Hearst Tower v New Yorku

26.03.2013 20:20

Hearst Tower v New Yorku
významné stavby současnosti

Hearst Tower, mrakodrap v New Yorku, se nachází poblíž Columbus Circle, křižovatce Broadway, Centrálního parku Západ, Centrálního parku Jih a Osmé avenue na jižní části Central Parku. Jméno má podle Hearst Corporation, mediálního koncernu založeného Williamem Randolphem Hearstem (1863 – 1951), jemuž patří řada magazínů, časopisů, televizních stanic, internetových služeb i nemovitostí. Už dnes patří budova k tzv. „signature building", u níž je jméno neodlučně spojeno s budovou (podobně jako je to např. u Chrysler Building v New Yorku nebo u John Hancock Center v Chicagu).

Budova o 46 podlažích byla navržena Normanem Fosterem (architektonická kancelář Foster & Partners) a realizací byla pověřena firma Turner Construction. Je vysoká 182 metrů a disponuje plochou 80.000 m². Na trojúhelníkový vzor fasády bylo použito 9.500 t recyklované oceli. Hearst Tower byl v roce 2008 nejspíš nejekologičtější stavbou. 90 procent použité oceli byl recyklovaný materiál. Budova byla o 26 procent energeticky úspornější než ostatní. Střecha sbírá dešťovou vodu a tak uspoří 25 procent nákladů na vodu. Senzory kontrolují přirozené světlo v budově a tak šetří elektrický proud.

Zajímavý je příběh budovy. Její sokl na Osmé avenue byl zhotoven už v roce 1928 za vedení architekta, kreslíře a jevištního výtvarníka rakouského původu Josepha Urbana. Spodní část stavby ve slohu art déco, tzn. v tomtéž, v jakém je postaven jeden z nejproslulejších mrakodrapů vůbec, už zde jednou zmíněný Chrysler Building, byl v New Yorku jedna z prvních svého druhu. Vzhledem k nedostatku peněz však budova zůstala po desetiletí rozestavěná a nedokončená. V roce 1999 se rozhodlo vedení Hearst Corporation vybudovat nové firemní sídlo na Manhattanu. Místo novostavby se rozhodlo ujmout se rozestavěné budovy, kompletně přepracovat její plány a dostavět ji v nové podobě. Tak zůstala stará fasáda budovy zachována, vnitřek byl vyňat a restrukturován a do staré stavby byla vsazena nová Hearst Tower.

Budova byla ověnčena řadou cen, mj. 2006 Emporis Skyscraper Award, 2008 Mezinárodní cenou výškových budov.

https://de.wikipedia.org/wiki/Hearst_Tower_%28New_York_City%29
https://www.youtube.com/watch?v=16iSFtT3ECM
https://www.youtube.com/watch?v=EQidc5IAHnE
https://www.youtube.com/watch?v=-gRS5sfFgII
https://www.youtube.com/watch?v=JVGxUiMX5oc

Zpět