défense
významné stavby současnosti

Jestliže jsem v předchozích příspěvcích o výškových stavbách v La Défense v Paříži uváděl určité pořadí, bylo to s vědomím, jak se věci rychle mění. Nyní jsem se podíval na stránky skyscraperpage.com, kde jsou uvedeny i budovy, které jsou ještě ve stavbě. Pak je ovšem během několika málo let všechno jinak. Tam uvedená stavba v konstrukci Hermigage Plaza I je – ve stopách 1060 stop – tedy jestli počítám dobře (stopa je 30,48), pak je to 323 metrů. Dokončen má být v roce 2016.

Podle podlaží je takřka dvakrát vyšší než dosavadní nejvyšší stavby Tour First, která má 50 podlaží. U Hermitage Plaza I se uvádí 94 předpokládaných podlaží. Zdůrazňuju ještě i to slůvko „předpokládaných“. Procházíme-li si historii nejrůznějších staveb, není výjimkou, kdy se dokonce ještě v průběhu stavby parametry budovy měnily, např. vzhledem k finančním potížím se snižovalo, nebo naopak, aby se dosáhlo „trumfu“ nad ostatními, jen o něco málo nižšími budovami, se přidávalo.

Anglická Wikipedie uvádí: Hermitage Plaza je projekt dvou mrakodrapů v obchodní čtvrti La Défense u Paříže. Projekt Normana Fostera byl veřejnosti představen dne 11. března 2009 na veletrhu MIPIM (architektonický kongres), který se konal v Cannes. Vyšší z mrakodrapů má být 323 m (1060 stop) vysoký a budovy mají mít 86 a 85 pater. Hermitage Plaza I se po dokončení v roce 2018 (sic!, vida, už je to o dva roky později) stane nejvyšší budovou v Evropské unii. Společnost Hermitage SAS původně navrhla jiný design, Jacquese Ferriera, který byl přijat do soutěže Tour Signal. Tu vyhrál projekt Jeana Nouvela, ale Hermitage SAS se snažil mít své věže postavené ve stejném vzhledu. To bylo možné proto, že místo pro Tour Signal bylo volné a Ferrierův projekt nebyl od začátku plánován na stejném místě jako Nouvelův. Nicméně Hermitage SAS a Ferrier byli brzy v rozporu ohledně nezveřejněných bodů a Ferrier opustil projekt. Hermitage SAS pak oznámila, že by měla ráda nový design od Normana Fostera, a ten hned vypracoval návrh. Začátek stavby je naplánováno na letošní rok (2013) a obě věže mají být dokončeny do roku 2019.

Když se podívám na oba projekty (viz odkaz dole), musím říci, že se mi skoro víc líbí ten Ferrierův, u něhož obě věže mají svou odlišností výraznější individualitu.

https://skyscraperpage.com/cities/?buildingID=83076
https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=634777
https://www.e-architect.co.uk/paris/hermitage_plaza.htm
https://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/modern-architecture-hermitage
https://vimeo.com/14765200
https://mappemonde.mgm.fr/num27/articles/art10302.html

Zpět